Deel dit artikel
-

‘Apple bouwt alternatief voor Amazon Kindle’

Apple hoopt nog voor komende kerst een nieuw apparaat uit te brengen dat functioneert als een grote iPod en als moderne ebook reader. Het bedrijf voert hiertoe gesprekken met platenmaatschappijen en boekuitgevers.

Dat meldt de Financial Times op basis van gesprekken met verscheidene bronnen die bekend zijn met de ontwikkelingen.

Het nog naamloze apparaat zou net als de iPhone overwegend bestaan uit een aanraakscherm. Dat scherm zou tot 25 centimeter in doorsnede zijn en is waarschijnlijk aan te sturen met vingergebaren en een virtueel qwerty-toetsenbord. Bellen is niet mogelijk, mailen en surfen wel.

Een belangrijk onderdeel van het nieuwe apparaat is de ingebouwde downloadwinkel, nu al bekend als vehikel om muziek en software te downloaden. In de nieuwe verschijningsvorm wil Apple meer nadruk leggen op het downloaden van volledige cd’s. Nu kopen consumenten 1 à 2 liedjes.

Het grote kleurenscherm maakt de computer ook ideaal om films te kijken of boeken en werkdocumentent te lezen. Boekuitgevers omschrijven Apples nieuweling als ‘een alternatief voor Amazons Kindle’.

In Nederland is het Bol.com dat binnenkort ebooks in de schappen legt. Het werkt daartoe samen met Sony dat de leesapparatuur levert. 

Jason Schwarz verwijst naar de computer als iTouch Tablet, in zijn opsomming van de losse bekende feiten. De tablet computer komt gesubsidieerd op de Amerikaanse markt via Vodafone-dochter Verizon Wireless, maar er zou geen sprake zijn van exclusiviteit.

Foto: Bjørn Eivind Rostad (cc)

Deel dit bericht

3 Reacties

Peter Luit

Met een 'gewoon' scherm kan dat geen alternatief zijn voor een eReader. Als het gaat om het lezen van langere stukken tekst, dan is ePaper superieur aan gewone schermen, de inhoud hoeft immers niet steeds te worden opgebouwd, enmaal op het scherm kan de stroom er eigenlijk af, heel prettige lees ervaring, welke een 'normaal' scherm momenteel nog niet aan kan. Een fullcolor ePaper lijkt voorslasnog voorlopig laboratoriumwerk. Dus als Apple al een alternatief zou willen aanbieden voor de Kindle, dan gokt Apple naar alle waarschijnlijk toch op andere content markten. Boeken zijn geen alternatief voor een gewoon scherm. Vreemd genoeg denken mensen in Azi? daar wel anders over. Velen lezen boeken vanaf smartphones…. Dus ik ben heel benieuwd welke technologie Apple zal gaan toepassen en welk segment zij willen induiekn. Dat ze content, infrastructuur en apparaat in ??n hand willen hebben, lijkt me logisch. Amazon veranderde daarmee de boekenmarkt, Apple deed dat voor de muziekmarkt. Wat gaan ze nu doen?

Arne

Waar veel mensen de plank denk ik misslaan is dat het 'gewone mensen' helemaal niets uitmaakt waar de boeken op gelezen worden. Welke techniek gebruikt wordt is van ondergeschikt belang. Ik denk dat Apple een megasucces met een dergelijk produkt zal hebben, omdat ze als geen ander de hele experience en de content van de Apple Store picobello in orde hebben. ePaper is leuk, maar je wilt geen extra apparaat. Je wilt gewoon makkelijk boeken kopen voor de apparatuur, die je al hebt (en dat is dus momenteel het Mac OS voor iPhone en iPod touch). Ik lees nu ook al hele boeken op mijn iPhone. Grootste nadeel is het gewicht om je 'boek' omhoog te houden in bed. De eReaders, die ik ken zijn lomp in UI, maar wel iets lichter om op te tillen. @Peter ik zou geen hoge verwachtingen hebben van gebruiktte techniek. Op zijn mooist zou je OLED kunnen hopen, maar Apple neemt gewoon het meest gangbare met een goede prijs/kwaliteit verhouding (en dat is OLED nu nog niet).

Peter Luit

@arne: zou je wel eens gelijk in kunnen hebben, zeker gezien het feit dat het zo langzaam gaat met de eReader technologie van o.a. eInk. Fullcolor en video zijn voorlopig nog niet mogelijk. Maar ja, het leesgenot is wel erg hoog en daarom spreken producten van iRex, Amazon etc. aan. Maar je hebt gelijk, als Apple echt komt met een 'killer devise' met bijvoorbeeld een PixelIQ scherm, tja, dan maken weinigen zich nog zorgen over de achterliggende technologie. Zouden eReaders dan een niche zijn geweest in de tijd? Ik ben heel benieuwd.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond