Deel dit artikel
-

Britten gebruiken SEO tegen terrorisme

Gematigde interpretaties van de Koran moeten hoger in Google scoren dan extreme, vindt de Engelse overheid. Daarom gaat ze het web overspoelen met positieve interpretaties van het heilige boek.

Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigt aan The Register dat het in een voorbereidende fase zit met een programma om online beeldvorming over Koran-teksten te beïnvloeden.

De overheid is van plan om vooraf gescreende en goedgekeurde geloofsgroeperingen les te geven in zoekmachineoptimalisatie. Het gaat daarbij om groepen die gematige interpretaties van de Islam aanhangen. Deze groepen internetmoslims leren van de overheid hoe ze hun sites en teksten beter zichtbaar kunnen maken in zoekresultaten van bijvoorbeeld Google, MSN en Yahoo.

Zoekmachineoptimalisatie, in vaktaal: Search Engine Optimisation (SEO), wordt door het terrorismebestrijdende bureau gezien als een vorm van moderne mediatraining. Verscheidene groepen, mogelijk in meerdere landen, kunnen training ontvangen van de Britten. The Register noemt Quilliam als een van de organisaties die internetles zouden kunnen krijgen.

Critici stellen echter dat SEO-activisme weinig zoden aan de dijk zet, omdat kwaadwillende jongeren elkaar vaker vinden via fora dan via zoekmachines.

Het internetproject komt uit de koker van het Office of Security and Counter-Terrorism (OSCT), een anderhalf jaar oude instelling. OSCT is ook de organisatie die in EU-verband werkt aan het gecoordineerd in EU-verband op kunnen treden buitenlandse websites met haatzaaiende, extreme of onruststokende websites. Het zegt in EU-verband significante bestrijdingsmiddelen daartoe in de hand te gaan krijgen.

Vandaag om 11:00 publiceert de Nederlandse inlichtingendienst AIVD zijn jaarverslag over 2008. Dan zal blijken hoe en in hoeverre de Nederlandse overheid via het web op kwaadwillenden jaagt.

Foto: jburgin (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond