Deel dit artikel
-

“Rfid belangrijkste ontwikkeling sinds internet”

Op de presentatie van de Stichting RFID Nederland noemde voorzitter Cor Molenaar radio frequency identification de belangrijkste ICT-ontwikkeling sinds de opkomst van internet. De Stichting is opgericht door acht partijen en wil toepassingen van de technologie stimuleren, kennis bundelen en rfid op de politieke agenda zetten. Een zelfreguleringsprotocol voor privacy staat eveneens hoog op de wensenlijst.

Molenaar noemde in zijn presentatie kostenbesparingen in de toeleveringsketen en personalisering van het consumentenaanbod als belangrijkste voordelen van de technologie. De koppeling van de fysieke en de virtuele wereld (online is te volgen waar goederen zich bevinden en wat consumenten bijvoorbeeld in een winkel doen) leidt volgens Molenaar tot geheel nieuwe businessmodellen en –concepten. Puur afzetgerichte marketing zal plaats maken voor modellen waarin het gedrag van mensen grotere invloed op het aanbod heeft.

In de aansluitende paneldiscussie werden als mogelijke en reële toepassingen verder genoemd het elektronisch rijbewijs, de gezondheidszorgpas en de OV-pas. Molenaar voorziet een ‘doorbraakmomenten’ rond 2007. Molenaar: “Rfid is de grootste verandering sinds internet, en zal verstrekkende maatschappelijke gevolgen hebben.”

De Stichting ziet als belangrijkste missie het bevorden van de acceptatie van rfid-technologie in Nederland bij burgers, bedrijven en overheid. Daartoe gaat er gelobbied worden, wil men curssusen verzorgen en informatie verspreiden. De Stcihting zegt als spreekbuis op te willen treden namens organisaties die met rfid bezig zijn.

Als een van de belangrijkste speerpunten geldt het opstellen van een privacy-protocol op basis van zelfregulering. Daartoe is gesproken met Consumentenbond en Registratiekamer. Testen met rfid-technologie bij de Duitse supermarkt-keten Metro hebben al tot protesten geleid. Dat wil men voorkomen.

Molenaar zei zich ook richting politiek hard te willen maken voor bekendheid en acceptatie van de technologie. “Rfid staat niet op de agenda van het Innovatieplatform. Zo wordt het muis-incident van Kok, het rfid-incident van Balkenende.” (Molenaar doelde op een tv-optreden van Wim Kok waarin de voormalige minister-president de muis als een afstandsbediening op het computerscherm richtte.)

De Stichting RFID Nederland is opgericht door founding members Hewlett Packard, SAP, Schuitema, Rabobank Nederland, Philips, Accenture, KPN en de Erasmus Universiteit. Onafhankelijk voorzitter is prof. Cor Molenaar, directeur is voormalig SAP marketingmanager Henny Hurkens. Het lidmaatschap kent geen exclusiviteitsbeginsel en staat dus open voor alle geïnteresseerde bedrijven en organisaties à raison van 4500 euro per jaar. De Stichting denkt dit jaar 50 nieuwe leden in te schrijven en wil uiteindelijk toe naar 100 leden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond