Deel dit artikel
-

Layar in trek bij buitenlandse ontwikkelaars

Layar, de de augmented reality mobiele browser van het Amsterdamse SPRXmobile, opende het platform voor ontwikkelaars en kreeg veel meer aanvragen dan verwacht. In eerste instantie zouden er slechts 50 ontwikkelaars toegang krijgen tot de API.

"Er kwamen veel aanvragen, veel meer dan verwacht", zegt Raimo van der Klein, een van de oprichters van SPRXmobile, tegen Emerce. Hij vervolgt: "We zouden 50 keys uitdelen. Daar zijn we ruim overheen gegaan. Uiteindelijk zijn er meer dan 100 aanvragen gekomen, wereldwijd." Het merendeel van de keys is naar buitenlandse partijen gegaan. Slechts 15 zijn uitgegeven aan Nederlandse initiatieven.

"Er wordt nu data ontsloten die eerder niet zichtbaar was. Zo zijn er een paar global layars, van de grote internetmerken die een API hebben met locatiedata. Maar ook lokale initiatieven, die zijn eigenlijk het leukste." Van der Klein wil nog geen namen noemen. Wel wil hij de categorieën aangeven. Zo noemt hij directory services, retail locators, product locators, culturele lagen en sociale media lagen. Maar er zijn ook veel initiatieven in tourism en universiteiten die een campus ontsluiten. "Bij dat laatste moet je bijvoorbeeld denken aan een Amerikaanse universiteit, die de campus in een AR-laag aanbiedt. Dan zien de gebruikers meteen waar ze naartoe lopen", aldus Van der Klein.

Partnerships

"Er staan ook wat partnerships op stapel." Van der Klein wil hierbij slechts benoemen dat het om handsetleveranciers en operators gaat. Deze informatie houdt de medeoprichter nu nog achterwege. Tijdens het Layar NEXT event wordt er meer gepresenteerd.

Layar werd halverwege juni gelanceerd. Tot 3 weken geleden stond de teller op 2.000 downloads voor de Android-app. In ons land wel te verstaan, de app is er immers alleen nog maar voor de Nederlandse markt. Daar komen binnenkort nog andere platforms bij, het is nog even wachten op de applicatie voor de iPhone.

Over het gebruik is Van der Klein tevreden: "Ongeveer de helft van de mensen die het hebben gedownload gebruiken het wekelijks." Dat waren ook de cijfers die Raimo verwachtte. Voor het einde van dit jaar hoopt hij de 1 miljoen downloads te hebben bereikt. "Wanneer er dan 350.000 wekelijkse gebruikers zijn, dan ben ik ongelooflijk blij."

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond