Deel dit artikel
-

Consumentenbond tevreden met Europese rfid-regels

De Consumentenbond heeft haar goedkeuring uitgesproken over de aanbevelingen bij het gebruik van rfid-chips die de Europese Commissie dinsdag presenteerde.

De EC liet bij de aanbevelingen weten dat de privacy van burgers bij het gebruik van deze relatief nieuwe techniek voorop moest staan. Als het aan de commissie ligt, worden deze chips aan de kassa uitgeschakeld.

Voor de Consumentenbond biedt dit genoeg garantie dat consumenten niet geconfronteerd worden met ‘eventuele nadelige gevolgen rondom privégegevens’

Viviane Reding, Europees Commissaris voor Informatiemaatschappij en Media laat weten dat er meer dan 6 miljard smart chips in de omloop zijn.In de komende tien jaar, zo redeneert ze, zal dit aantal met een veelvoud van vijf toenemen. Burgers moeten de controle kunnen behouden bij de diverse toepassingen warmee gewerkt wordt met rfid..

Veel winkeliers maken gebruik van rfid-chips om de voorraad te beheren. Staan ze buiten de winkel nog aan, dan kan dat nadelig zijn voor consumenten. Dieven kunnen dan bijvoorbeeld zien dat iemand een dure laptop in zijn of haar tas heeft. De aanbeveling om in winkels chips, automatisch, snel en zonder kosten uit te schakelen is dan ook een stap vooruit, zo meent de Consumentenbond.

Eerder liet Reding weten in een videoboodschap dat rfid-chips hun economische potentieel alleen kunnen waarmaken als zij dóór de consument en niet óp de consument worden toegepast.

In onder meer OV-chipkaarten en paspoorten zijn rfid-chips verwerkt. Hiermee worden persoonsgegevens opgeslagen. Rfid wordt vaak in verband gebracht met privacyrisico’s. De Wet Bescherming Persoonsgegevens (Wbp) biedt hierin bescherming en voorziet in een informatieplicht aan consumenten wanneer gegevens worden verzameld of verwerkt.

De Consumentenbond pleit sinds 2007 voor een betere bescherming van privé-gegevens en keuzevrijheid bij rfid-chips.

Volgens de EC moet een nationale toezichthouder toetsen op privé-gegevens bij bedrijvens en instanties die rfid-chips inzetten. In Nederland zou dit het CBP zijn.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond