Deel dit artikel
-

Jaap.nl ziet concurrentie van Google wel zitten

Huizenzoekers kunnen in Australië en de Verenigde Staten Google gebruiken. Mocht deze mogelijkheid ooit in Nederland aangeboden worden, dan juicht Jaap.nl de concurrentie alleen maar toe. Alles om het ‘monopolie’ van Funda te doorbreken.

Google bood de dienst eerder mondjesmaat aan in de Verenigde Staten. Op dit moment heeft de geïnteresseerde echter de keus uit uitgebreidere zoekmogelijkheden. Zowel in Australië als in de Verenigde Staten worden nu huur- en koophuizen op Google Maps getoond en is er de mogelijkheid om te zoeken binnen het aanbod.

De gebruiker kan zoeken op zaken als prijs, aantal slaapkamers, badkamers of buurt. In een overzicht wordt extra informatie als tekst en foto’s getoond. Google verwijst vervolgens door naar de site waarop het huis is te vinden.

"Je ziet nu dat Yahoo in de Verenigde Staten de nummer twee is op de huizenmarkt", zegt Hans Voorn, CEO van Jaap.nl. Met concurrent Funda is Jaap de nummer twee in Nederland. Vandaar dat Voorn het geval van Google goed in de gaten wil houden, om te zien hoe dat zich ontwikkeld.

Concurrentie

Voorn: "Mocht Google dit aanbieden in Nederland, dan hebben we er een concurrent bij. Gezien de monopoliepositie van Funda, is dat nog niet eens zo heel erg. Wellicht lukt het Google om Funda van de troon te stoten. Daar hebben wij het moeilijk mee."

De vraag is waar Google naar verwijst. Zal dat naar een huizensite zijn als Funda of rechtsreeks naar de makelaar? Voorn: "In het laatste geval, dan zit je met het gevecht dat in Nederland gaande is, over het kopiëren van de informatie van de makelaars. Wanneer de informatie wordt gespiderd van de sites van de makelaars, dan mag Google het hier niet tonen. Ik denk dat Google zich er in dat geval nog niet aan waagt hier, maar eerst de rechtszaken afwacht."

De CEO van Jaap.nl vindt het desalniettemin interessant. " Ik denk dat de markt in Nederland toe is aan meer concurrentie. Stel dat Google succesvol is en het monopolie van Funda doorbreekt, dan ontstaan er voor ons ook weer nieuwe kansen. Tot nu toe lopen we elke keer tegen het monopolie van Funda aan."

Hij is optimistisch ingesteld: "Wie weet, misschien is er een samenwerking mogelijk. Wij zouden de huizen en de informatie kunnen leveren aan Google."

Deel dit bericht

13 Reacties

HB

Er zijn maar weinig landen ter wereld waar er zo'n geconcentreerd en volledig aanbod via ??n site te vinden is (ja Funda). Hier ben je als makkelaar werkelijk of te arrogant of te stom om niet op Funda het huis van je klant te plaatsen, ongeacht de monopoly postitie e.d. Daar heb ik als verkoper van m'n huis niks mee te maken. In Amerika is er vrijwel geen samenhang tussen verkoop makelaars. Alleen maar concurrentie, waardoor je als huizenzoeker daar eindeloos makelaar websites moet afstruinen, of door je gewenste buurt moet rijden en noteren wie wat verkoopt. Kortom, ik denk niet dat Google voorlopig enige vorm van Betekenis zal krijgen in Nederland. Niet zonder koppeling met Funda. En sorry voor Jaap, maar dat vind ik een erg slechte website. Functioneel en grafisch een drama.

Hans Voorn

@HB Jammer dat je JAAP.NL niet handig vind. Gelukkig velen wel. Zou je aub wat opmerkingen, tips en verbeteringen aan mij willen sturen? We kunnen altijd beter! Hans VoornHans@JAAP.NL

Jos Deuling

@HB IJe hoeft in de Verenigde Staten niet eindeloos de websites af te struinen. Zillow.com of trulia.com zijn schitterende websites met veel functionaliteit. @Hans Een monopolie kun je doorbreken door een beter alternatief te bieden denk ik. Jaap is blijkbaar geen Killer App. Hoe denkt Jaap het monopolie van Funda te doorbreken ? Door Zillow- en Trulia achtige functionaliteit op te nemen ? Aangezien de Nederlandse markt relatief gezien erg klein is en de investeringen in de Jaap website niet gering zullen zijn vraag ik mij af wat het business model achter Jaap is. Ik vind de website van Jaap overigens wel goed. Maar die van Funda vind ik prettiger in gebruik.

edwin markus

@ HB In de USA is het juist volledig openbaar. Makelaars dienen te koop staande woningen direct aan te melden op een zgn. Multiple Listing System. Via bijvoorbeeld http://www.remax.com is het gehele aanbod in de VS te zien.

Hans Voorn

@Jos Zillow en Trulia zijn inderdaad onze grote voorbeelden. Van Funda overigens ook ;-). Wij proberen ons te blijven onderscheiden met bijvoorbeeld nu de woningwaarde waar Zillow in uitblinkt en wat Funda waarschijnlijk niet snel zal gaan doen. Want Funda is voor de makelaar, wij zijn voor de consument.

Hans Voorn

Overigens ben ik benieuwd of de Stichting BIEH dan ook een rechtszaak tegen Google gaat beginnen… Hans VoornJAAP.NL

HB

OK, blijkbaar loop ik erg achter op het gebied van huizen zoeken in de VS. Neemt niet weg dat toen wij in Nederland al lang een Funda hadden ze destijds in de VS nog niet zo'n geconcentreerd aanbod konden aanbieden.Re-max is trouwens wel een NVM achtig bedrijf waarbij de sites Zillow.com en trulia.com dat niet zijn.Ik vind trulia.com overigens beter werken. Wat betreft Jaap, het biedt mij vooralsnog geen meerwaarde. Ten eerste oogt het veel schreeuweriger. Ik denk met name door de overdaad aan dikke rode letters, rode randjes, rode icoontjes, rode bewegende dingen die je muis volgen als er schijnbaar iets aan het laden is. De grote banner die vaak bewegende beelden bevat is te aanwezig. Ik vind een meebewegend kaartje geen handigheid.Ik mis het kunnen klikken op de kaart per wijk (veel mensen zoeken toch via de kaart namelijk, omdat je geen idee hebt van de naam van de wijk) Je kunt niet meteen een uitgebreide zoekaktie starten op selectie criteria. Op maar een plaats per keer zoeken. Niet op enkele wijken zoeken, maar op alles of op een (Net als Funda overigens). Een zoekopdracht maar kunnen doen op te weinig criteria. Daarom is die Trulia ook mooi. Rustige kleuren, rustige navigatie. Overigens is van die Amerikaanse sites de prijzentrends module wel heel handig. Overigens is de snelheid van Jaap wel goed, is de woningwaarde dubieus maar wel leuk om te zien, de directe link naar de Google Street view goed en ook het makelaar beoordelingsgedeelte goed.

Gerard van Enk

Google onroerend goed search werkt al werkt wel in Nederland, nog wel beperkte mogelijkheden en beperkt aanbod (afkomstig van sites buiten Nederland): http://bit.ly/85pdU

Jos Deuling

@Hans Het woningaanbod van Google is volgens mij afkomstig van Google Base. Google Base wordt volgens mij alleen gevoed via XML berichten van de aanbieders zelf. Stichting BIEH hoeft dus geen rechtszaak te beginnen.

Tim

Niet erg slim van Jaap. Als Google ook de nederlandse huizenmarkt betreedt zal dat eerder een Jaap-killer zijn dan een Funda-killer. Funda is de bron, en Google kan niet zonder bron.

Hans Voorn

@Tim Heel apart dat je vindt dat Funda de bron is. Volgens mij is de makelaar de bron en geven zowel wij als Funda de informatie weer die ook op de site van de makelaar staat.

GC Smit

Sleutelwoord is volgens mij content. Alle huizen zoeken etc is steeds sneller een kwestie van alleen nog maar automatisering en technologie. Iedereen kan google maps op z'n site zetten en klaar is kees. En als Google op de lange termijn het onderspit zou delven is er wel een ander. Als je een huis zoekt wil je 1- zoveel mogelijk aanbod op ??n plek vinden, google, jaap, zah etc. 2- Vervolgens wil je op basis van je zoekcriteria zoveel mogelijk informatie over het huis, en deze informatie is volgens primair nog steeds eigendom van de verkoper. Wat ik nog mis is echt goede alternatieven naast het (te dure) funda voor huizenverkopers om hun info online te zetten. Waarom lees ik op internet nooit iets over de mening van de huizenverkopers inzake deze materie. De verkopers van huizen zullen uiteindelijk indirect in belangrijke mate de toekomst bepalen. By the way, een professionele video biedt nog steeds op optimale wijze een max aan info voor relatief het minste geld. Via woningfilms.nl kunt u laten produceren vanaf 199 euro ex BTW en exclusief en gratis op jaap.nl publiceren. Check it out!

Jos Deuling

Interessant artikel "The Challenges for Google Real Estate" op propertyportalwatch.com :  http://www1.propertyportalwatch.com/2009/07/the-challenges-for-google-real-estate/  "Having followed the debate about Google Real Estate and its potential impact on portal sites, we thought it would be good to outline what we believe has to fall into place for Google to truly impact the property portal market leaders around the world." Jos DeulingAFFIDATA.COM

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond