Deel dit artikel
-

Microsoft neemt miljardenrisico met gratis Office

Microsoft stelt een kale versie van zijn Office-pakket gratis beschikbaar via het web. Daarmee dient het Google Docs en ZoHo van repliek. In hoeverre Microsoft daarmee op zijn miljardenomzet kannibaliseert, zal blijken vanaf de zomer van 2010.

In de eerste helft van 2010 verschijnt de nieuwe versie van Microsofts kantoorsoftware, Office. Office 2010 zal niet enkel te koop zijn op een schijfje in een doos, maar zal ook gratis zijn te gebruiken via de web browser. Deze online versie bevat echter louter basale functies.

Office Web komt beschikbaar via Microsofts portaal Live.com. Zo’n 400 miljoen internetgebruikers schreven zich in het verleden in om een Live-dienst, zoals Mail of Messenger, te kunnen gebruiken.

Dat kondigde het softwarebedrijf gisteren aan tijdens zijn jaarlijkse partnerconferentie in de VS.

Het bedrijf neemt een financieel risico door een product gratis te maken waar consumenten normaal meer dan honderd euro voor betalen. Office is een van de meest winstgevende producten van Microsoft. De Wall Street Journal dat Microsoft tot 4 miljard dollar risico kan lopen.

Een online versie van Office komt ook beschikbaar via Microsoft Online Services. Gebruikers van deze vermoedelijk zakelijke variant moeten abonnementsgeld gaan te betalen. Specificaties gaf het softwarebedrijf hierover nog niet.

De financiële impact van het ‘weggeven’ van Office wordt pas duidelijk aan het einde van het kwartaal dat in juni of september 2010 afloopt. 

Antwoord aan Google

Office Web is het antwoord op de toenemende concurrentie die Microsoft ziet op het terrein van gratis webdiensten. Varianten van Word, Excel, Powerpoint en OneNote zijn reeds gratis online beschikbaar. Google Docs en ZoHo behoren tot de meest uitgebreide kantoordiensten op dit vlak.

Google Docs heeft, naar eigen zeggen, circa 15 miljoen klanten die de dienst gratis gebruiken. Enkele honderdduizenden van hen betalen Google jaarlijks een bedrag om een uitgebreide versie van Docs te kunnen gebruiken.

Office heeft een half miljard gebruikers, van wie de helft vermoedelijk de software gratis heeft gedownload zonder te betalen.

Het is met de webversie van Office niet mogelijk om technisch geraffineerde zaken te doen, zoals video bewerken in Powerpoint. Microsoft hoopt daarom dat klanten die zulke functies willen, betalen voor Office op een schijfje. Echter, de nieuwe aankomende standaard van webtaal HTML, versie 5, staat dit soort technisch gecompliceerde bewerkingen in de browser wel toe. Microsofts antwoord hierop zal moeten blijken.

Maanden wachten

Office 2010 verschijnt tegen het einde van 2009 als publieke beta. In de eerste helft van 2010 verschijnen zowel Office 2010 als Office Web.

Een testversie van Office 2010 is inmiddels, zonder Microsofts toestemming, uitgelekt naar BitTorrent-sites als Mininova en The Pirate Bay. Enkele honderden belangstellenden downloaden die software op dit moment.

Microsoft probeert met Office Web tegengas te geven aan Google en ZoHo. Het investeerde daartoe in de afgelopen jaren miljarden dollars in software en hardware. Recent lanceerde het, de goed ontvangen, zoekmachine Bing. Google, op zijn beurt, brengt een besturingssysteem uit om Microsoft dwars te zitten. Volgens columnist Robert Cringely doet Google dat louter om Microsofts aandacht van de zoekmachine af te leiden.

Om zijn webdiensten fysiek te huisvesten, liet Microsoft in de VS 5 datacentra bouwen en een in Ierand. Deze maand worden die reuzencomputers in Illinois en Ierland in bedrijf genomen. Anderen volgen dit jaar of volgend jaar.

Links:

 

Deel dit bericht

4 Reacties

Karel

Erwin,Wat een ouderwets taalgebruik! Ben je oud of gebeurt dat vanzelf als je over Microsoft schrijft.

Erwin Boogert - Emerce

Licht jezelf toe

Jaap

"Microsoft neemt miljardenrisico met gratis Office" , tuurlijk niet, gratis is het nieuwe gratis. Microsoft verdient dit zeker terug door zijn andere diensten

Twan

"Enkele honderdduizenden van hen betalen Google jaarlijks een bedrag om een uitgebreide versie van Docs te kunnen gebruiken. " Er is naar mijn weten geen uitgebreide versie van Docs. Google biedt alleen de professionele versie van Google Apps aan tegen betaling, waarmee je recht hebt op meer opslagruimte en een uptimegarantie.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond