Deel dit artikel
-

Twist zet kwaliteitsnormering in bij banneradvertising

Twist heeft met Hottraffic, een zusterbedrijf van MeMo², de eerste online campagne voor een van haar adverteerders uitgezet waarbij de BannerTracker meeloopt. De adverteerder krijgt de mogelijkheid om de kwaliteit van de bannerpositie te beoordelen. Het gaat niet enkel meer om bereik, hiermee kunnen banner-posities real time geoptimaliseerd worden.

Deze standaardmethodiek, de BannerTracker, wordt aan een campagne toegevoegd om de resultaten tussen posities en uitgevers te vergelijken en realtime te optimaliseren.

Durk van Hijum, consultant bij Twist: "De vertoningen die met de BannerTracker worden gemeten zijn in het beeldscherm, niet op de pagina." Dit in plaats van de impressies op de pagina. In de bewuste campagne ligt de gemiddelde exposuretijd in beeld, op scherm, van alle posities op zo’n 20 seconden en in het slechtste geval op 5 seconden. Op pagina ligt de gemiddelde exposuretijd op ongeveer gemiddeld 90 seconden.

Twist heeft de BannerTracker ingezet voor een campagne van een Nederlandse grootbank, zo laat Marcel Vogels, managing partner van MeMo², weten.

Prijs-kwaliteit verhouding

Aanzet om de BannerTracker mee te laten lopen met een campagne van de bank was de discussie die onlangs ontstond over de prijs-kwaliteit verhouding van een aantal bannerposities op sites uit het STIR-netwerk. WebAds-directeur en IAB-bestuurder Tjeerd Kooij liet in februari aan de online uitgave van Emerce weten dat website-exploitanten een vuist moeten maken om het effect van kwaliteit voor online reclame samen aan te tonen. Het bereik van sites wordt vastgesteld door de STIR. Adverteerders gaan hier vaak blind op af en kiezen voor de laagste prijs. Het bereik is dan misschien een graadmeter, de kwaliteit van de posities op de sites kan variëren.

Van Hijum: Het klinkt logisch dat de kans op conversie toeneemt naarmate de banner langer of beter in het beeldscherm staat, nu is er duidelijk een correlatie zien tussen percentage useful vertoningen versus resultaat."

Vertoningen versus impressies

Vogels beaamt dat: "Het is in lijn met wat we hiervoor hebben gezien. Als adverteerder koop je impressies in. Dat is iets anders dan een echte vertoning, de opportunity to see. Je moet de vertoning in het scherm meten, wanneer iemand in een ander scherm bezig is met een PowerPoint-presentatie, is de banner niet zichtbaar. De BannerTracker meet hoeveel vertoningen er uit de impressies worden gehaald. Dat de conversie, de reclameherinnering daar hoger ligt, dat is logisch."

Uit de campagne bleek verder dat gemiddeld 59 procent van alle ingekochte impressies resulteert in een kwalitatieve opportunity to see, in het slechtste geval nog geen 25 procent.

Publishers

Van Hijum geeft aan dat de eigen publishers in de meeste gevallen vertoningen hebben die kwalitatiever zijn: "Het zijn vaak kleine sites, die er iets aan kan doen wanneer hij bijvoorbeeld te horen krijgt dat de positie van een rectangle slecht is. Een netwerk kan daar weinig invloed op uitoefenen. Die is gebonden aan allerlei zaken."

Alle betrokken partijen hebben positief gereageerd toen de tussentijdse resultaten werden gedeeld. "Sommigen hebben direct actie ondernomen, zoals het tilen van de leaderboard en de rectangle zodat rectangle-positie niet door leader omlaag werd geduwd. Ik kan geen namen noemen, maar het gaat om zakelijke titels", aldus Van Hijum.

Kwaliteit

Vogels: "Hiervoor kon de uitgever niet afgerekend worden op mindere prestaties. Nu heeft de adverteerder de mogelijkheid om de kwaliteit van de positie te beoordelen. Het gaat niet enkel meer om bereik."

Van Hijum geeft aan dat publishers laten in meeste gevallen betere resultaten laten zien dan netwerken. Vogels: Dat klopt. Het heeft in algemeenheid te maken met het feit dat bannerposities niet altijd even goed verzorgd zijn. De rectangle, een populair formaat, is niet altijd goed zichtbaar op een scherm. Bij het ontwerpen van een website wordt vaak gewerkt met een groot scherm. In een zakelijke omgeving werkt men uiteindelijk vaak met een laptop, waarbij de rectangle onder de vouw valt. De intentie is vaak goed, de praktijk komt er slechter vanaf."

CTR

Vogels merkt op dat Twist en Kobalt kijken naar de kosten per duizend vertoningen in plaats van de kosten per duizend impressies. "De CPM kan in het eerste geval veel hoger liggen." Hij vervolgt: "Iedereen mekkert dat de CTR, het klikpercentage, elk jaar lager ligt. Volgens ons is de kwaliteit van de posities lager.  Bij duizend impressies heb je daardoor minder vertoningen. Op basis daarvan gaat de CTR naar beneden."

Van Hijum: "Hottraffic heeft zelf voor recruitmentcampagnes al eerder de vertoningen gemeten. Dit is de eerste campagne buiten de eigen adverteerders om die op deze manier in de markt wordt gezet. Dit is een duidelijke zakelijke campagne, waar het eerder enkel recruitment was."

Bron foto: Wrote (CC)

Deel dit bericht

17 Reacties

cpm versus cpc

De meeste netwerken verkopen banners o.b.v. CPC of CPA. Geavanceerde technieken controleren of er geen fraude is.Dit model maakt de bannertracker overbodig. Je koopt immers per klik of conversie en het aantal bannervertoningen is eigenlijk helemaal niet meer relevant.Die bannertracker hoef je dus eigenlijk alleen te gebruiken bij CPM deals. Aangezien vrijwel niemand meer op CPM basis koopt, is de techniek dus achterhaald. Overigens is de gebruikte techniek door hottraffic wel erg ingenieus.

Peter

Het gaat toch soms ook over branding en niet om kliks.

David Barens

Goed om dit soort initiatieven te zien. Goed om te zien dat hier wordt aangetoond wat veel mensen al weten: een groot deel van de impressies ziet nooit iemand.  Daar zit een groot issue voor de publishers. Laat ze hun kwaliteit maar bewijzen, dan zit er echt nog wel potentie in een banner. Ik schreef dat ook al eerder: http://www.dutchcowboys.nl/online/15550. We zullen zien welke publishers de handschoen oppakken. 🙂

Barry de Vries

Is er iemand die het onderzoek van Jakob Nielsen uit 2007 wel eens heeft gelezen? Anders hierbij een samenvatting: [quote]Users almost never look at anything that looks like an advertisement, whether or not it?s actually an ad. On hundreds of pages, users didn't fixate on ads.[/quote]Mijn vraag: wat heeft een adverteerder aan "een kwalitatieve opportunity to see" als er middels onderzoek dat nooit is weerlegt en uitgevoerd door een authoriteit is vastgesteld dat mensen op internet display ad's gewoon niet (willen) zien?

David Barens

@Barry Natuurlijk is bekend dat veel consumenten reclame ontwijkend gedrag vertonen. Het feit dat ze dit doen betekent overigens niet dat ze de banners per definitie niet zien of dat deze geen invloed op ze heeft.  Waar het in deze discussie om gaat is dat je bijvoorbeeld 1.000.000 impressies inkoopt, maar dat de investering van 410.000 impressies weggegooid geld is, omdat de consument hem sowieso niet kan zien. Als er in de effectieve opportunity to see grote verschillen zitten tussen de verschillende publishers/netwerken is het nog makkelijker om keuzes te maken in een mediaplan. Wees blij dat je online dit soort dingen kunt meten. Wie vertelt mij dat iemand niet net even naar de WC gaat als mijn TV commercial wordt uitgezonden?

JWT

Ja, inderdaad. TV is lekker meetbaar… :PEn kost echt bakken met geld dat beter richting online besteed kan worden.

PD

@david Ik ben het met je eens dat je niet voor die 410.000 adviews wilt betalen. Daar bespaar je immers 41% van de kosten mee.Een alternatief is, dat je gewoon 41% korting vraagt bij de publisher. Die staan te springen om klanten. Daarnaast bespaar je de kosten die hottraffic rekent. De CPM tarieven liggen momenteel zo laag dat dit soort technieken volledig overbodig zijn. Ik wed dat hottraffic duurder is dan de traffic zelf (tenminste als je goed onderhandeld hebt).

Maarten van Heemskerk

@ CPM vs CPC; je claimt dat bijna niemand meer op CPM basis koopt. Ik weet niet op welk eilandje van de online wereld je zit, maar meer dan 50% van de inkopen is nog op CPM basis.  Overigens jammer dat niet gewoon duidelijk is met wie de proef heeft gelopen, waarom toch altijd weer een stofwolk optrekken. Als Durk het begeleid heeft is het ING en de publishers zullen wel VNU, misschien Webads, FD groep, Reed e.d. zijn. Openheid jongens, daar kom je toch veel verder mee!

Durk van Hijum

@ PD; CPM tarieven zijn bij de zwaardere zakelijke titels nog steeds aanzienlijk. Dat een dergelijke techniek alleen loont bij een bepaalde CPM is niet waar. Ook als je maar een euro CPM betaalt en de helft van de geserveerde impressies sorteert geen effect, dan betaal je nog steeds de helft teveel.  @ Maarten; van een 'stofwolk' is geen sprake, echter de klant bepaalt in deze wat er wel/niet gecommuniceerd mag/kan worden. Daar kan ik helaas niks aan veranderen. Het staat de betrokken publishers natuurlijk vrij om hier te reageren 😉

pd

@ Durk Bij 1 euro cpm kun je nog altijd winst behalen indien je 50% niet hoeft te betalen. Helemaal mee eens. Maar hoeveel ben je ondertussen kwijt aan hottraffic? Mijn punt is dat je op de verkeerde criteria aan het optimaliseren bent. Hottraffic neemt 5 seconde als kritieke omslagpunt. Geloof me, er zijn genoeg handige mensen die dat script binnen tien minuten gekraakt hebben.Uiteindelijk gaat het jou toch om doelen die bereikt worden. Minimaal 5 seconde in beeld is toch geen doel van jouw opdrachtgevers?

Durk van Hijum

@PD; minimaal 5 seconden in beeld is zeker geen doel opzich, helemaal mee eens. Het gaat erom dat als we kijken naar de wat duurdere CPM inzet, die niet een directe conversie doelstelling hebben, beter kunnen kwalificeren. Waarbij het voorbeeld van 1 euro die ik aanhaal niet goed gekozen is; bij 1 euro CPM zal de doelstelling van de campagne naar alle waarschijnlijkheid gericht zijn op conversie. De inzet van de BannerTracker is dan niet niet noodzakelijk en, inderdaad, te duur. Dat er vast genoeg handige mensen zijn die scriptjes schrijven om deze (of andere, STIR?) gegevens te manipuleren, ja vast. Maar dat betekent dat je nooit een nieuwe techniek kan proberen onder dit voorwendsel. Lijkt me ook niet zinvol!

pd

@ Durk; dan zijn we het toch met elkaar eens.Als ik banners koop dan let ik altijd op de verhouding pageviews versus visits. Als die verhouding hoog ligt (bijv. meer dan 10), dan worden er veel banners aan een bezoeker getoond. Vergelijk dit met de reclame blokjes op TV. Veel commercials achter elkaar betekent dat de aandacht van de bezoeker met veel andere adverteerders wordt verdeeld. De waarde van de banner (snel te zien aan de ctr) zal dus simpelweg dalen. Een freq. cap is geen oplossing, aangezien je de aandacht dan gewoon deelt met andere adverteerders.Websites met een pageview / visit verhouding van minder dan 2 halen daarom ook altijd veel hogere ctr's (soms wel 2 tot 4%). Sturen op positie op de pagina is ook geen oplossing. Als een banner helemaal onderaan een website staat, dan kan hij nog altijd zeer waardevol zijn. Vooral bij informatieve websites zoals bijv. emerce.nl. Bezoekers scrollen altijd helemaal naar beneden, waardoor de onderste banners nog altijd veel aandacht krijgen. Mijn advies; check de verhouding pageview / visit EN controleer de context rond de bannerpositie. Dat is een stuk goedkoper en simpeler dan allerlei dure/ingewikkelde technieken.

Durk van Hijum

Hi PD (wanneer maak je je bekend?); het gaat er nu juist om dat we de waarde van de banner niet beoordelen aan de hand van de CTR.  Een imagocampagne wordt niet (primair) beoordeeld op basis van CTR maar idealiter op hoe deze campagne heeft bijgedragen aan de merkherkenning.  Een hulpmiddel zoals de BannerTracker, maar ook bv onderzoek, kunnen helpen de inzet te kwalificeren.

Jeroen

De kwaliteit van de hosting van banners? Wordt dit ook meegenomen? Vandaag laat DoubleClick het namelijk afweten. Veel banners worden vanuit dit advertentiesysteem geserveerd. De laadtijd van banners komt hierdoor flink in de probleem. Soms blijven zelfs websites een beetje hangen, zoals Nu.nl net. Voor branding is directe zichtbaarheid door het snel laden van uitingen natuurlijk enorm van belang. Wellicht heeft een en ander te maken nu er ad.nl voor het domein van DoubleClick staat?

Durk van Hijum

Hi Jeroen, Het zou (en wellicht terrecht) een onderdeel van de discussie kunnen zijn maar is geen onderdeel van de BannerTracker an sich. Daarbij is hosting hieraan niet als enige debet.Sommige uitgevers laten de Dart tags pas inladen nadat alle content geserveerd is. In dat geval worden de ads sowieso niet snel ingeladen, los van het gebruikte traffic systeem.

Nandoe

@CPM vs CPC: CPC banners komen er bij ons niet in. CPC is gereserveerd voor tekstlinks. We zorgen ervoor dat de banners duidelijk zichtbaar zijn, boven de vouw. Met CPC betaalt de adverteerder niet voor merkzichtbaarheid. We besteden veel aandacht aan de kwaliteit van site. Dat de tarieven van CPM zo laag liggen: het is een logische reactie van de adverteerders, aangezien veel sites de banners op onlogische plaatsen neerzetten. Ergens rechtsonderin, dat noem ik gold rush-uitgevers. Vanzelfsprekend dat de adverteerder daar geen CPM voor wil betalen. Maar boven de vouw, midden in beeld, behalen we CTR's van 0,25%-1,25%. Met de benodigde zichtbaarheid is hier een redelijk CPM-tarief gerechtvaardigd. Op die positie staat geen advertentie als er geen kwalitatief aanbod is: dus ook geen run of site advertenties van vage aanbieders als 'u bent de 1000e bezoeker', of sms-reclame. Maar gewone inhoud van de site. Het valt reguliere bezoekers van de site dus op als er een advertentie staat: nog meer attentiewaarde. Kortom, zo'n tool die inspanningen als deze van de uitgever meet, is z'n geld meer dan waard.

Barrie de Vries

@Nandoe: 1. CPC is niet alleen voor tekstlinks. Het is een verdienmodel waarbij het risico wordt verlegt t.a.v. het resultaat van de campagne, van de adverteerder naar de publisher. De reden dat je vaak (Kwalitatief Uiterst Teleurstellende) tekstbanners ziet in RON is omdat tekst nou eenmaal een hogere CTR heeft dan beeld, over het algemeen.2. Als ik een banner heb met CTR van 1,25% en ik bied jou 15 euro per klik of 50 euro CPM, waar kies jij dan voor? 3. De attentiewaarde is helemaal niet meetbaar in een tool. Je kan hiermee hoogstens een beetje zachtjes krabben aan de oppervlakte. Het feit dat iemand attent wordt gemaakt op je uiting zegt helemaal niets over de waarde hiervan. 4. Just to prove my point: Ik weet zeker dat heel veel banners op heel veel sites, vooral degene die in beeld zweven/bewegen/knipperen/opeens groter worden etc, een pertinent negatief effect hebben op mijn persoonlijke waardering van die uiting/dat merk. Voorbeeld: Mijn abo op een zekere telefonie/internet/tv aanbieder heb ik mede opgezegd vanwege de vreselijke banners op online marketingblogs in de afgelopen maand (is echt waar). Wat is de attentiewaarde van deze campagne geweest?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond