Deel dit artikel
-

Michel Mol op non-actief gesteld

De Publieke Omroep is een onderzoek gestart naar de eigen directeur Innovatie en Nieuwe Media, Michel Mol. Hij wordt beschuldigd van belangenverstrengeling.

Anonieme bronnen beschuldigen Mol ervan dat hij in de periode van 2004 tot en met 2006, vanuit zijn functie bij de Publieke Omroep, opdrachten heeft verstrekt aan twee bedrijven waar hij privé nauwe banden mee had. Dat laat de NPO (Publieke Omroep) weten.

Volgens Henk Hagoort, voorzitter van de Raad van Bestuur van de Publieke Omroep, is het onderzoek nodig: “Alleen zo kan blijken of er een grond van waarheid zit in de beschuldigingen.”

De Publieke Omroep laat weten dat Mol van 2002 tot en met 2006 als bestuurslid en aandeelhouder betrokken was bij het bedrijf Nieuw Akademia. Het ging hierbij om een aandeel van minder dan 3 procent. Volgens de Mediawet voor 2006, hoefde een belang onder de 10 procent niet gemeld te worden.

In De Telegraaf laat Ivo Lochtenberg, directeur van Nieuw Akademia, weten dat Mol slechts voor één procent eigenaar was. “Dat was in 2003 bekend bij de NPO. In vier jaar tijd heeft zijn aandeel hem een winst opgeleverd van 75 euro. Van 2003 tot 2005 heeft Nieuw Akademia nooit een factuur gestuurd naar de NPO. Ik begrijp niet waarom er nu een onderzoek volgt. De NPO heeft ons ook de afgelopen jaren nog opdrachten gegeven waaruit het vertrouwen mag blijken.”

Er zou een tweede bedrijf zijn geweest waarmee Mol geen formele, maar wel vriendschappelijke banden had. Uit de beschuldigingen blijkt dat er facturen zijn betaald waar ‘nauwelijks’ een prestatie tegenover stond.

Mol kwam in 2006 al in opspraak toen er vermoedens rezen over belangenverstrengeling. De Publieke Omroep heeft toen met de directeur afgesproken dat hij alle persoonlijke banden zou verbreken en ‘de schijn van belangenverstrengeling’ zou vermijden. Ook toen werd er onderzoek ingesteld, waarna Mol te kennen werd gegeven te zorgen voor een ‘adequate administratieve organisatie’.

Het nieuwe onderzoek richt zich op de vraag of Mol deze afspraken heeft nagekomen. Mol wacht de uitkomst van het onderzoek thuis af en is op non-actief gesteld.

Aanverwant:

Deel dit bericht

6 Reacties

Bas Groot

Ik ben het voor een keertje met de Telegraaf eens. Al bij zijn aantreden was bij iedereen bekend dat Mol banden had met allerlei internetbedrijven, dus wat zeuren ze nou. Ik heb eerder het vermoeden dat ze nu Mol slachtofferen om de handen van de NPO schoon te wassen van het starten van een aantal mislukte peperdure internetprojecten.

Luc van Poelje Newmarcom

Ik dacht dat als het uitgeven van belastingcenten via aanbesteding werd geregeld. De schijn is nu behoorlijk tegen en doorgaan op de oude wijze lijkt me geen adequate optie meer. Dergelijke conflicten vermijden lijkt me niet zo moeilijk. Het is een ding om bevriende zakenrelaties opdrachten te gunnen. Hier zelf beter van worden is waar een grens wordt overschreden.

Tess

Wat een onzin dit! Natuurlijk geef je snel een opdracht aan mensen die je kent als je weet dat ze goed werk leveren! Volgens mij is het zijn werk om contacten te onderhouden met goede bedrijven.Go Michel!

Luc

@ TessLees je het goed? Dat is niet wat ik zeg.  Je relaties op dit vlak managen is netwerken en vakkennis onderhouden.  Er wordt echter een lijn overschreden zodra je er zelf beter van wordt. Steekpenningen, kleefstok of andere termen zijn hier van toepassing.  Ik "stel" dit. Het is geenzins een voor mij bewezen feit. Maar opdrachten weggeven en hieraan verdienen is niet okay. Zeker niet als je al een waarschuwing op zak hebt.

Tess

Hoi Luc, het is geen reactie op jouw tekst maar op het bericht 'Michel Mol op non-actief gesteld'.

Sjaak

Wat een onzin dit artikel, zo te lezen is er geen sprake van nieuwe feiten en is het alleen een hoop stemming makerij. De slot zinnen zeggen dat eigenlijk al: kijken of hij zich aan de afspraken heeft gehouden. Alle aangedragen feiten ontkrachten serieuze belangenverstrengeling alleen de verbindende zinnen en de kop zijn suggestief……

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond