Deel dit artikel
-

‘Apple gaat strijd aan met Amazon.com’

Apple stapt het slagveld in voor ebook-verkopen met een plan voor nieuw prijsschema. Boekuitgevers zijn, kort voor de lancering van de tablet, in onderhandeling met Apple over vaste boekenprijzen.

Dat meldt de Wall Street Journal. Apple zou voor ebooks twee prijzen hebben vastgesteld voor bestsellers, 12,99 en 14,99 dollar. Er worden maar weinig titels verkocht voor 9,99 dollar. Met deze prijzen zouden boekuitgevers de kortingstrijd omzeilen waar Amazon zich op richt. In Nederland geleden voor traditionele boeken een vaste boekenprijs. Voor ebooks geldt dit niet.

Net als bij applicaties in de App Store, houdt Apple ook hier 30 procent van de verkoopprijs. Uitgevers mogen de overige 70 procent in de zak steken.

Amazon verkoopt bestsellers voor bodemprijzen, en geeft sommige zelfs gratis weg. De Kindle in de Verenigde Staten was de eerste reader die grootschalig werd afgenomen. Zij werken met een gesloten systeem. Gebruikers van de Kindle kunnen alleen boeken bij Amazon bestellen en lezen.

Over de nieuwe tablet van Apple doen genoeg geruchten de rond. Het apparaat zou geschikt zijn voor video, tekst, navigatie en sociale netwerk-applicaties. Hiermee krijgt de traditionele media een nieuw distributiemodel voorhanden, net als Apple ooit deed voor de muziekindustrie met de iTunes Store. Er zouden ook gesprekken gaande zijn met televisieomroepen, tijdschriftuitgevers en videogame-uitgevers.

Op de muziekmarkt wist Amazon met lage prijzen ook al geen groot marktaandeel van Apple’s muziekverkoop af te snoepen. Of dit ook zo gaat werken voor boekverkopen is, is afwachten. Amazon heeft een sterke naam op het gebied van boekverkopen.

Deel dit bericht

3 Reacties

Edwin Duys - FiveSeconds

In het betreffende artikel staat ook vermeld dat Amazon 4,50 dollar verliest op 1 e-book. M.a.w. de uitgevers ontvangen hun 14,50 dollar en Amazon verkoopt het voor 9,99 dollar.

Stefan

eBooks worden nooit wat, mensen die boeken lezen willen boeken lezen. En die gaan echt niet massaal zoveel geld betalen voor wat digitale letters die eigenlijk nog stiekem cijfers zijn ook.

Esther

"eBooks worden nooit wat, mensen die boeken lezen willen boeken lezen. En die gaan echt niet massaal zoveel geld betalen voor wat digitale letters die eigenlijk nog stiekem cijfers zijn ook. " Die uitspraak wordt bij deze even vastgelegd zodat we daar over 5 jaar nog eens om kunnen lachen 🙂

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond