Deel dit artikel
-

NPO maakt programma’s vindbaar in Google

Vindbaarheid is een groot issue bij het online brengen van een archief. In samenwerking met Beeld en Geluid en omroepverenigingen wordt er metadata aan het materiaal waardoor de uitzendingen op termijn in zoekmachines als Google te vinden zijn op tekstniveau.

Michel Mol, directeur innovatie en nieuwe media van de NPO, sprak op op het Cross Media Café van Immovator over het doorzoekbaar maken van archiefmateriaal. Hem staat de vraag voor ogen hoe het materiaal in Uitzending Gemist uitgebouwd kan worden met meer archiefbeelden.

Uizending Gemist wordt gebruikt op online en digitale TV-platforms. Mol: “Als publieke omroep heb je veel materiaal in het archief van Beeld en Geluid. De digitale themakanalen, Uitzending Gemist, je bent minder gebonden, dan bij televisie om het archief bij het publiek te brengen.”

Bij Uitzending Gemist gaat het wel om redelijk recent materiaal. Het gaat over een aantal jaren terug. Het oude materiaal ontbreekt vaak nog.

De vraag is hoe het oude materiaal ontsloten moet worden. “Beeld en Geluid voorziet een deel van metadata. De infrastructuur is klaar en wordt gekoppeld aan de publieke diensten van Uitzending Gemist. In juni is het eerste resultaat te zien”, belooft Mol.

Veel materiaal is toegevoegd in combinatie met programmaredacties, omroepverenigingen, die het geheel van metadata voorzien bij bijvoorbeeld thema-uitzendingen. “Man bijt hond brengt in het kader van het tienjarig bestaan een groot deel van hun uitzendingen online met de bijbehorende metadata. Dit komt in de zomer online”, aldus Mol. Voorheen was er enkel uitzenddata aan het materiaal gekoppeld. Nu moet het mogelijk zijn om bij bijvoorbeeld het journaal op itemniveau, letterlijke tekst terug te vinden.

Mol: “Er komt een koppeling met de search engines. Hiermee wordt het mogelijk om in onder meer Google met bijvoorbeeld de zoekterm Joran ook bij de betreffende uitzending van Nova terecht te komen.”

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond