Deel dit artikel
-

Google onthult plannen voor nieuw besturingssysteem

Google heeft bekend gemaakt dat het bezig is met de ontwikkeling van Google Chrome OS, een nieuw besturingssysteem dat voornamelijk bedoeld is om te draaien op netbooks.

Net als bij de ontwikkeling van de browser Google Chrome is de zoekmachinegigant met een leeg vel papier begonnen. Bij de lancering van de browser maakte Google al bekend dat dit product uit kon groeien tot een besturingssysteem.

Het project Google Crome OS staat los van Android, het besturingssysteem dat is ontwikkeld om te draaien op mobiele telefoons. Het nieuwe besturingssysteem moet geschikt zijn voor netbooks, maar uiteindelijk ook voor standaard desktop computers.

Er is wel sprake van enige overlap tussen de twee. Android is inmiddels ook geschikt voor Intels x86-processoren. Dat opent de deur voor Android-versies op generieke netbooks en laptops.

Google Chrome OS is een open source, licht besturingssysteem. Later dit jaar wordt de open source-code openbaar gemaakt. Netbooks die draaien op het nieuwe besturingssysteem komen, zo belooft Google, halverwege 2010 op de markt. Er zijn al gesprekken gaande met verschillende partners en fabrikanten.

Snel, makkelijk in gebruik en veilig, dat zijn de hoofdpunten waar Google op inzet met het nieuwe besturingssysteem. De user interface zal minimaal zijn. Het systeem draait op x86-processoren en ARM-chips.

Applicaties voor het besturingssysteem werken niet alleen op Google Chrome OS, maar ook op de standaarden van andere browsers op Windows, Mac en Linux. Ontwikkelaars krijgen hiermee een breder publiek bij de ontwikkeling van applicaties.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond