Deel dit artikel
-

Opinie: Europa ziet Clouds teveel als donderwolk

Cloud computing is over enkele jaren alomtegenwoordig en even vanzelfsprekend als stroom. Dan zullen we met bevreemding terugkijken op onze interne serverruimtes, gehuurde rackspace, maar vooral op de vrees die op dit moment, vooral in Europa, nog heerst voor Cloud computing. Wat houdt Europa tegen?

Cloud Computing?

Cloud computing is computerkracht waarbij capaciteit dynamisch schaalbaar beschikbaar en gevirtualiseerd is. Het wordt als een dienst aangeboden en gebruikers hebben geen kennis over of controle op de fysieke omgeving waarop de ‘cloud’ draait.

Zonder dat de meesten van ons het weten, maken we reeds allemaal op een of andere manier gebruik van Cloud computing. Diensten als Gmail en Hotmail zijn bijvoorbeeld gebaseerd op Cloud computing.

Er bestaan verschillende soorten Cloud computing. Er zijn varianten waarbij een compleet besturingssysteem wordt aangeboden waarbij de gebruiker alle rechten binnen dat systeem heeft. Dit biedt de meeste flexibiliteit, maar is ook een meer complexe oplossing. Amazon EC2 is hier een voorbeeld van. EC2 biedt Linux en Windows servers die per uur worden afgerekend. De gebruiker kan hier elke willekeurige applicatie op draaien, dus niet alleen webapplicaties. Inderdaad, er zijn nog applicaties die niet via een browser benaderbaar zijn …

Microsoft biedt met Azure een oplossing waarbij geen besturingssysteem wordt geboden, maar een applicatieruimte; een scala aan diensten en twee databaseoplossingen. Daarnaast zijn er configuratieopties die iets meer controle geven. Google biedt met Google App Engine (GAE) een oplossing waarbij er puur een applicatieruimte en een database geboden wordt. Azure en GAE schalen allebei automatisch op bij meer gebruik. Ook zijn ze gericht op webapplicaties en niet op desktopapplicaties.

Cloud Computing is een breed begrip waar ook de volgende termen onder vallen: 

  • Sofware as a Service (Saas),
  • Storage as a Service,
  • Security as a Service,
  • Content as a Service,
  • Integration as a Service en
  • Platform as a Service (Paas).

Op basis van deze definitie, zijn Google Apps (niet hetzelfde als Google App Engine), Zoho etc. ook Cloud computing oplossingen.

Besparen met clouds

Cloud computing is per definitie een gecentraliseerd model. Deze centralisatie brengt met zich mee dat het eenvoudiger is de CO2 uitstoot te verminderen dan wanneer we allemaal onze eigen serverruimte zouden behouden. Aangezien IT op dit moment verantwoordelijk is voor 2% van de globale CO2 uitstoot en dit aandeel in de toekomst alleen maar groter zal worden, is hier veel winst te behalen.

Cloud computing kan ook op andere manieren zorgen voor besparing. Doordat de capaciteit van een cloud gedeeld wordt onder vele afnemers, is er uiteindelijk minder energie nodig om dezelfde diensten te leveren. Hardware standaardisatie, betere recycling van hardware en efficiëntere koeling zijn meer voordelen op een globale schaal.

Daarnaast biedt het afnemers van Cloud computing het voordeel van schaalbaarheid. In een scenario waarbij er sprake is van seizoenale pieken is er traditioneel een serveromgeving nodig die dubbel is uitgevoerd en die een verwachte piek ruim voldoende kan opvangen. De rest van het jaar staat de hardware nutteloos te draaien terwijl het wordt afgeschreven.  Cloud computing maakt dit scenario een stuk goedkoper. Doordat de pieken opgevangen kunnen worden door virtueel bij te schalen, is de investering in hardware niet nodig.

Tevens is de beheersinspanning bij het gebruik van Cloud computing lager. Puur het feit dat er geen fysieke hardware is waar aandacht aan besteed moet worden, levert al winst op. Door de flexibiliteit van gevirtualiseerde omgevingen die in mum van tijd ‘bijgeplaatst’ kunnen worden, zijn de beheerskosten van Cloud computing lager. Ja, er is natuurlijk een leercurve, maar die hadden we ook bij traditionele oplossingen. Lagere beheerskosten, maar ook lagere start up-kosten leveren organisaties financieel voordeel op. Kosten van airconditioning, beveiliging, brandblusinstallaties en elektriciteit zijn bij Cloud computing niet aan de orde. Er wordt alleen betaald voor het gebruik van de ‘resources’.

De huidige economische situatie maakt dat organisaties zitten te springen om dergelijke kostenbesparende oplossingen. De VS hebben deze klok al duidelijk horen luiden.

VS omarmen clouds, waar blijft Europa?

Het is interessant om te zien dat de regering in de VS Cloud computing zo stimuleert. Zie hier hoe de regering van de VS omgaat met clouds. Cloud computing wordt door de VS actief gepromoot – op een bijna Postbus-51-achtige manier. Geweldig om te zien dat ze de noodzaak inzien van Cloud computing en op die manier werken aan betere efficiency, kostenbesparing en het milieu. Waarom loopt Europa hier dan nog met een boog omheen, terwijl de voordelen voor het oprapen liggen?

?Er kleven een aantal inherente risico’s aan Cloud computing. Privacy is daarvan de belangrijkste. Organisaties zijn gewend om het bewaken van hun data door hun eigen systeembeheerders op hun eigen servers, in hun eigen kantoren uit te laten voeren. De stap naar ‘de cloud’ is dan moeilijk te nemen. De verschillende aanbieders van clouds gaan anders om met privacy, maar uiteindelijk komt het neer op degene die de applicaties maakt. Door slim gebruik te maken van encryptie van data, een goede wachtwoord ‘policy’ en controle van deze ‘policies’, worden de risico’s beperkt.

Daarnaast is de locatie van de datacenters waar de clouds staan voor sommige organisaties, vanwege wettelijke beperkingen, belangrijk. De overheid moet er bijvoorbeeld voor zorg dragen dat haar data binnen de Europese Economische Ruimte (EER) wordt opgeslagen. Voor zover bekend voldoen alleen EC2 en S3 van Amazon hieraan. Voor beide oplossingen staan sowieso datacenters in Ierland en wordt directe uitwisseling van data tussen EU datacenters en die in de VS niet toegelaten.

Onduidelijk is hoever de Patriot Act reikt. Zouden de VS bij data in datacenters van Microsoft, Google, Amazon mogen komen die niet op VS grondgebied staan?

??Beveiliging is ook een hekel punt bij Cloud computing. Niet altijd terecht. Laten we het vergelijken. Zie hier bijvoorbeeld de beveiligingsnormen van Amazon EC2. Waarschijnlijk is EC2 veiliger dan de servers in uw eigen serverruimte op de gang en mogelijk ook veiliger dan de servers die bij uw hostingleverancier in het ‘rack’ hangen.

Tenslotte kan bandbreedte in sommige Europese landen de beperkende factor voor Cloud computing zijn. In gebieden waar bandbreedte beperkt is, zal Cloud computing minder mogelijkheden bieden. In Nederland hebben we voldoende bandbreedte, een stijgende lijn in de snelheid en een dalende trend in de kosten – goed voor clouds.

Balans opmaken

Het is tijd voor ons om de balans op te maken en de voors en tegens goed tegen elkaar af te wegen. Dan zal al snel blijken dat de voordelen de overhand hebben. Buiten alle eerder genoemde voordelen op het gebied van financiën, milieu en efficiency, biedt Cloud computing namelijk ook nog eens enorm veel potentie voor de toekomst. Iets waar je nauwelijks om heen kunt, gezien de ontwikkelingen die gaande zijn in de markt.

?Denk aan Cloud gaming – waar de eindgebruiker niet elk jaar een nieuwe game console hoeft want de game wordt ‘gerenderd’ door een cloud omgeving. Er is geen nieuwe videokaart meer nodig, want de game wordt ‘gestreamd’ naar TV.

Net als het elektriciteitsnet het in korte tijd heeft overgenomen van particuliere / kleinschalige elektriciteitsproductie zal Cloud computing een vergelijkbaar effect hebben op private hosting, interne serverparken en gehuurde rackspace. Serverruimte zal dus als elektriciteit worden.

Al met al kan worden geconcludeerd dat Cloud Computing de kosten vermindert, de complexiteit flink reduceert, het milieu minder belast en grote potentie biedt voor de ICT van de toekomst. Reden genoeg om, net als in de VS, Cloud Computing stevig te omarmen in Europa en dus ook in Nederland. De grootste uitdaging zit hem erin de vooroordelen die rond Cloud Computing bestaan, plaats te laten maken voor de talrijke voordelen die het ons kan bieden.

En ja, er zijn groot uitgemeten problemen die zich voordoen bij diensten in de cloud, denk maar aan de Sidekick problemen – veroorzaakt door onvoorstelbaar slecht beheer. Ja het zal nog wel een keer voorkomen dat er fouten gemaakt worden met deze technologie

Maar van de eerste browser zei men ook dat het traag en grijs was met teveel blauwe links, dus dat internet zou wel niks worden ?

* auteur: Hans Eilers, Senior Consultant bij theFactor.e?

Deel dit bericht

3 Reacties

Erwin

Ook veel beter voor het besparen van energie. Laat computers samenwerken en niet onnodig stil staan. Een goede ontwikkeling en zeer uitgebreid artikel.

blogdog

Ik geloof ook stellig in cloud computing. Toch zijn een paar dingen wel wat kort door de bocht:Misschien dat een Cloudspace wel veilig is maar dan nog zal bijvoorbeeld een bank zijn klantgegevens niet graag helemaal bij een Amazon willen plaatsen als Amazon daarmee toegang heeft tot die gegevens.De Cloudspace zelf is misschien wel veilig, snel en schaalbaar, de verbinding ernaartoe hoeft dat niet altijd te zijn. Het is dan vaak nog lastig om vanuit kantoor geschikte verbindingen met je gegevens to onderhouden.In mijn branche, televisie media, zou cloud computing geweldig zijn voor bijvoorbeeld video encoding of 3D rendering. Dit is een processor- en geheugen intensief karweitje wat maar een paar uur per dag op de machines hoeft te draaien, de rest van de tijd wordt alleen maar CO2 geproduceerd… Maar als ik video naar die Cloud wil vervoeren om bewerkt te worden dan ben ik een godsvermogen kwijt aan glasvezel en bandbreedte, en kost het nog veel tijd. En dan moet het ook nog terug…Er valt nog wel wat door te puzzelen…

Ro0

Duidelijk artikel. De adoptie in de VS heeft ook zijn tijd gekend. Het zal voor Europa niet anders zijn. Het artikel heeft het al aangehaald ?privacy?Belangrijk is om te weten dat er verschillende clouds bestaan. Private en public. In het geval van Private clouds is de locatie van je data en je virtuele servers bekend. Hierdoor is het niet anders dan het nog maal outsourcen alleen met alle voordelen van Cloud computing. Hiernaast worden er ook Hybride modellen aangeboden. Hier kan bijvoorbeeld de database buiten de Cloud worden geplaatst. Kortom, er zijn zeker goede oplossingen om je privacy veilig te stellen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond