Deel dit artikel
-

Europese omzet mobiel internet Vodafone daalt

Vodafone zette afgelopen kwartaal in Europa voor 7 miljoen euro minder om met mobiel internet dan de eerste drie maanden. De groeitrend blijft gehandhaafd. In Europa is 10 procent van de omzet van het telecombedrijf afkomstig uit de verkoop van mobiel dataverkeer.

Dat blijkt uit de kwartaalcijfers die Vodafone vanochtend in Engeland publiceerde (download PDF, Excel).

Een verklaring voor die daling geeft het bedrijf niet. Mogelijk zij er meer dataklanten gekomen die per persoon minder dan voorheen opleveren.

In de maanden april tot en met juni verkocht het bedrijf voor 825 miljoen euro aan mobiel internet-abonnementen. Dat is 17,8 procent meer dan een jaar geleden, bij gelijke wisselkoersen.

KPN Nederland zei gisteren dat het in een jaar tijd de omzet op dit terrein met 70 procent heeft zien stijgen.

Als het Europese cijfer representatief is voor Nederland dan heeft het lokale filiaal voor 48 miljoen euro met mobiele data omgezet. In 2000 betaalde Vodafone (toen nog Libertel) 725 miljoen euro voor zijn UMTS-licentie.

Vodafone Nederland won netto 31.000 klanten, wat het totaal op 4,62 miljoen bracht. Iets meer dan de helft van hen, 59 procent, is een abonneebeller. Deze vaste klanten leveren maandelijks gemiddeld 51,90 euro omzet per persoon op. De gemiddelde Arpu is 34,40 euro.

Nederlandse klanten telefoneerden niet wezenlijk meer dan vorig jaar. Het aantal verstookte belminuten bleef stabiel rond de 2,3 miljard.

De operationele omzet in Nederland was 483 miljoen.

De totale Europese omzet van Vodafone kwam uit op 8,7 miljard euro. Als daar ook de verkopen Noord-Amerika, Afrika en Azië bij worden geteld, komt het verkooptotaal uit op 12,5 miljard. Wanneer de effecten van wisselkoersen niet meetellen, dan daalde omzet in een jaar met 2,1 procent.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond