Deel dit artikel
-

‘eBay blaast beursgang Skype af, onderhands verkocht’

eBay brengt Skype niet naar de beurs. Een groep investeringsmaatschappijen is bereid de vraagprijs te betalen. In ruil daarvoor krijgen ze een populair VoIP-bedrijf dat een fundamenteel juridisch dispuut heeft over technologie.

Naar informatie van de New York Times staat eBay op het punt de verkoop van Skype bekend te maken. Dat bevestigen twee bronnen aan de krant. Daarmee is de beoogde beursgang volgend jaar van de baan.

Een groep investeringsmaatschappijen, onder wie het nieuwe Andreessen Horowitz, Index Ventures (ooit een vroege Skype-investeerder) en Silver Lake Partners, zou een bedrag van rond de 2 miljard dollar voor Skype willen betalen. In een eerder stadium probeerden de oorspronkelijke oprichters van Skype, Niklas Zennström en Janus Friis, het bedrijf terug te kopen, maar hun 1,7 miljard dollar was niet genoeg.

Skype had aan het einde van het tweede kwartaal 481 miljoen geregistreerde gebruikers. Dat was 8,4 procent meer dan het jaar ervoor, de laagste klantengroei in de geschiedenis van het belbedrijf. De kwartaalomzet bedroeg 170 miljoen dollar. Het bedrijf stevent bij de huidige koers af op een jaaromzet van tussen de 600 en 800 miljoen dollar.

Ieder kwartaal bellen Skype-gebruikers onderling een kleine 30 miljard minuten via de pc met elkaar. Ruim 3 miljard minuten verlopen, via betaaldienst SkypeOut, naar vaste en mobiele telefoonnummers.

Volgende week voert Skype een nieuw prijsbeleid door, wat de omzet een duw omhoog geeft. Klanten die naar een vast of mobiel nummer bellen, zien het starttarief verdubbelen tot 8 cent.

Een onderdeel van Skypes strategie is om zijn belsoftware op zo veel mogelijk mobiele telefoons te laten installeren. Als over 5 jaar bijna de helft van de Europeanen mobiel internet heeft dan kunnen ze onderling gratis via Skype bellen. Telecomaanbieders verliezen dan omzet uit belminuten. Onduidelijk is nog hoe ze dat compenseren.

Skype staat sinds begin 2008 onder leiding van Josh Silverman. Silverman redde de Nederlandse markt voor eBay door Marktplaats.nl te kopen voor 225 miljoen euro. Silvermans rol in de mogelijk nieuwe constellatie is nog niet bekend.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond