Deel dit artikel
-

Google en Microsoft sluiten deal met Twitter

Google en Microsoft krijgen toegang tot de feed van Twitter. Hiermee wordt de datastroom van Twitter geïntegreerd in de zoekresultaten van beide zoekmachines.

Een eerste versie van de Twitter search van Bing staat al live, maar geeft geen toegang vanaf een Nederlands IP-adres. Het bedrijf hoopt de komende maanden ook de updates van Facebook in de zoekresultaten te verwerken. Google komt de ‘komende maanden’ met een product waarin de data van Twitter is verwerkt.

Real time informatie is waardevol voor de zoekmachines. Hiermee kan de relevantie van zoekresultaten worden verhoogd. De datastroom van Twitter, miljarden tweets van de 54 miljoen maandelijkse gebruikers, levert een berg aan informatie op.

Informatie filteren

Naast losse tweets in de zoekresultaten kunnen Microsoft en Google ook andere relevante informatie en trends uit de data halen. Het is mogelijk informatie te filteren uit de tweets, zoals veel gedeelde links of patonen in veelgebruikte onderwerpen. Wordt een onderwerp plotseling vaak gebruikt in meerdere tweets, dan kan het een signaal zijn dat een link over het betreffende onderwerp eventueel tijdelijk hoger in de zoekresultaten naar voren moet komen.

De bedrijven geven geen informatie over de financiële details van de deal. Voor afname van de feed zou miljoenen dollar rechtstreeks aan Twitter betaald kunnen worden, maar het is ook mogelijk dat de microbloggingsdienst meedeelt in de omzet die uit de zoekresultaten komt.

Inkomsten

In juli lagen de financiële doelstelling van Twitter op straat. TechCrunch kreeg uitgelekte documenten in hand. Het is geen geheim dat Twitter hard bezig is diverse scenario’s te onderzoeken waaruit inkomsten voortvloeien.

Bij Bing worden de tweets geïntegreerd met de zoekresultaten, maar het is ook mogelijk om naar een pagina te gaan waar enkel berichten van Twitter worden getoond. Op deze pagina worden tweets van mensen met veel volgers hoger geplaatst in de resultaten dan die van twitteraars met weinig volgers. Afgeschermde tweets worden niet getoond en de getoonde tweets worden na 7 dagen verwijderd uit de resultaten.

Zoekmachine Bing van Microsoft voerde eerder een test uit waarbij een klein deel van de tweets uit Twitter warden geïndexeerd. Twitter weigerde tot nog toe om de tweets te laten indexeren door een zoekrobot.

Social Search

Google kwam naast het nieuws over de deal met Twitter naar buiten met een nieuw product dat op de korte termijn gelanceerd wordt, Social Search. Gebruikers kunnen hiermee zoeken naar informatie van mensen uit hun sociale netwerk. Hiervoor moet wel het Google-profiel actief zijn. Wanneer in dit profiel aangegeven wordt in welke sociale netwerken de gebruiker actief is, worden de resultaten uit deze bronnen meegenomen in de zoekresultaten van Social Search.

Deel dit bericht

1 Reactie

Rik

Je kan deze gewoon bekijken door bij Bing rechts bovenin Nederland even aan te passen in United States. En dan zie je eigenlijk niets schokkends…

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond