Deel dit artikel
-

Dagvaarding via Twitter past ‘binnen geest van wet’

Brein heeft de beheerders van The Pirate Bay gedagvaard via Twitter en Facebook. Volgens Arnoud Engelfriet, ICT-jurist, past het binnen de geest van de wet om ‘met alle mogelijke elektronische media de dagvaarding onder de aandacht van de wederpartij te brengen’.

Doorgaans moet een dagvaarding gebeuren met een publicatie in een landelijk of regionaal dagblad. Dat is, als de deurwaarder de wederpartij niet kan vinden.

Het is een interessant gegeven, nu de traditionele media als de krantensector, steeds meer te kampen krijgt met dalende oplagen, om voor dagvaardingen waarbij de wederpartij niet bereikt kan worden, nieuwe media in te zetten. De vraag daarbij is wel of men te maken krijgt met privacygevoelige kwesties, als ‘het eeuwige geheugen’ van Google.

"Dat is een punt", aldus Engelfriet. Hij vervolgt: "Aan de andere kant moet je iemand kunnen bereiken wanneer die onvindbaar is. Je kan daaraan verbinden dat de eiser de dagvaarding na afloop weghaalt. Het probleem blijft natuurlijk dat het wel verspreid kan worden op het internet. Hoe dit zou moeten, daar ben ik nog niet helemaal uit."

Engelfriet zegt tegen Emerce ‘het in principe een goed idee te vinden om een dagvaarding in nieuwe media te plaatsen’: "Dat werkt beter."

Formeel is het natuurlijk nog niet rechtsgeldig. Engelfriet haalt aan dat wanneer Brein de dagvaarding met een publicatie in een Zweedse krant heeft geplaatst, zoals gesteld wordt in de Zweedse wet, dat de dagvaarding op Twitter dan als een extra service aan The Pirate Bay gezien kan worden.

Op The Pirate bay is het Zweedse recht van toepassing. Engelfriet schrijft op zijn blog niet te weten wat het Zweeds recht hierover precies zegt wanneer een deurwaarder de gedaagde niet kan vinden. "Waarschijnlijk ongeveer hetzelfde als wij."

Brein eist dat de Zweedse torrentsite afgesloten wordt voor het Nederlandse publiek. Mocht dit niet lukken, dan wil de organisatie Nederlandse isp’s voor de rechter slepen om deze partijen te dwingen The Pirate Bay te blokkeren.

De oprichters van The Pirate Bay zouden voor de deurwaarder onvindbaar zijn. Vandaar de opmerkelijke stap om de dagvaarding via Twitter en Facebook uit te zetten.

Deel dit bericht

1 Reactie

Rutger van Zuidam

Slimme pr van Brein. Het enige dat ik er verder over te zeggen heb: Hopelijk houden deze mensen eens op met muren bouwen en het angstige vastklampen aan die oude deur die al bijna dicht zit en nooit meer verder open zal gaan. Hopelijk beseffen zij zich zsm dat zij dit type bewegingen niet… nee nooit tegen zullen houden en dat dit soort acties de beweging alleen maar sterker zal maken. Hopelijk beginnen zij zich te verdiepen in wat er achter de nieuwe deur zit die steeds verder open gaat, want deze biedt veel meer en veel leukere mogelijkheden. Maak de verbinding! "Art is mute when money talks." – Patrick Mimran

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond