Deel dit artikel
-

Cyrte investeert in TomTom

Cyrte Investments investeert samen met andere partijen in totaal 430 miljoen euro in TomTom om diens schuldenlast te helpen verlichten.

Samen met Janivo Holding, een vroege investeerder in Tele Atlas, investeert Cyrte 71 miljoen euro in het financieel geplaagde bedrijf. Daarnaast nemen ze voor 30 miljoen euro deel in een aandelenemissie. Ook Harold Goddijn en drie andere oprichters participeren daarin, wat TomTom 169 miljoen euro oplevert.

Cyrte en Janivo zouden elk nu voor 8 procent eigenaar van TomTom zijn.

Het navigatiebedrijf heeft een schuld van 1,2 miljard euro en de banken beginnen om hun geld te vragen. TomTom bouwde de schuld op, omdat het voor 2,9 miljard euro het kaartenbedrijf Tele Atlas kocht.

De Wall Street Journal meldt vroeg dat TomTom nieuwe aandelen uitgeeft om zijn verplichtingen na te komen. Persbureau Reuters belde de bestuursvoorzitter voor de nadere financiële details. Harold Goddijn vertelt Reuters dat de banken RBS, Rabobank, Goldman Sachs en Deutsche Bank onderschrijven de overige 160 miljoen euro aandelen.

TomTom heeft al jaren te kampen met een dalende verkoopprijs van zijn apparten en nu ook met een tanende economie. Het bedrijf zegt niettemin tevreden te zijn over de prestaties over het eerste kwartaal. Daarin realiseerde het een omzet van 213 miljoen euro, een daling van 31 procent ten opzichte van het jaar ervoor, en een nettoverlies van 3 miljoen euro.

Technisch directeur Peter-Frans Pauwels van TomTom was vorige week nog in Amerika om tijdens een groot Apple-evenement zijn navigatieproduct voor de iPhone te presenteren. 

Cyrte Investments kocht Bol.com eind april 2008. Cyrte is het fonds waarin het vermogen van media-ondernemer John de Mol wordt beheerd, door Delta Lloyd.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond