Deel dit artikel
-

Forrester: mobiel internet verdrievoudigt in Nederland

“Nu is de tijd om een mobiele strategie te formuleren”, zegt marktonderzoeker Forrester. Het bedrijf voorziet dat de penetratie van mobiel internet in Nederland de komende vijf jaar met een factor drie groeit.

Slechts een betrekkelijk klein deel van de Nederlanders gebruikt internet via zijn mobiele telefoon. Forrester schat dat dat in Nederland 15 procent is. Tot 2014 zal dat echter groeien tot 47 procent. Daarmee zou Nederland net iets verder dan de rest van Europa zijn, aangezien de penetratie over de volle breedte rond de 39 procent zou liggen.

Het huidige economisch klimaat zorgt ervoor dat consumenten minder snel hun mobieltje inruilen voor een nieuw, geavanceerd model. Men houdt langer zijn huidige telefoon en zal eerder omkijken naar een goedkoper abonnement. Dat houdt de ontwikkelingen voor de middellange termijn echter niet tegen, meent onderzoeker Thomas Husson.

Nieuwe toetreders als Apple en Google zorgen ervoor dat de huidige waardeketen op zijn kop wordt gezet. De focus verschuift van hardware naar gratis en betaalde diensten. Androids Market zou in augustus voor 5 miljoen dollar omzetten. Apples App Store zet deze maand naar schatting voor 200 miljoen dollar om.

Marktleider Nokia heeft zichtbaar moeite met die transitie, maar streeft er desalniettemin naar om over drie jaar 300 miljoen klanten te hebben die digitale diensten afnemen.

Husson raadt bedrijven aan zich te bezinnen op de rol die ze in deze nieuwe, mobiele constellatie willen innemen. Specifieke adviezen geeft hij niet. Algemeen wordt aangenomen dat het bouwen van een mobiele applicatie geen heilig doel op zich is. Nieuwe mobiele web browsers zijn op zich al goede, algemeen geaccepteerde, laagdrempelige vehikels om digitale diensten te leveren.

Foto: malias (cc)

Deel dit bericht

1 Reactie

Guus van Knippenbergh

Indrukwekkend, en dit wordt nog indrukwekkender als we ons realiseren dat het medium Mobiel snel belangrijker wordt dan Internet zoals we dat kennen…Meer cijfers (worldwide) van Tomi Ahonen, te vinden op http://tinyurl.com/n5zb3v

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond