Deel dit artikel
-

Weinig animo voor CC-project Buma/Stemra

Buma/Stemra verlengt de samenwerking met Creative Commons voor het tweede opeenvolgende jaar, ondanks het geringe aantal gebruikers.

In de pilot kunnen bij Buma/Stemra aangesloten muziekauteurs hun muziek onder een CC-licentie beschikbaar stellen. Het project dat nu twee jaar draait, werd een jaar geleden geëvalueerd. Toen al kwam uit de bus dat er weinig animo voor was.

Bij de eerste evaluatie werd de kritiek op het project geanalyseerd. Wat de reden is dat er een jaar later nog steeds weinig schot in zit, is niet duidelijk. Buma/Stemra laat in een reactie weten dat het project inderdaad nog niet veel bekendheid heeft, maar dat het wel een aandachtspunt is. "Wij willen muziekauteurs de komende tijd via diverse kanalen actief gaan benaderen en informeren over deze dienst."

Wel is het aantal deelnemers in een jaar tijd verdubbeld. De exacte aantallen worden niet gegeven.

In het najaar vindt er een onderzoek plaats onder muziekauteurs om te bepalen hoe het project beter bij hun behoeftes aan kan sluiten. Eind december worden hiervan de resultaten gepubliceerd.

Over de grens kan de pilot wel rekenen op veel aandacht. Zo kreeg het project navolging in Denemarken en Zweden en zijn er plannen om eenzelfde idee in te voeren in verschillende andere landen.

Buma/Stemra factureert niet voor de muziek onder CC-licentie die wordt gebruikt voor promotionele doeleinden. Wanneer de werken op een andere manier worden gebruikt, valt er wel een rekening op de deurmat.

Bron foto: franzlife (CC)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond