Deel dit artikel
-

DVD dreigt uit de gratie te raken in VS

De dvd dreigt alweer uit de gratie te raken in de VS. Tenminste bij de groep “early adopters” Dat zijn de mensen die de dvd en de bijbehorende speler als eersten ontdekten en en masse dvd's gingen huren. Amerika is het land dat de dvd juist groot maakte. Is dit wat ons uiteindelijk ook in Europa staat te wachten?

Uit een door ChangeWave gehouden steekproef blijkt volgens Reuters dat een gezonde 32 procent van de ondervraagde welvarende “early adopters” dit jaar meer dvd’s zal huren dan vorig jaar, terwijl 13 procent van hen zegt juist minder dvd’s te huren. Dat lijkt op het eerste gezicht weinig schokkend,  maar zoals de Amerikanen vaak zeggen: “the devil is in the detail.”

Als aan de laatste groep namelijk gevraagd wordt waarom ze minder dvd’s huren blijkt dat te maken te hebben met het toegenomen gebruik van digitale videorecorders, video on demand (vod), pay-per-view en in mindere mate dvd-recordable spelers.

Van de eerder genoemde 13 procent van de early adopters, zegt 42 procent van hen dat ze minder dvd’s zullen huren omdat films als zodanig minder interessant zijn geworden. Maar de tweede reden, goed voor 12 procent, is volgens ChangeWave dat er meer pay-per-view door hen wordt gebruikt. De derde reden is (goed voor 9 procent) dat ze hun digitale videorecorders gebruiken om alleen films op te nemen die ze ook daadwerkelijk interessant vinden om naar te kijken. Verder zegt zes procent van de ondervraagden meer gebruik te maken van video on demand. 1 procent, tot slot, kopieert liever films met een dvd-recordable.

In Europa is het nog niet zo ver, daar komen de eerste digitale videorecorders net op de markt. Zo is Philips net bezig er een te lanceren. Die digitale videorecorder luistert naar de weinig tot de verbeelding sprekende naam: HDRW720.

Volgens Simon Poulter van Philips is de digitale videorecorder van Philips nog niet te vergelijken met bijvoorbeeld de dvr van het Amerikaanse Tivo, waarin Philips ook een belang heeft. “Dat komt omdat de HDRW720 een digitale videorecorder is die veel minder intelligentie heeft dan de Tivo,” zegt hij. Ons product is verder gebaseerd op Gemstar.

Wel lijkt het een stap voorwaarts. Tenminste als wordt gekeken naar wat er tot nu toe op de markt was. De HDRW720 combineert verschillende eigenschappen van Philips dvd-recorders met de gebruiksvriendelijkheid van een videorecorder. Dit in combinatie met een harddisk. Verder werkt de speler met een electronic programme guide, Guide + Gevolg is dat het apparaat de consument ook functies voor video-opname biedt.

De HDRW720 van Philips is de eerste recorder met een harde schijf die elektronische programmagids op het scherm biedt, waarbij kijkers tot zeven dagen op voorhand met een ‘wijs-en-klik’-systeem de tv-programma’s selecteren welke dienen te worden opgenomen, aldus Philips.

Verder heeft het apparaat een harde schijf van 80 Gb –goed voor de opslag van 130 uur of 60 films. De HDRW720 gaat in eerste instantie 800 euro kosten.

Philips is niet de enige. Ook Digitenne biedt sinds deze week een digitale videorecorder aan. Het noemt het zelf een PVR (Personal Video Recorder). Een PVR is volgens Digitenne een digitale ontvanger gecombineerd met een harddisk om programma’s op te kunnen nemen.

Ook met de de PVR kan er geprogrammeerd worden via een elektronische programmagids. Verder kan met de PVR van Digitenne ook geknipt worden in opgenomen programma’s. Ook de PVR heeft een harde schijf van 80 GB, goed voor 44 uur aan programma’s.

Deel dit bericht

5 Reacties

Jonathan Marks

DVD isn't under threat so long as the choice of films is not as new as consumers in the US enjoy through their PAY tv channels. Likewise, 800 Euro for a dumb PVR is not going to attract that many consumers just to time shift all this content. Services like Firstmile TV have more of a chance, considering the penetration of ADSL in Holland. Sounds like the codec being used is MPEG-4 to get 130 hrs on 80GB – wonder what sort of quality that is? Less than DVD I presume, to avoid copying onto DVD-R.

alphons

Het huren van een DVD uit een DVD automaat (onbemand) kost iets in de buurt van EUR 2,50 als je het ding dezelfde avond nog terugbrengt zelfs minder. Het is technisch onmogelijk om deze DVD kwaliteit op een goedkopere manier bij mij thuis te krijgen. We hebben het wel over data van zeg tussen de 5-10 GByte per film. Een knappe provider die maandelijks voor zeg EUR 10,- iets van 40GB download capaciteit levert. Ik ken er geen. Alle mooie verhalen over video-on-demand ten spijt. En nee, de liefhebber neemt geen genoegen met DIV-x formaat of geluid van inferieure kwaliteit.

Marco

Ik denk dat de meeste mensen zeker wel zullen kiezen voor een film die gecodeerd is als DivX. De doorsnee consument zal het verschil niet eens zien. 1Gig voor een film is haalbaar (al denk ik dat ze rond de 1,4 zullen zitten)  De liefhebber (de echte) nemen ook geen genoegen trouwens met DVD… 

thecomplex

Ik had dit allang voorspelt. Mensen die dvd branders kopen zijn ook niet heel erg slim. Trouwens, XVID met AC3 5-1 surround sound (1.4gb max) is beter dan Divx. En de kwaliteiten worden steeds beter Ik zit liever thuis op mijn netwerkje met een selectie van circa 200 films met ondertitels (op 2 externe harde schijven) die ik tij en ontij kan bekijken op mijn breedbeeld TV. En wil ik wat anders zien dan haal ik het in 2.30u binnen met een beetje gelukt. Alles legaal, want downloaden mag voor eigen gebruik, zelfs van een illegale kopie. Vraag het maar aan Min.v.Just. Donner. En dat tegen de prijs van een breedband abbonement. Ik wil er wel een tientje bovenop doen als ik exclusief films kan binnenhalen in 1.30u. Ik wil gewoon me huis niet meer uit en alles vanuit mijn luie stoel doen. Met de klik der muis.

Onno ter Wisscha

Waar het hier om gaat is een nieuwe manier van TV kijken.In de VS slaat dit zo aan omdat daar de commercials dusdanig irritant vaak een programma onderbreken, dat iedereen er daar ondertussen knettergek van is geworden.Met een PC, TV kaart en software als TV Beyond van Snapstream ben je er trouwens ook.Helemaal als je de plug-ins installeert die TV-Gids informatie van het internet slurpen.De TV op pauze zetten als je naar de WC gaat en weer op play als je terug komt.Of als de telefoon gaat.En dan vooruit kunnen spoelen bij de reclame.Of achteruit bij een mooi doelpunt.Dit gaat niet over films.Die pomp je inderdaad met tientallen tegelijk van een vriend zijn portable harde schijf.Films zijn gewoon grote MP3-tjes. 

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond