Deel dit artikel
-

Meer vragen torrents voor rechtswinkel techstarters

De Clinic, de eerste rechtswinkel voor technostarters, merkt een stijging in de vragen over de rechtmatigheid van het aanbieden van torrents en muziek via internet in Nederland. Nu de uitspraak in de zaak tegen het Zweedse ThePirateBay negatief is uitgevallen voor de oprichters, lijken meer mensen in deze sector zich zorgen te maken.

In Nederland speelt de zaak die Brein tegen torrentsite Moninova heeft aangespannen. "Brein schrijft ook particulieren aan die bijvoorbeeld een filmpje van YouTube op hun site hebben staan. Er is veel onduidelijkheid bij particulieren en bedrijven op dit gebied", aldus Maarten Goudsmit, bestuurslid en juridisch medewerker van de Clinic.

Het viertal achter de populairste BitTorrent-site, ThePirateBay, is veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf. Ze zouden voor 3,6 miljoen dollar schade hebben aangericht.

Rechter

Goudsmit vervolgt: "Mensen die op een site een torrentbestand aanbieden zijn bang dat zij straks zelf ook voor de rechter staan. Dat soort vragen blijven komen. Net als vragen over downloaden. Op onze site beantwoorden wij een aantal van deze standaard vragen."

De Clinic behandelt vragen van starters en particulieren over media, communicatie en technologie. Het gaat om mensen die een onderneming willen beginnen of net zijn begonnen. Onder meer internetstartup’s en bloggers kunnen zich te goed doen aan gratis rechtshulp op het gebied van internetrecht. De site van de stichting, in de vorm van een wiki, vult zich langzaam met content.

Succes

De jonge rechtswinkel heeft een succesvol eerste jaar achter de rug. De Clinic werkt met rechtenstudenten die bedrijven een eenmalig advies geven. Het gaat om praktisch advies. De studenten kunnen niet procederen. Met gemiddeld zo’n tien vragen per week zoekt de Clinic nieuwe studenten voor de tweede jaargang.

Het succes in het eerste jaar was voor een deel te danken aan de economische omstandigheden. "Startende bedrijven hebben het moeilijk nu ze moeilijker geld loskrijgen. Ze zoeken naar alternatieve, goedkopere manieren om hun rechtspositie te bepalen. Advocaten vragen immers nog steeds hetzelfde bedrag. Het is een mixed blessing, voor ons is die grote vraag fijn, de naamsbekendheid, maar we vidnen het jammer dat mensen het moeilijk hebben", legt Goudsmit uit.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond