Deel dit artikel
-

Google-cijfers positief ondanks recessie

Google sluit het eerste kwartaal af met meer omzet, winst, grotere kasstroom en lagere kosten. Bovendien lijkt het in een goede positie om als eerste ervan te profiteren wanneer de wereldeconomie weer aantrekt.

Gisterenavond presenteerde het technologiebedrijf de financiële resultaten over het eerste kwartaal.

De omzet steeg vergeleken met vorig jaar met 6 procent tot 5,5 miljard dollar. Het enige rode cijfer was de omzetontwikkeling van kwartaal op kwartaal. Die resulteerde in een afname van 3 procent. De nettowinst ging omhoog van 1,31 miljard naar 1,42 miljard in een jaar.

Het tweede kwartaal is traditioneel een zwakke, waarschuwt directievoorzitter Eric Schmidt met het oog op de nabije toekomst.

De herkomst van een klein deel van de omzet, 170 miljoen dollar, wordt niet gespecificeerd. Het is enkel duidelijk dat dat niet uit advertentieomzet komt.

Google zegt duidelijk te merken dat de economie klappen krijgt. Financieel directeur Patrick Pichette zegt dat consumenten langer nadenken over een aankoop, zich langer oriënteren en goedkopere producten kopen dan voorheen.

Pichette is bezit het kostenpeil bij zijn werkgever te verlagen. Hobbyprojecten van programmeurs zijn geschrapt, uitgaven aan de bouw van datacentra gingen fors omlaag en er vielen een paar honderd ontslagen bij Marketing & Sales. Bovendien realiseert Google nu met 3,7 milljard dollar 9 procent meer omzet op zijn eigen sites, versus het AdSense-programma op sites van derden. Daarmee hoeft het geen omzet te delen met anderen.

De vrije kasstroom in het eerste kwartaal van 2009 bedroeg 2,2 miljard dollar op een omzet van 5,5 miljard.

Het bedrijf heeft nu 17,8 miljard dollar in kas. Dat is genoeg om bedrijven als eBay, KPN, Viacom of Philips handje contantje te kopen.

Voormalig topanalist, nu blogger annex uitgever, Henry Blodget stelt: “Googles omzet laat zien dat adverteerders minder uitgaven aan reclame uitgeven, zonder langlopende contracten. Dit betekent dat de omzet van het bedrijf snel oploopt, op het moment dat de economie begint te herstellen”.

Google-baas Eric Schmidt zegt dat 8 procent van het mobiele internetverkeer op zijn site afkomstig is van Android-telefoons. Daarmee is Android de nummer twee, met enkel de iPhone voor zich.

Het bedrijf maakte gisterenavond ook bekend dat de grondlegger van de zakelijke kant van Google, Omid Kordestani, terugtreedt. De functie van President Global Sales Operations and Business Development wordt overgenomen door Nikesh Arora, de voormalig marketingbaas van T-Mobile die sinds 4,5 jaar verantwoordelijk is voor Google Europa.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond