Deel dit artikel
-

Google opent aanval op Flash

Google heeft 106 miljoen dollar neergelegd voor de overname van On2, een bedrijf dat zioch bezighoudt met de techniek achter videocompressie. Volgens verschillende experts een aanval op Flash.

Google laat in een verklaring weten dat ‘videocompressie onderdeel zou moeten zijn van het webplatform’. Simpel gezegd: de technologie van On2 wordt wellicht geïntegreerd in Chrome en YouTube. Wat Google precies met de overname van plan is, dat wordt niet duidelijk.

On2 bezit een aantal technologieën voor videocompressie, waaronder videocodecs. Hiermee kan video verzonden worden over mobiele netwerken waar de bandbreedte beperkt is. Hetzelfde geldt ook voor het verzenden van high definition-materiaal over het internet.

Volgens verschillende experts maakt Google zich met de aankoop op voor een nieuwe strijd. Zo vraagt Cringely zich af waarom Google geld zou uitgeven voor iets dat het bedrijf praktisch al gratis krijgt. "Hiermee maken ze van Adobe Systems een concurrent." Google gebruikt de codecs van On2 al in Flash video van Adobe voor YouTube.

Google zou de VP8-codec kunnen gebruiken voor YouTube in HTML5. Hiermee worden veel gebruikers gedwongen over te stappen van Flash naar HTML5-browsers.

Googles browser Chrome ondersteunt HTML5, de nieuwe standaard voor webbrowsers, waarbij video in de browser wordt afgespeeld. Dit zou uiteindelijk Flash en Silverlight-achtige plug-ins overbodig maken. Google heeft momenteel H264 en OGG Theora geïmplementeerd in Chrome.

Ondermeer Adobe, betaalt On2 voor de licentie van VP6. Toch zijn andere spelers in de industrie overgestapt op de codec H246. On2 zelf beweert dat VP7 betere kwaliteit levert dan H264.

Mocht Google de broncode van codec VP7 en VP8 in het publieke domein brengen en vrijgeven zonder er geld voor te vragen, dan ontstaat er een prima alternatief voor de H264, dat onder licentie wordt uitgegeven. VP6 is inmiddels al op het merendeel van de computers geïnstalleerd. OGG Theora, een open source codec, wordt niet goed opgepakt door de industrie. Het zou kunnen zijn dat Google in dit gat wil stappen.

On2 verwacht later dit jaar de overname af te ronden. Deze moet nog goedgekeurd worden door de aandeelhouders en de Amerikaanse toezichthouder.

Deel dit bericht

6 Reacties

julesj

Flash & Silverlight worden natuurlijk niet direct overbodig doordat HTML5 in staat is om direct video te embedden. Beiden kunnen voor veel meer gebruikt worden dan het simpel weergeven van video en daarvoor heeft HTML5 op zichzelf nog lang geen alternatief voor.

Ludo Bergkamp - Limelight Networks

Lieve redactie, niet iedereen met een (wellicht over het algemeen goede) tech website is een expert op ieder tech gebied. Google wordt helemaal geen concurrent van Adobe door On2 te kopen! Lees bijvoorbeeld de blog van een echte expert op streaming video gebied: http://blog.streamingmedia.com/the_business_of_online_vi/2009/08/googles-acquisition-of-on2-not-a-big-deal-heres-why.html en het wordt duidelijker. Adobe is een klant van On2…

Stef

Dit heeft alles te maken met HTML-5. De keuze leek tussen de standaard H.264 en de open source OGG te gaan. Voor H.264 zijn complexe licenties vereist. En OGG voldoet kwalitatief niet. Ik vermoed dat Google ON2 open source zal gaan aanbieden zodat er een HTML embed standaard komt. Overigens, HTML5 biedt een hele beperkte video embedding techniek, vergelijkbaar met afbeeldingen. Silverlight en Flash zijn veel rijkere technologi?n, met ook veel mooiere distributie technologie. Het is dus geen vervanging van bestaande technieken, maar een welkome aanvulling.

Samuel Lim

Google eens op On2 en China. Dan snap je wat Google wel ziet en de rest van de (westers-gerichte) wereld niet ziet. On2 levert de codecs voor grote Aziatische mediamaatschappijen, Tudou.com ( chinese youtube ), en vele andere grote sites. Vergeet niet: de grootste internetpopulatie bevindt zich straks in Azie.

W den Ouden

Google wordt steeds meer als windows, met een eigen PC-besturings systeem in het vooruitzicht, met dit verschil dat google opensource ondersteunt, oftewel linux. Lanzaam wordt windows losgeweekt van "de PC" en worden de alternatieven interessanter en meer werkbaar voor de gewone consument.

Fonze

Heeft dit nog gevolgen voor partijen als Videostrip bijvoorbeeld?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond