Deel dit artikel
-

Russen willen belang in Facebook

Digital Sky Technologies wil een belang in profielensite Facebook nemen. Het Russische bedrijf heeft daar 200 miljoen dollar voor over. Het zou zijn vleugels voor het eerst in het westen uitslaan.

Investeerder DST waardeert Facebook op 10 miljard dollar en wil een belang van een paar procent opbouwen. Hoe de eigenaren van de Amerikaanse profielensite tegenover het aanbod staan, is niet bekend. Wel staat vast dat het bedrijf vanwege zijn snelle groei en grote klantenbestand in de aandacht van investeerders staat.

In maart van dit jaar registreerde de 200 miljoenste gebruiker zich voor Facebook.

Facebook is in tweederde van de Europese landen marktleider onder de profielensites, bleek onlangs. In Nederland niet. Daar is Hyves de nummer een. Facebook verwerkte in februari 2009 een miljoen Nederlandse bezoeken.

Weinig procenten, veel geld

Naar verluidt zoekt Facebook geld om aandelen van zijn medewerkers terug te kopen. Kapitaal om de operationele activiteiten uit te bouwen zou er voldoende in kas zijn.

In 2007 nam Microsoft voor 240 miljoen dollar een belang van 1,6 procent in Facebook, tegen een waardering van 15 miljard.

De Duitse broers Marc, Oliver en Alexander Samwer hebben een belang dat iets kleiner is dan dat van Microsoft, alhoewel het exacte percentage niet bekend is. De Samwer-broers werden bekend toen ze hun beltonenbedrijf Jamba aan Verisign verkochten voor 273 miljoen dollar.

Eerder verkochten de Samwer-broers hun aandelen in de Poolse profielensite Nasza Klasa aan Fortinet, wat eigendom is van Digital Sky Technologies.

Digital Sky Technologies is in Rusland eigenaar van Mail.ru, een lokaal populaire variant op Hotmail. Daarnaast heeft het enkele van de grootste profielensites in portefeuille.

Zie ook Emerce’ internetreportage uit Moskou

Foto: jakecaptive (cc) 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond