Deel dit artikel
-

Mini-laptops dringen door in straatbeeld

Kleine laptops, de zogeheten netbooks, vliegen maandelijks met miljoenen over de toonbanken. Consumenten zijn er drie keer meer toe genegen om hun netbook open te slaan in een publieke ruimte dan hun laptop.

Netbooks veroveren zich in publieke ruimtes een plaats naast mobiele telefoons. In café’s, restaurants of in de trein schroomt men veel minder om even de micro-computer aan te zetten om even e-mail af handelen, een statusbericht te posten of wat te surfen.

De verkoop van deze kleine computers krijgt internationaal niet in het minst een impuls van de marketingkracht van mobiele telecomaanbieders. Dat blijkt uit een onderzoek dat Canalys in augustus hield onder 3.000 Europeanen (download PDF).

Netbooks vinden hun weg naar de markt veelal via telecomaanbieders, omdat deze apparaten een Umts-chip bevatten en de operators er losse databundels bij verkopen. Volgens Canalys worden de kleine computers vaak gebruikt naast de mobiele telefoon en de laptop.

In de eerste zes maanden van 2009 gingen er wereldwijd 13,5 miljoen netbooks over de toonbanken. Meer dan 50 mobiele telecomaanbieders hebben dit soort apparaten in hun assortiment. Vooral de fabrikanten die van oudsher al sterke banden met de telecommarkt hadden, zetten de meeste apparaten af: HP en Samsung, maar ook Asus en Acer.

Vanwege de snel groeiende populariteit van netbooks brengt ook Nokia onder de naam Booklet 3G een kleine, handzame computer op de markt. Het apparaat bevat ook een GPS- en Wifi-chip maar geen ethernet-poort. De gebruiker kan niet anders dan via een draadloze verbinding het net op.

De verkoopprijzen liggen, na subsidie van de telecomaanbieder, gemiddeld tussen de 100 en 200 euro, aldus Canalys-data.

Vanwege het ambulante gebruik van netbooks, en door de combinatie met GPS, zijn ze aantrekkelijk voor ontwikkelaars van specialistische software en webdiensten.

Foto: erwinboogert (cc)

Deel dit bericht

2 Reacties

joop

13,5 netbooks, valt ook wel mee…

Erwin Boogert - Emerce

Dan corrigeer ik dat maar eens rap naar 13,5 miljoen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond