Deel dit artikel
-

YellowBird verwacht winst binnen jaar na oprichting

Het Nederlandse YellowBird is bezig met het opzetten van een licentiesysteem waardoor bedrijven op zelfstandige wijze 3D-beelden kunnen maken. “Dan kan je denken aan grootste internationale omroepen uit het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten”, aldus Marc Groothelm, medeoprichter van de start-up.

Namen wil Groothelm nog niet geven, want er vinden nog onderhandelingen plaats. De bedrijven krijgen het complete pakket: camera, software en er wordt een online kenniscentrum ingericht waar licentiehouders inzicht krijgen in de technische aspecten van het productieproces. Ook het juridische aspect is belangrijk, stelt Groothelm: “We moeten zorgen dat externe partijen niet met ons concept aan de haal gaan. Met behulp van professionele ondersteuning willen we dit 100 procent afgedekt hebben in de verschillende landen, voordat we het licentiesysteem lanceren.”

Het bedrijf gebruikt een camera met zes lenzen om een video-opname van 360 graden te maken. Dezelfde technologie die Google voor zijn StreetView inzet, maar dan in videovorm. Er zijn ook gesprekken gaande met de filmindustrie in Hollywood. Groothelm: “We willen het ook mogelijk maken om de interactieve 3D-beelden live streaming aan te bieden.”

Interactief

Daarnaast wordt er een hotspottechniek ontwikkeld. “Dat maakt het interactiever, waarbij bepaalde objecten klikbaar worden. We kunnen dan ook met meerdere camera’s tegelijk werken. Dit is geschikt voor bijvoorbeeld nieuwe vormen van regiomarketing, of virtuele winkels. De gebruiker kan dan in een omgeving zelf niet alleen de kijkrichting, maar ook de looprichting kiezen”, aldus Groothelm.

Het aanbieden van live streaming 3D-beelden duurt nog wel even. Minstens een half jaar verwacht Groothelm. “We hebben nu nog veel tijd nodig om de beelden te renderen.” Zodra er een goed server systeem is en de renderingtijd teruggebracht kan worden, dan pas kunnen de beelden live aangeboden worden. “Met deze technische toevoegingen is het plaatje dan écht rond.”

In Nederland is inmiddels onder meer een opdracht uitgevoerd voor Awakenings. De techniek wordt voornamelijk toegepast bij evenementen en voor online marketingdoeleinden. En er staan meer opdrachten op stapel. “We hebben nu een veertigtal offertes uitstaan. Zowel nationaal als internationaal”, zegt Groothelm. Het zijn de grote technologiemerken maar ook platenlabels, eventorganisaties en omroepen die interesse tonen.

Winst

“We verwachten dit jaar nog winstgevend te eindigen.” In de woorden van Groothelm: “Het is gewoon een goed idee. De aanvragen stromen binnen. Het is belangrijk ons niet te laten afleiden door mensen met wilde ideeën, maar de focus te houden op onze eigen doelen en plannen.”

En ideeën zijn er genoeg. “We kunnen het uitrollen richting augmented reality (AR). We produceren nu interactieve 3D-films. AR ligt erg dichtbij deze huidige techniek, waardoor wij ook in die richting gebruik kunnen maken van inmiddels opgedane kennis. Van de hotspots kunnen we straks interactieve objecten maken. Hierop is ook AR gebaseerd", aldus Groothelm. Vooralsnog is dat een toekomstperspectief. “Eerst willen we interactieve 3D-films naar mobiele platforms brengen. Integratie van AR is daarna een logisch gevolg”, meent de medeoprichter.

Deel dit bericht

1 Reactie

Koos Koets

Ik denk dat het een illusie is om hier enig patent in de VS op te krijgen, zoek maar eens op paten search naar 3d movie, en ik kom al heel wat vergelijkbare toekenningen en aanvragen tegen. Als ik yellowbird was zou ik niet te veel toeleggen op het licentie systeem, maar meer op de uitvoering en toepassing. Overigens grappig, ik had dit idee al jaar of 6 geleden uitgedacht, ook met 6 webcams en via het serverside genereren tot een panoramabeeld. Heb het nooit uitgevoerd omdat ik geen sponsor vond die de 6 camera's voor me wou kopen 🙂

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond