Deel dit artikel
-

Nederlandse AR-browser Layar wereldwijd gelanceerd

De mobiele augmented reality-browser Layar is sinds maandag wereldwijd in de Android Market te downloaden. Bovendien krijgen 500 extra ontwikkelaars toegang tot de API om hun eigen contentlaag aan te maken.

Elke database met locatiecoördinaten kan worden getransformeerd in een augmented reality-laag. Gebruikers van een Android-toestel kunnen via de camera op het telefoonscherm de ingevoerde data zien.

Eerder werd het platform opengesteld voor 50 ontwikkelaars. Er was zoveel vraag, dat er uiteindelijk 116  toegangscodes werden uitgegeven. Inmiddels komen daar nog eens 500 bij, twee maanden na de lancering van de dienst. De huidige 116 developers hebben 54 lagen (layars) aangemaakt. Er zijn nog 105 in ontwikkeling en 87 staan op de planning.

Contentwinkel

Volgens Raimo van der Klein, een van de oprichters van SPRXmobile, de organisatie achter de mobiele browser, is de mobiele browser Layar simpel gezegd een contentstore. Gebruikers van de dienst kunnen in de applicatie zoeken naar verschillende layars. Zo zijn er lagen van TNT Post, Mazda of Funda. De camera op de telefoon toont de directe omgeving. Is de layar geselecteerd, dan ziet de gebruiker via de camera op de mobiele telefoon, bij bijvoorbeeld een wandeling door de stad, informatie over de gebouwen op het beeldscherm.

 

Brightkite Augmented Reality from Brightkite on Vimeo.

“Het is een makkelijke manier van content vinden en ontsluiten”, aldus Klein. Vooral de ontwikkelaars uit Japan en de Verenigde Staten zijn enthousiast in het aanmaken van de lagen.

Wildgroei

Nu de mobiele browser wereldwijd veel belangstelling ondervindt van ontwikkelaars, wil SPRXmobile de groei stimuleren. De organisatie achter Layar houdt daarom in eerste instantie de controle op een laag pitje. Van der Klein: “Porno en discriminatie laten we niet toe. Pas wanneer we hier tegen een probleem aanlopen, dan gaan we hier processen voor maken.” Met nog eens 500 ontwikkelaars die toegang krijgen tot het publishing-systeem, zou dat misschien sneller kunnen komen dan verwacht.

De ontwikkelaars die hun laag hebben aangemaakt, moeten voor de livegang wachten op goedkeuring van SPRXmobile. In eerste instantie wordt er vooral gekeken of zaken als keywords goed zijn omschreven, in verband met de vindbaarheid van de laag in de applicatie.

Acties

Vanuit de layars kan de gebruiker acties uitvoeren en via een point of interest (POI) naar een mobiele website gaan, een telefoontje plegen of bijvoorbeeld een video oproepen. Andersom heeft elke laag heeft een eigen url. Deze url kan achter een mobiele site, banner of een qr-code zitten en start de applicatie op met de specifieke layar in beeld. De url kan ook verwijzen naar een bepaalde zoekopdracht, bijvoorbeeld de layar van Google met pizzaria’s in de buurt.

Een overzicht van de beschikbare lagen, zowel uit Nederland, als wereldwijd, is hier te vinden.

Sinds de lancering is de applicatie voor Android, ruim 3300 keer gedownload in Nederland. Naar schatting 10 procent van de Android-telefoons die in omloop zijn in ons land.

Deel dit bericht

7 Reacties

Imsar

En zonder tikfout: Als [layer = layar], dan inderdaad ook [pizzeria's = pizzaria's].

Pipo

@Imsar, offtopic gel*l en dan zelf een spelfout maken……

Wouter Kiel

De vraag is natuurlijk of Android alleen voldoende zal zijn om layar een serieuze speler te maken.

dd

geweldig

Jannemiek - Emerce

@Wouter,  Ze kijken ook naar andere platforms, die aan de vereisten voldoen om de app te draaien. En de app voor de iPhone is erg dichtbij. Andere platforms komen er dus zeker bij.

Bas Velzen

We mogen trots zijn op Layar, fantastisch, mijn complimenten!Ik kan hier goed van genieten, ik zie het overal langskomen op mashable, techcrunch, youtube, wired etc. Nederland rulez! 😉

Wim

Kost het downloaden wat, of betalen Funda en ING etc. de kosten?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond