Deel dit artikel
-

Nederlandse start-up negeert klassieke uitgeverswereld

Schrijversmarkt, een co-creation platform voor schrijvers laat de massa bepalen welk boek uitgegeven moet worden. Het publiek stemt op de ingezonden manuscripten en de start-up geeft het boek in eigen beheer uit.

Het idee is niet nieuw, al plakt Schrijversmarkt zichzelf het etiket ‘nieuw uitgeefinitiatief’ op. De uitgever 2.0 wil, net als het al bestaande Amerikaanse WEbook, een community van schrijvers opzetten. De schrijvers plaatsen hun werk online en de lezers mogen commentaar geven of, tegen betaling, stemmen. Geven 250 stemmers een voorkeur voor een boek aan, dan wordt het uitgegeven. De stemmers krijgen als dank een eerste druk van het werk.

"Ik loop al 2 jaar met dit plan. Het is niet afgekeken van WEbook. We hopen wel hetzelfde succes te behalen", aldus Folef van Nispen, bedenker van het plan en mede-oprichter.

Verdienmodel

WEbook wist in de eerste maanden meer dan 500.000 unieke bezoekers te trekken. De Amerikaanse tegenhanger kent leden uit verschillende landen. Het verdienmodel van WEbook is simpel: boeken verkopen. Zij geven de titels in eigen beheer uit. Schrijversmarkt volgt hetzelfde plan. Van Nispen: "Wij hebben een nieuwe uitgeverij opgericht. In principe hebben we hetzelfde verdienmodel als WEbook. Dat en de stemmers moeten bij ons punten kopen en bij genoeg stemmen, geven wij het boek uit."

Leden kunnen bij de Nederlandse partij voor 5 euro een punt kopen en deze als supporter bij een bepaald manuscript onderbrengen. In de loop van de tijd kan dit punt ook weer naar een ander werk worden overgezet.

Publieksstem

Van Nispen: "Het is niet alleen printing on demand, zoals je daar vele initiatieven in hebt. Wij springen in op het proces waarbij de schrijver naar een uitgever zoekt en laten ondertussen de stem van het publiek meetellen." Niet alles wordt dus klakkeloos uitgegeven wanneer hier voor betaald wordt.

De vraag rijst wel of het de massa of de professional is die bepaalt wat kwaliteit is. "Dat is afwachten. We laten wel de massa bepalen wat er wordt uitgegeven. Het kan een Kluun worden, of een schrijver die voor een uitgever te moeilijk, te vreemd was." Van Nispen vervolgt: "Kluun wordt door de uitgevers vaak ook niet als kwaliteit gezien, maar wel verslonden door de lezers."

De officiële lancering van het Nederlandse bedrijfje, wordt later dit najaar verwacht. In dit vroege stadium zijn twee boeken op de site te vinden.

Doelstelling

De medeoprichter hoopt in de beginfase, voor de officiële lancering, rond de 40 manuscripten binnen te krijgen. Binnen een jaar hoopt hij zelfs op 500 te zitten. Een mooi getal, maar hoeveel daarvan wordt uiteindelijk uitgegeven? "Dat zal een klein percentage zijn. Ik denk dat van de 500 er ongeveer 10 zullen worden uitgegeven."

WEbook had de eerste maanden 20.000 boeken in ontwikkeling en 250 exemplaren die klaar waren. In september vorig jaar was men klaar om de eerste 4 boeken te publiceren.

Bron foto: Benimoto (CC)

Deel dit bericht

3 Reacties

Frank

Interessant initiatief. Het is een soort variant op de Academica Debutantenprijs. Daarbij maakt een vakjury een voorselectie van boeken waarna een lezersjury bepaalt wie het beste nieuwe boek heeft geschreven. De prijs is 27 september 2009 naar Ricus van de Coevering gegaan. In 2008 won Bruidsvlucht van Marieke van der Pol. Het verschil is alleen dat het geen manuscripten zijn maar reeds uitgegeven boeken. Overigens is het zo dat boeken die in eigen beheer worden uitgegeven maar zelden de kwaliteit halen van de boeken die reeds door uitgever zijn opgepakt. Bij de Debutantenprijs is het de mix van vakmening en massamening die m.i. zorgen voor een terechte winnaar.  Zie ook: http://www.academicadebutantenprijs.nl

loekie

Hoe zit het eigenlijk met de auteursrechten? Zijn deze automatisch beschermd als het script op de site wordt geplaatst?

Folef van Nispen

Ja. In de introductievideo op http://www.schrijversmarkt.nl geef ik daar kort uitleg over. Je bezit het auteursrecht van je werk op het moment dat je het hebt geschreven. Bij schrijversmarkt blijf je ook altijd eigenaar van het auteursrecht. Je geeft Schrijversmarkt slechts toestemming jouw werk te tonen. Als jouw manuscript 250 supporters behaalt, biedt uitgeverij Het Tweede Gezicht, die speciaal is opgericht met het doel deze manuscripten ui te geven, jou een uitgeefovereenkomst aan. Die is in te zien op http://www.hettweedegezicht.com. In onze algemene voorwaarden staat het ??n en ander ook in heldere taal omschreven.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond