Deel dit artikel
-

Miljoenhuizen wint zaak publicatie prijshistorie

Miljoenhuizen mag de prijsgeschiedenis van woningen blijven publiceren. De rechter oordeelde dinsdag dat deze informatie geen persoonsgegeven is. Een particulier had de zaak aangespannen.

Een wooneigenaar zag de prijsgeschiedenis van zijn huis, dat te koop staat, als een schending van de privacy. Waakhond CBP gaf hem hierin eerder gelijk. De rechter oordeelt nu anders.

Voor Nico Schoonderwoerd, directeur van de woningsite, voelt het als een overwinning. "Ik had deze uitspraak wel verwacht. Uit de uitspraak blijkt nu dat we volledig gelijk hebben gekregen en dat voelt goed."

Miljoenhuizen heeft de prijsgeschiedenis van de huizen altijd laten staan. De particulier zocht eind 2008 contact met de site. Hij was van mening dat de prijshistorie niet correct was. Toen bleek dat er zaken als bouwrente niet waren meegenomen in het overzicht, werd dit aanegpast. De woningeigenaar schakelde alsnog een advocaat in.

Het CBP deed vervolgens een ‘niet al te duidelijke uitspraak’, meent Schoonderwoerd. "Het College was van mening dat het wel een persoonsgegeven betrof, dan ben je al een stap dichterbij de verwijdering van de gegevens. De uitspraak van de rechter is een redelijke tik op de neus van het CBP, die de wet blijkbaar niet goed heeft geïnterpreteerd."

Komend jaar hoopt Schoonderwoerd de hoeveelheid informatie op zijn site uit te breiden. "Naast prijsgeschiedenis per woning willen we ook meer informatie geven over de prijsontwikkeling in de buurt", aldus Schoonderwoerd die hoopt dat er geen hoger beroep komt.

De rechtbank in Rotterdam oordeelde dat de prijsgeschiedenis van een woning niet direct gerelateerd kan worden aan een natuurlijk persoon en dat daarom de Wet Bescherming Persoonsgegevens niet van toepassing is.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond