Deel dit artikel
-

Magento wint sterk onder webwinkels

De open source webwinkelsoftware van Magento wint sterk aan belangstelling onder webwinkels wereldwijd. OScommerce verliest volgens kenners zijn status als publieksfavoriet snel.

Een jaar na de lancering van het open source webwinkelpakket Magento is er veel belangstelling van ontwikkelaars en winkeliers.

Dirkjan Vis, beheerder van Webwinkelweblog, implenteerde met zijn bedrijf Zietuwel.nl tientallen e-commercepakketten: “Onder professionele bouwers is het Magento dat de klok slaat. Je komt bijna geen OScommerce meer tegen. Beginnende webwinkeliers komende in hun zoektocht naar de juiste software nog vaak OScommerce tegen, maar niet zelden gaan ze met Magento van start”.

Een vergelijkend overzicht op Google Trends bevestigt de vermeende opmars van Magento:

Ook Odesk.com, een soort eBay voor programmeurs, signaleert de trend. Afgelopen jaar groeide de vraag naar Magento-programmeurs met een factor 13, de vraag naar OScommerce-programmeurs steeg met een factor 5.

Ray Bogman, directeur van Jira ICT, merkt op: “Magento werkt net als Red Hat Linux. De software is gratis en wie aanvullende of ondersteunende diensten wil, kan die inkopen. OScommerce, ook open source software, is in zijn fundamenten verouderd. Het is niet geschikt voor deze tijd”. Het pakket ontbeert schaalbaarheid, marketingmogelijkheden en is zo rigide dat het aanpassen van templates een grote opgave is.

Jira ICT publiceerde onlangs een integratie van CMS Joomla en e-commercepakket Magento.

Het aantal geregistreerde Magento-gebruikers steeg in vier maanden met 35.000 tot 120.000. De software werd ruim een miljoen keer gedownload. Het aantal installaties zou een veelvoud daarvan kunnen zijn. Onlangs verscheen er voor grote bedrijf een betaalde versie van Magento. Die kost vanaf 8.900 dollar per jaar en biedt ondernemingen actieve ondersteuning van producent Varien.

foto: tinou (cc)

Deel dit bericht

17 Reacties

Jef Martens

Mooi om te zien dat je bij de CeBit altijd op de hoogte gehouden wordt. Daar organiseerde T3N een pro-seminar over webintegratie van verschillende pakketten met Magento en bijvoorbeeld betalingsplatformen. Magento is sinds november 2008 een hot issue in Duitsland, volgens maandblad T3N. Ook Typo3 als CMS opensource pakket in combinatie met e-commerce werd daar besproken.

Randy ten Have

@Jira: Sinds wanneer is Redhat Linux gatis?! Od doel je opde nagebouwde kloon CentOS. Dat heeft weinig met Redhat te maken…

Leonard Wolters

Interessant om te weten is welke invloed dit heeft op de 'grote' gevestigde orde, zoals ATG of InterShop. Ik heb het gevoel dat deze steeds minder afzet hebben, maar wil dit graag bevestigd zien. Mijn gevoel is dat ook bij e-commerce oplossingen men steeds meer een 'lightweight' oplossing zoekt. De e-commerce markt blijft me verbazen maar zeer interesseren. Echter, ben nog steeds van mening dat de 'echte' kracht van een webshop het design en user interface zijn, en dat de techniek hierachter totaal geen rol speelt.

Fred van Rijswijk

We implementeren al 1 jaar lang Magento (vanaf versie 0.8) als webshop oplossing, snelheid van het pakket is wel toegenomen/verbeterd, maar behelst nog een goede server en tweaking van de scripts en server.  Documentatie is af en toe ver te zoeken, maar daar is het opensource voor met een actieve en grote community. Waardoor het te technisch wordt voor vele die niet thuis zijn in de techniek…  Er zijn een flink aantal bedrijven nu in Nederland die een goede implementatie kunnen verzorgen van Magento. @Jira: Templates in magento is ook een groot isseu als je het totaal anders wilt, dit mede door documentatie, waarover door developers veel over geklaagd wordt.

Tomas Hesseling

Mooi om deze trend te zien, welke mij overigens totaal niet verrast. Ons bureau is ook gestart met implementaties van Magento, een pakket met een grote achterban. Wij merken dat ook grote partijen meer dan interesse hebben in dit pakket, te meer omdat de commerci?le pakketten dusdanige licentiekosten met zich meebrengen. Alleen de kosten van een commerci?le licentie zijn genoeg om binnen Magento een fantastische custom made site te ontwikkelen. Ik juich deze ontwikkeling dan ook toe.

Niels Hoogendoorn

Deze opmars van Magento is erg interessant. Uit onze kleine inventarisatie van juni 2009 blijkt zelfs dat de groei van andere webshops stabiliseert waar osCommerce daalt en Magento snel stijgt.   http://blog.truesize.nl/2009-06-16-open-source-webshop-application-popularity

wim

Ik heb inderdaad met name moeite met het compleet customizen van design en workflow van Magento, waar bijvoorbeeld het maken van een custom joomla template een eitje is..zeker als je witl afwijken van de standaard workflow is het een hele uitdaging.wat mij betreft zitten er nog steeds te veel afhankelijkheden tussen template en workflow in dit pakket. de code wordt wel steeds beter, en het staat nu ook hoog op de prioriteiten lijst om de code op te schonen. snelheid is nog steeds een issue, maar, zoals reeds gtemeld. op te lossen door een geoptimaliseerde hoster te zoeken.

john

allemaal heel mooi,en inderdaad…magento ziet er mooi uit maar volgens mij zal de meerderheid van webshop beginners hier niet voor kiezen. de kans is groot dat de server magento niet zo snel vooruit trekt als dat je hoopt,met cache aan kom je wel een eind. bovendien zijn er nog vele problemen, en zodra je aan hulp denkt of iets wilt veranderen dan blijkt dat je portemonnee trekken de enige oplossing is. magento is eigenlijk voor grotere shops en dan kom je al gauw bij een eigen server uit of op z,n minst een vps.

Aldo

Beste Wim en John, Deze punten zijn lijkt me inmiddels achterhaalt. Onze Magento specialisten hebben geen enkel probleem met zaken als customizen van design. Gewoon een kwestie van ervaring hebben met het pakket. Overigens zie ik het verband niet helemaal tussen Magento en Joomla CMS. Overigens is Magento wel degelijk ook voor kleinere organisaties geschikt, zoek wel een goede Magento partner voor ondersteuning. Sinds de Enterprise release is Magento nu ook interessant voor grotere ondernemingen. Performance is verder iets wat in het verleden gespeelt heeft maar is momenteel niet meer aan de orde. Wel belangrijk hier ook is dat je een goede Magento geoptimaliseerde hosting partner zoekt, helaas lopen er teveel mensen rond die roepen Magento te kunnen implementeren.

Michel Hendriks

@LeonardDat de echte kracht van een webshop het design en de user interface zijn ben ik niet met je eens. Het is echter wel waar de meeste 'gewone' webshopbouwers op focussen. Dat velen dus op die manier denken is helemaal niet zo vreemd. Waar docdata commerce (disclaimer: mijn werkgever) zich met haar e-commerce platform mee onderscheidt, is juist de financi?le kant. Nog te vaak is een webshop meer een los iets dan echt onderdeel van de bedrijfsvoering, zeker voor grote concerns waar de webshop niet de enige activiteit is. Een koppeling met bestaande ERP of andere software voor bedrijfsadministratie verandert daar niets aan. De e-commerce software van docdata biedt als extra een business management laag; een apart deel van het e-commerce platform dat continu informatie analyseert en zaken als winstgevendheid van orders in de gaten houdt (en bijstuurt indien nodig). Docdata mag bedrijven als Ferrari, HP en de Bijenkorf tot haar klantenkring rekenen. Dit alles neemt niet weg dat Magento voor een aantal partijen waarschijnlijk de best passende oplossing is, en sowieso een stuk krachtiger is dan OScommerce. Fred haalt denk ik wel terecht aan dat de performance nog wel wat aandacht kan gebruiken, al denk ik dat dat nu eenmaal inherent is aan de manier waarop Magento tot stand is gekomen, en de flinke lijst met functionaliteiten. Ik volg de ontwikkelingen rond Magento in ieder geval een tijdje met belangstelling!

henk

Magento, het woord alleen al. Laat je niet verleiden door het uiterlijk. Is mij ook overkomen.Zo traag als iets heel langzaams. Ik ben fouten tegen gekomen die al een half jaar geleden op het forum bekend zijn. En er bij de laatste updates nog steeds inzitten. Waaronder een fatal error, waardoor je winkel weer opnieuw kan opzetten. En vertalen lijkt eenvoudig, maar ik een ramp. Maar goed, ik geef toe. De rest is slechter  

Ben

Beste Henk, wat een onzin. De dingen die je aanhaalt zijn al ruim een jaar geleden opgelost.

Gruus Byte

Magento is bijzonder snel aan het groeien, merken wij. Wij hosten voor een aantal Magento implementatiepartners de shops. Ik schat dat er dagelijks 3 bij komen. De interesse bij MKB is erg groot, Magento lijkt in een gat in de markt hebben gevonden. De snelheid is al lang geen issue meer, als je de applicatie optimaliseert en de hosting goed inricht. We hebben een hele lijst met optimalisaties uitgewerkt: http://www.byte.nl/docs/Magento-Optimalisaties.html.  Byte biedt testpakketten aan, zodat je er zelf eens mee kan spelen.

Gruus Byte

Hm, link is niet goed gegaan, pebcac ben ik bang :(. Magento en optimalisatie: http://www.byte.nl/docs/Magento-Optimalisaties.html http://yoast.com/magento-performance-hosting/

johnw

nou byte, ga je op dit onderwerp reageren van een jaar oud,puur om je onzin site te promoten…..dat je dit doet is een slecht teken…

Gruus Byte

De informatievoorziening over Magento, snelheid en bugs is nog altijd actueel. Ik vond dit artikel, omdat ik keek wat er over verschillende onderwerpen geschreven wordt. Ik lees in veel reacties achterhaalde informatie en het lijkt me nuttig om daar toch aan toe te voegen wat de actuele staat is: Magento draait goed en veel gebruikers vinden het erg prettig werken. Ik heb eigenlijk nog nooit iemand positief over OSCommerce gehoord en heel spaarzaam een complimentje over Virtuemart gehoord. Heb jij ondertussen al positievere ervaringen met Magento?

johnw

nou je mag dan wel reageren om info toe te voegen…klinkt leuk,maar zelf buit je de commerci?le versies ook uit….,dus je bent gewoon bevooroordeeld…ik biedt de demo aan maar ik verkoop nog steeds epages.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond