Deel dit artikel
-

Nokia laat verouderd Symbian vallen

De Finse telefoonmaker kiest bij zijn nieuwe smartphones steeds vaker voor het besturingssysteem Maemo. Symbian zou verouderd zijn.

Dat meldt de Duitse Financial Times op gezag van bronnen rondom Nokia. De Finnen zouden al zo vroeg als volgende week een nieuwe smartphone aankondigen die niet op Symbian maar op Maemo draait. Dat is een versie van Linux, bedoeld voor kleine mobiele apparaten.

Bij de productie van nieuwe slimme, dure mobieltjes zou Nokia steeds vaker de voorkeur geven aan Maemo versus Symbian.

Een jaar geleden besloot Nokia alle partners in het Symbian-project uit te kopen. Het betaalde bedrijven als SonyEricsson, Panasonic, LG, Motorola en Samsung 264 miljoen euro voor hun aandelen. Nokia is van plan de Symbian-software vanuit een stichting als open source-product op de markt te brengen. Ontwikkelaars zouden daar volgend jaar de eerste resultaten van moeten merken.

Nokia en Symbian verkeren in een situatie waar concurrenten als Googles Android en Apples OS X sneller worden doorontwikkeld en op veel belangstelling van consumenten en ontwikkelaars mogen rekenen. Nokia’s Symbian wordt daarentegen nog gezien als besturingssysteem, niet als platform.

Of Maemo het definitieve platform voor Nokia wordt, zal moeten blijken. De Finnen passen het systeem al enige tijd toe in mini-computers die ze onder eigen naam op de markt brengen. Dat Nokia belangstelling heeft voor mobiele Linux bleek anderhalve maand geleden al toen het met Intel in zee ging om samen Linux-software te bouwen.

Nokia is marktleider in het segment smartphones, met een marktaandeel van 41 procent aan het einde van het eerste kwartaal. De nummers twee en drie zijn RIM (20 procent) en Apple (11 procent).

Het bedrijf Symbian zegt tegen de Duitse FT dat het ook zelfstandig, zonder Nokia’s steun,  groeicijfers zal blijven boeken.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond