Deel dit artikel
-

Programmaraden geen angst voor beroep van Ziggo

De programmaraden zien een eventueel hoger beroep dat Ziggo instelt, of bezwaar dat de kabelaar aantekent, met vertrouwen tegemoet. De kabelexploitant kreeg van het Commissariaat van de Media te horen dat het de adviezen van de programmaraden gewoon op moet volgen.

Ziggo mag de adviezen van programmaraden om buitenlandse publieke zenders op te nemen niet meer negeren. Het Commissariaat van de Media heeft bepaald dat de kabelaar op advies van de raden bepaalde zenders weer moet opnemen in het analoge pakket. Op dit moment beraadt de kabelaar zich of er bezwaar wordt aangetekend of dat het bedrijf beroep instelt.

"Dat is prima, zo gaat dat in Nederland, maar het heeft geen opschortende werking. Wij zien het in ieder geval met vertrouwen tegemoet. Wij staan heel sterk in onze zaak", aldus Pablo Meegdes, beleidsmedewerker bij Kabelraden.nl, de overkoepelende organisatie van de programmaraden.

Advies

Ziggo bracht het analoge pakket onlangs terug van 34 naar 30 zenders. Digitaal worden er in het basispakket 60 zenders aangeboden. Van de eerste 15 zenders in het analoge pakket zijn er 7 vastgelegd per wet. Het gaat dan onder meer om het doorgeven van Nederlandstalige zenders. De overige 7, daarover geven de desbetreffende programmaraden een advies, dat de kabelaars moeten opvolgen. De resterende 15 is in dit geval aan Ziggo om in te vullen.

"Zij hebben zelf het analoge pakket teruggebracht van 34 naar 30. Dat kan wat ons betreft prima terug naar 31 of 32. De wetgever heeft de programmaraden ingesteld. De raden besluiten welke 15 zenders in het basispakket horen. Wat Ziggo doet met de andere 15 pakketten is aan de kabelaar."

Contracten

Ziggo heeft voor de overige 15 zenders langlopende contracten afgesloten met verschillende partijen. Het advies van de programmaraden, om onder meer de Franstalige zender weer toe te voegen, moet worden opgevolgd. Hierdoor overweegt Ziggo om te snijden in de andere eerste 15 zenders, omdat de kabelaar niet terugwil naar 34 analoge zenders.

Kabelraden.nl is het daar niet mee eens; "Ze hebben het zelf gedaan, het is hun probleem. Ze weten dat ze te maken hebben met programmaraden. Als zij nu weer zenders uit het basispakket gaan schrappen, dan stappen wij weer naar het Commissariaat van de Media. Ziggo is degene die hier de wet heeft overtreden."

Analoog

Meegdes haalt aan dat Veel van de klanten van Ziggo nog analoog kijken. "Ongeveer 2/3e van de huishoudens aangesloten bij Ziggo, heeft geen digitaal pakket. En van de mensen die wel een digitaal pakket hebben, kijkt een deel nog analoog. In die huishoudens staan soms meerdere televisietoestellen, waarvan er dan maar een het digitale pakket toont, de rest is dus nog analoog."

Gradus Vos, woordvoerder van Ziggo liet eerder aan Emerce weten in ‘een verschuivingproces te zitten’ van analoog naar digitaal. "De programmaraden dwingen ons eigenlijk nu tot iets waardoor de digitalisering minder snel gaat." Het verkleining van het analoge pakket zou nodig zijn om de ruimte te gebruiken voor meer digitale zenders.

Tijd en techniek

Ziggo laat weten dat de programmaraden zijn ingehaald door de tijd en de techniek. Meegdes is het daar maar deels mee eens: "Er zijn nog heel veel analoge kijkers. Wij zijn het wel eens dat er een nieuwe regeling moet komen. We wachten wat dat betreft al twee jaar op de minister."

Het kan zijn dat de Tweede Kamer beslist dat de programmaraden zich ook moeten buigen over het digitale pakket. "Er moet nog een discussie over komen hoe die regeling er inhoudelijk uit gaat zien. Tot die tijd hebben we te maken met de huidige situatie", aldus Meegdes.

Volgens de beleidsmedewerker van kabelraden.nl is goed wanneer programmaraden ook invloed krijgen op de inhoud van het digitale pakket. "Vooral de dominante pakketten, waar je toch de mening van de consument bij wilt betrekken. Dan gaat het om de pakketten die door meer dan 1/3e van de consumenten worden afgenomen. Bij een dominante aanbieder, kabelaars hebben in hun gebied toch een monopoliepositie, moet dat mogelijk zijn. In het digitale pakket maakt de kabelexploitant toch nog een eenzijdige keuze. En dat terwijl je de regionale zenders ook ruimte wilt geven, of nieuwkomers een kans wilt bieden. Het pakket moet meer zijn dan de 10 populairste zenders, het moet divers zijn. CNN bijvoorbeeld, daar wordt niet veel naar gekeken, maar het zou jammer zijn als het uit het pakket gaat."

Deel dit bericht

2 Reacties

Don van Riet mgt cons ICT

Bij gebrek aan echte concurrentie op de kabel heb je dus toezichthouders nodig. Goed dat er ze zijn, zowel de OPTA als de Kabelraden. Consumenten zijn immers weerloos tegen defacto monopolisten als Ziggo en UPC…

Dirk-Jan Donkers

Kabelmaatschappijen moeten veel strenger worden gecontroleerd op naleving van de Mediawet. Ook met betrekking tot de must-carry signalen. Ziggo verzuimt al meer dan 2 jaar om het analoge kabelkrant televisiesignaal van de lokale omroep in Assen in het basispakket door te geven. De apparatuur staat klaar, maar Ziggo vraagt ten onrechte maandlasten van de armlastige omroep. Schande!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond