Deel dit artikel
-

Nokia kwakkelt met internetomzet

Er zit amper groei in de omzet uit digitale diensten bij Nokia. De Finnen voeren daarom een reorganisatie door, ontslaan 450 medewerkers en hopen dat derde ontwikkelaars vaker Nokia-platformen inzetten.

De omzet van de afdeling Services, waar internethandel onder valt, daalde afgelopen drie maanden met 7 procent tot 140 miljoen euro. Ten opzichte van 12 maanden geleden steeg de omzet met 21 miljoen euro. Dat is een druppel op een gloeiende plaat aangezien het hele concern afgelopen kwartaal voor 9,9 miljard euro omzette.

Vanmiddag presenteerde het Finse telecombedrijf zijn financiële resultaten over de drie maanden tot eind juni.

Nokia realiseert zich dat de telecommarkt fundamenteel aan het veranderen is. Om met die ontwikkeling mee te gaan, pleegde het afgelopen jaren verscheidene overnames. Zowel internet- als technologiebedrijven werden opgeslokt. Onder hen: Navteq (kaarten), Plazes (locatiediensten) en Loudeye (muziekwinkel).

De ontwikkeling van telecom- naar dienstenbedrijf gaat het bestuur echter niet snel genoeg. Voorzitter Olli-Pekka Kallasvuo: “Elementen van de mobiele telefoonmarkt versmelten met pc-, internet- en media-industrieën tot een nieuwe industrie. Consumenten verwachten steeds vaker dat producten en diensten een geïntegreerd geheel zijn. Daarom versnellen we onze strategische transformatie naar een ‘solutions company’”, aldus de als jurist geschoolde topman.

Concurrenten van de nieuwe generatie zijn bedrijven als Apple, Google en Microsoft. Zij hebben jarenlange ervaring met het bouwen van optimaal bruikbare producten en diensten. Bij Nokia lag de focus afgelopen decennia voornamelijk op het bouwen van goed werkende hardware. Software, diensten en de gebruikersinterface waren daar slechts een afgeleide van.

Om weer in de pas te komen met de nieuwe concurrenten, voert Kallasvuo een reorganisatie door bij de afdeling Services. Wereldwijd verdwijnen er 450 arbeidsplaatsen. “Deze maatregelen zijn erop gericht om derde partijen, serviceleveranciers, meer kansen te geven”. De topman besteedt als het ware de ontwikkeling van software en diensten uit.

Financiële en operationele cijfers met betrekking tot de digitale diensten geeft Nokia amper. Het enige cijfer, naast de 140 miljoen euro omzet, is het aantal mensen dat zich op Nokia’s e-maildienst inschreef. Afgelopen maanden namen 600.000 internetters een account bij de Finse Hotmail- en Gmail-kloon, Ovi Mail.

Vooralsnog is Nokia nog veruit de grootste verkoper van smartphones. Het bedrijf claimt op dit terrein een marktaandeel van 41 procent. Afgelopen kwartaal verkocht het 16,9 miljoen slimme mobieltjes. Een jaar geleden waren dat er 13,7 miljoen.

Het hele concern, waar ook een Navteq en Nokia Siemens Networks onder vallen, boekte afgelopen kwartaal 9,9 miljard euro omzet. Dat is een daling van 24,6 procent ten opzichte van vorig jaar. Die scherpe daling is het directe gevolg van de economische crisis, aldus Kallavuo in een toelichting.

De operationele winst daalde 71 procent tot 427 miljoen euro. De nettowinst daalde met 66 procent tot 380 miljoen euro. De kasstroom was 716 miljoen euro positief. De Finnen hadden eind juni 7 miljard euro op de bank staan.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond