Deel dit artikel
-

Apple verandert concept achter iTunes

Apple treft voorbereidingen om muziekwinkel iTunes radicaal te veranderen. Als het bedrijf de platenmaatschappijen meekrijgt, zullen consumenten geen muziek gaan downloaden maar streamen naar hun iPods en iPhones.

De kern van de beoogde vernieuwing is een verschuiving van de fysieke opslagplaats van de muziek. In plaats van de muziek op een harde schijf te bewaren, hoopt Apple dat zijn klanten de liedjes vanuit een streaming server willen gaan streamen.

Muziekliefhebbers dienen hiervoor eenmalig hun muziekindex aan Apple bekend te maken. Daarna kunnen ze muziek afdraaien vanaf een Apple-server. Wanneer Apple niet bekend is met de muziekopnames zal de consument de muziek nog wel op zijn harde schijf moeten bewaren.

Deze radicale plannen vloeien direct voort uit een recente overname door Apple. Het bedrijf kocht de muziekonderneming Lala.com, naar verluidt voor 85 miljoen dollar. Zakenkrant Wall Street Journal schrijft vandaag, op basis van bronnen binnen Apple, dat de streamingdiensten van Lala de basis zullen worden van de toekomstige verschijningsvorm van Youtube.

De besproken vernieuwing kan niet van de ene op de andere dag aan alle iPod- en iPhone-klanten worden opgelegd.

Thuisgebruikers schakelen met iTunes als player moeiteloos over, maar mobiele gebruikers niet per se. Een belangrijke voorwaarde om de dienst te kunnen gebruiken is dat er mobiel internet in de lucht zit. Immers, de muziekkliefhebber heeft de muziek niet meer fysiek bij zich maar moet een streamingserver aanroepen.

In Europa kan deze werkwijze Apple nog voor problemen stellen in vakantieperiodes. Wie met zijn muziekdrager naar het buitenland gaat en via mobiel internet uren muziek gaat streamen, kan tegen een telefoonrekening van honderden, zo niet duizenden, euro’s aanlopen bij thuiskomst. De tarieven voor internet mobiel internetten zijn nog steeds afschrikwekkend hoog.

Voorts dient ook de muziekindustrie akkoord te gaan met Apples nieuwe aflevermethode. Volgens de Wall Street Journal verloopt de distributie ook via een web browser. Muziek kan derhalve ook bij zoekmachines en gespecialiseerde portalen en fora worden afgeleverd. Bredere distributie betekent ook hogere omzetten voor de platenmaatschappijen, die om Apples marktmacht gering te houden hogere vergoedingen kunnen gaan bedingen.

Foto: (cc)

Deel dit bericht

12 Reacties

Saskia

Ik zie niet in waarom ik dit zou moeten willen. Inderdaad, de kosten voor het mobiele Internet en de beschikbaarheid is voor mij een ontzettende drempel. Wat mij betreft dus geen goed idee.

koen

"op basis van bronnen binnen Apple, dat de streamingdiensten van Lala de basis zullen worden van de toekomstige verschijningsvorm van Youtube" Maar dat moet denk ik iTunes zijn

RuSt

Waarom zou ik dit willen doen als een dienst al Spotify voor niks(!) een enorme muziekbibliotheek met bijna alle denkbare nummers en genres aanbiedt? Je kan je voor een klein bedrag hierop abonneren zodat je ze ook mobiel kunt beluisteren. Dan ga ik echt geen streaming nummers kopen bij iTunes! NB Spotify is nog niet in NL beschikbaar, althans niet officieel, maar dat is een kwestie van tijd.

Fred van Rijswijk

En dan nog dat Steve Jobs zelf heeft gezegd dat mensen zelf muziek in bezit willen hebben.

Oli4b

Voor mobiel is het kansloos (grenzen, snelheid mob web) en voor de vaste pc allang achterhaald concept.

Stefan Smit

Voor sommige momenten kan streaming handig zijn (bijv. top 40 nummers die je niet wilt houden), maar kopen en bewaren is voor andere nummers juist weer relevant. Daar wil je ten slotte langer (en overal) van kunnen genieten. Dus het zou beter zijn als ze het erbij zouden doen en niet in plaats van…

winfred de ruijter

De kop van het artikel suggereert een definitief besluit. De vraag is of dat zo is… 'Bronnen binnen Apple' kwamen wel vaker met nieuws dat in de praktijk anders uitpakte. Aangezien iTunes een belangrijke moneymaker is, zullen ze niet snel het hele bestaande concept over boord gooien vermoed ik. Maar 2 model-opties voor gebruikers is natuurlijk nooit verkeerd.

Emilie Visser

Ik woon in t buitenland en gebruik Spotify. Nadeel is dat je veel reclame tussendoor krijgt als je de gratis versie gebruikt. Maar voor 10 euro per maand, heb je daar geen last van en dan kan je bovendien je muzieklijstje via je iPhone (of any smartphone) zo vaak beluisteren als je wil. Deezer en Spotify zijn goede concurrenten voor de nieuwe iTunes, hetgeen vast een positieve invloed heeft op de tarieven. Ik vind de overstap naar streaming erg logisch. Denk aan alle harde schijfruimte die we met zn allen besparen (muziek, maar ook films). Je ziet dezelfde trends toch ook bij applicaties die steeds vaker webbased zijn, plus bij het illegaal bekijken van films in streaming (downloaden is daarin toch ook achterhaald).. Ik denk dat providers de tarieven van mobiel internetten binnen 2 jaar sowieso erg naar beneden moeten herzien, want het gebruik zal volledig democratiseren. Een vraag die ik me stel: met mn iPod kan ik niet internetten. Hoe moet dat dan qua muziek luisteren in streaming? Nieuwe iPod versie met internet? Je mobiele/internet abonnement bruikbaar voor meerdere terminals? Of worden mp3 spelers uiteindelijk uit de markt gedrukt?

Jeroen Rozeboom

Ik ben erg benieuwd waar Apple mee op de proppen komt straks!  Muziek onderweg streamen lijkt me op korte termijn nog een lastige zaak. Ik zit dagelijks in de trein (reis van een kwartier midden in de randstad) en heb al twee punten waar mijn telefoon simpelweg geen dekking heeft. Toch jammer als je dan ook zonder muziek zit. Ik vind het wel goed dat de mensen van Apple proberen met een digitale dienst te komen die interessant is voor de markt en tegelijk de muziekindustrie meer richting kan geven. Het lijkt erop dat die wel wat hulp kunnen gebruiken op het moment?

Geerten

Als Apple hiermee bedoelt dat je naast de muziekbestanden die je op je iPhone of iPod hebt, ook muziek gestreamed kan beluisteren lijkt het me interessant. Als dit ter vervanging is van lokaal opgeslagen mediabestanden is het wat mij betreft slechte zaak.  Leuk dat Apple NOG meer controle wil hebben over het gebruik van de content die ze uitgeven. Apple begint zich langzamerhand als een autocraat op te stellen ten opzichte van zijn gebruikers, daar waar online media zich juist steeds meer bewegen naar vrij gebruik (lees: daarmee niet perse gratis) van content. Als Apple het nou voor elkaar zou krijgen dat mensen die iets aangekocht hebben tegen revenue sharing model met de muzikanten het recht krijgen om audio te streamen naar anderen, kijk dan zijn ze pas echt vernieuwend bezig (en viraal, en commercieel, en in lijn met sociale media principes et cetera). Naast dat ik graag zelf bepaal waar de muziek vandaan komt of opgelsagen wordt die ik aangekocht heb, is een intensief gebruikte iPhone na een dag op. Als je daarbij constant je wifi of 3g verbinding moet gebruiken om te streamen, lijkt me dit een aanslag op je batterijduur.

Jan

Een vorm van cloud computing als je het mij vraagt. Het 'probleem' van de beschikbaarheid en snelheid van internet zal over enkele jaren zonder twijfel een non-issue zijn. 10 jaar geleden zaten nog met analoge verbindingen een half uur te wachten op een liedje van 3 MB. See what has changed!

koningwoning

lekker dan als je graag muziek sampelt etc…. dat wordt ineens onmogelijk. Alle (hobby) DJ's: "krijg de K*ere" is dus kennelijk de boodschap. Ik kan het me moeilijk voorstellen… dan stappen alle innovators over naar een ander platform. Hun eigen doelgroep zo slecht begrijpen kan ik me moeilijk voorstellen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond