Deel dit artikel
-

Co-creation bij 3VOOR12: meer dan 200 filmpjes

Een initiatief gebaseerd op co-creation, bezorgde VPRO’s 3VOOR12 meer dan 200 filmpjes van een concert. Met behulp van het publiek werd een registratie gemaakt van een concert op Pinkpop.

Mensen filmen al bij concerten. Film en geluid is duur, dus waarom niet de al bestaande beelden samenvoegen, moet 3VOOR12 hebben gedacht. Uit al het verzamelde materiaal moest uiteindelijk een concertregistratie komen. Film It Yourself (FIY) is de Do It Yourself-variant van concertregistratie waarmee 3VOOR12 de komende maanden gaat experimenteren.

De registratie op Pinkpop was een test. “Vooraf had ik met 20 mensen afgesproken dat zij zouden filmen. Sommigen hebben het hele concert in een keer gefilmd, anderen zijn 40 keer opnieuw begonnen. Van deze groep heb ik ongeveer 150 filmpjes binnengekregen”, aldus Ron van der Sterren, journalist en community manager bij de VPRO.

Daarnaast zijn er filmpjes binnengekomen van anderen concertgangers: “Een stuk of 50 en dat druppelt nog steeds binnen. Ik denk dat dat nog wel even doorgaat.”

Montage

Van der Sterren: “Van het materiaal dat we nu hebben maken we een montage. Dat staat vanmiddag online. Al het andere materiaal dat binnenkomt, dat wordt in een mozaïekvorm weergegeven. Ik ga daar niet meer als een regisseur een montage van maken. Mensen kunnen van de overige beelden zelf kiezen wat ze groot willen zien.”

3VOOR12 verzorgt het geluid en de toestemming om te filmen. De bezoeker filmt en kan de boel via de mobiel (Mobypicture) of thuis via de computer direct uploaden.
3VOOR12 maakt van alle ingezonden filmpjes een complete concertregistratie.

Een aantal bezoekers filmde met een telefoon, camera of handycam het concert op Pinkpop van Kyteman’s Hiphop Orkest. “Bij het optreden van Kyteman is het een gekkenhuis, dat zie je goed terug in de registratie”, meent Van der Sterren.

50 minuten

De registratie begint met backstage beelden, om vervolgens over te schakelen naar beelden vanuit het publiek. Het co-creation-initiatief leverde uiteindelijk een concertregistratie op van ruim 50 minuten.

Van der Sterren is tevreden met de kwaliteit: “De grens daarbij is aan de bovenkant gesteld. Mensen die er werkten en die filmden met een HD-camera, die heb ik geweigerd.” De registratie wordt enkel gemaakt met consumentenapparatuur dat wordt toegelaten op een festival, waaronder ook een simpele kleine handycam. “Het is een mix van goede, medium en slechte kwaliteit. Uiteindelijk geeft het een goed beeld van wat het publiek meemaakt.”

3VOOR12 neemt vaak concerten op, meestal alleen het geluid. “Als je het beeld verzamelt dat wordt gemaakt tijdens een festival en dat toevoegt, dan heb je meteen iets beters.” De test op Pinkpop heeft zijn doel bewezen: “We hebben met het publiek een punt kunnen maken dat je zo’n concert met elkaar kunt filmen.”

Op Lowlands is het streven om 10 concerten te registreren. Van de test op Pinkpop heeft 3VOOR12 vooral meegekregen dat de aanvoer van de beelden het langst duurt. “We willen nu gaan kijken hoe we dat kunnen stroomlijnen voor Lowlands.” Een van de plannen is om op Lowlands de kleine podia te nemen voor registraties. “Dan staat het publiek dichterbij en kan je het beter filmen.” Te denken valt aan het podium X-Ray, waar niet commercieel wordt gefilmd.

Deel dit bericht

7 Reacties

Mathys van Abbe

Ik heb gisteren een preview van het resultaat gezien en dit is echt helemaal te gek. Het mooie vind ik dat het publiek zelf de moeite neemt om te filmen en onderdeel uit wilt maken van de registratie. De plek waar iemand in het publiek staat, wat ie filmt, met wie ie daar is zegt ook weer veel over de 'eye of the beholder'…  Echt een heel leuk initiatief, waar Mobypicture dan ook graag helpt met een stukje logistiek. Hoop dat er velen mogen volgen!!!

Ron van der Sterren

"Mensen kunnen van de overige beelden zelf kiezen wat ze groot willen zien.? -> dat is dus toekomstmuziek. Het doel: een platform waarbij filmpjes die mensen uploaden automatisch sync vallen boven het geluid, waarna de kijker alle beelden kan zien en zijn eigen keuzes maakt. Maar bij de presentatie van de mozaiek volgende week is dat nog niet mogelijk dus…

victor romijn

iets gelijkwaardigs is al eens gepresteerd in 2006 bij daft punk op het coachella festival. Alleen toen is het volgens mij niet vantevoren afgesproken maar heeft een editor zelf uren lopen knutselen:  http://video.google.com/videoplay?docid=-1354792744516813690&ei=zmAmSqa2NIv5-AaEq8i4CQ&q=daft+punk+coachella+2006

Ron van der Sterren

@Victor Romijn klopt. Daft Punk en Beastie Boys zijn de bekendste voorbeelden. Wat FIY anders maakt is dat FIY een platform moet worden waar geluid (van 3VOOR12, 3FM, de band zelf) automatisch bij elkaar komt met de videos die jij en ik nu al op Youtube en aanverwante sites zien. Een filmcommunity die beeld levert bij geluid dat door anderen wordt aangeleverd. Of dat nu Kyteman is, een Lowlands concert of – wie weet – een sportwedstrijd?

Wilbert

Leuk idee, ben benieuwd naar het resultaat.

Ron van der Sterren

Justin

Leuk concept, toch hoeft die low-res video voor mij niet als je ook high-res tot je beschikking hebt. Je wilt juist (terug)zien wat je niet zag als je niet vooraan stond. Bij geen beter alternatief kun je de telefooncamerabeelden alsnog gebruiken.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond