Deel dit artikel
-

Apple introduceert iBooks Store

Tegelijkertijd met de lacering van iPad-tablet, lanceert Apple de bijbehorende iBooks Store voor e-books waarmee het zich richt op uitgevers van kranten, tijdschriften en boeken.

“We zetten de deuren open voor de rest van de uitgeverswereld en daar beginnen we nu mee”, aldus Steve Jobs. Met de iBooks Store lijkt Apple het succes van iTunes en de App Store nog eens dunnetjes over te willen doen.

Tijdens de presentatie van de iPad wist Jobs te vertellen dat er deals zijn gesloten met verschillende uitgevers als HarperCollins, Macmillan, Penguin en Simon & Schuster. De New York Times is direct toegangkelijk vanuit de bijbehorende applicatie iBook.

Amazon heeft vogens Jobs geweldig werk verricht als pionier op dit gebied. “Maar wij gaan een stap verder.” De e-books in de iBook Store hebben het open epub-formaat en kosten rond de 15 dollar.

Vanuit de boekenwinkel kan de gebruiker met een simpele druk op de knop boeken aanschaffen, op dezelfde manier als muziek wordt gekocht in muziekwinkel iTunes. De gekochte boeken en andere content komt terecht in de applicatie.

Alle huidige applicaties voor de iPhone zijn ook geschikt voor deiPad en er worden nieuwe games en e-books speciaal voor het apparaat ontwikkeld. Voor dit laatste werd een nieuwe SDK vrijgegeven, zowel voor de iPhone, als de iPad.

De iPad, die door Jobs gepositioneerd wordt tussen de laptop en een smartphone in, en die volgens hem zeker beter is dan de huidige netbooks van concurrenten, richt zich onder meer op hoofdtaken als surfen, e-mail, het delen van foto’s, video’s en digitale boeken.

De iPad heeft wifi en duurdere versies 3G. Met een volle oplaadbeurt gaat het apparaat tijdens gebruik 10 uur mee. Standby zou dat een maand zijn. Een camera ontbreekt. In de Verenigde Staten kost de nieuwe gadget tussen de 500 en 830 dollar. Binnen twee maanden moeten de eerste modellen van de iPad, zonder 3G, in verschillende landen te koop zijn. De drie duurdere modellen met 3G, liggen binnen drie maanden in de Verenigde Staten in de winkel. Hiervoor heeft Apple een deal gesloten met AT&T. Wanneer deze modellen over de grens te koop zijn, is nog niet bekend.

Het apparaat heeft een 9,7 inch aanraakscherm en een processor met een kloksnelheid van 1GHz. De iPad is ruim 1 centimeter dik.

Deel dit bericht

14 Reacties

Stefan

eBooks worden nooit wat, mensen die boeken lezen willen boeken lezen. En die gaan echt niet massaal zoveel geld betalen voor wat digitale letters die eigenlijk nog stiekem cijfers zijn ook.

Geert

Over de tablet zal nog genoeg gezegd worden de komende dagen (hij doet mij denken aan de eerste generatie iPod, niet perfect, maar vast het begin van een hele lijn bijzondere apparaten) maar waar ik me vooral over verbaas is de prijsstelling van de boeken. Amazon ligt rond de 10 dollar verkoopprijs, je kunt de Kindle app ook draaien op de iphone en straks op de iPad, waarom zou ik dan via iBooks boeken gaan kopen van 15 dollar? De multimedia enhancement die de iBooks straks bieden zie ik wel zitten voor magazines en kranten, maar een lineair verhaal zoals een roman lees ik juist het liefst zonder al te veel afleiding .. er staan toch ook geen plaatjes in de boeken van Marquez of Larsson?

Wendy

Leuk stukje, jammer van de vele taalfouten:"Met de iBooks Store lijkt Apple het succes van iTunes en de App Store nog eens dunnetje over te willen doen". en "De iPad heeft wifi en in enkele gevallen 3G. Met een volle oplaadbeurt gaat het apparaat tidens gebrik 10 uur mee…"

Robbert

@stefan, persoonlijk zou ik ook niet zo gauw een e-reader kopen, toch verkocht alleen BOL.com er in Nederland de afgelopen paar maanden al 64.000!  @Wendy, boeiend. Ik kom hier voor de inhoud en discussie en jij?

Paul

Wat een ophef om niks…. Ze introduceren een e-reader, of eigenlijk een veel te grote telefoon waar je niet mee kan bellen. Apple kopieert zichzelf en de concurrent. Best matig voor een pionier als apple!Wel mooi om te zien dat consumenten zo blind zijn door apple dat ze alles wat apple doet mooi, nieuw en goed vinden. Dit is toch wel echte loyaliteit te noemen.

Maarten

Dat padje mag nog wel wat aan getuned worden… maar ik zie in elk huis binnen een paar jaar zo'n reader liggen, ECHT! Voor films vindt ik dat ze meer kunnen doen, zeg maar via de flappelTV, incluis tv on demand

Paul

@Robbert Ik ben in het bezit geweest van een e-reader en voor degene die veel lezen is het echt een uitkomst. Helaas was onze Nederlandse e-readerfabrikant iRex Technologies te beroerd om een fabrieksfout kostenloos te herstellen. Ik moest nu op een apparaat van 650 euro nog eens 250 euro reparatiekosten betalen, dat werd me iets te gortig. Overigens verkocht bol.com 64.000 ebooks en dus niet die apparaatjes zelf.

Maarten

@ Paul Sofkonten bij iRex – wordt snel prehistorie… snel nog proberen te verkopen…

Alweer? Maarten

ik twijfel ook nog over romans… maar science fiction zie ik wel zitten 😉

Beau ter Ham

inderdaad voor een pionier niet echt waardig, maar toch wel zo goed dat ik verwacht dat er al een hoop van verkocht gaat worden. zeker die Ibook zal daar een belangrijke rol in spelen. Als grote kranten zich ook nog met de service verbinden, dan zijn ze toch de eerste met een aantrekkelijke E-reader en zullen ze toch veel marktaandelen pakken. persoonlijk wacht ik denk ik op de 2.0, die dan de meeste van de navolgende gebreken wel zal hebben: http://mashable.com/2010/01/27/ipad-whats-missing/ @martijneerens  overigens hoop ik ook op een versie die via een blue tooth headset ook als telefoon functioneert, want dan ben ik om!

Frank

Stefan, daarin vergis je je denk ik zeer. Ikzelf werk voor een luchtvaartmaatschappij en kan je zeggen dat ik nu al verbazingwekkend veel passagiers zie met een ebook. Had het zelf ook nooit gedacht dat het zou aanslaan maar denk dat Jobs ook hiervan een succes gaat maken. Maar hopelijk blijft de goede oude "bomen" variant bestaan. :-) 

Zie mailadres

What? die prijs 355,92 euro (voor de optimist) ofwel 499 dollar op het moment… dat geeft zekur kansen… zo ook voor het store model… klinkt romantisch in de oren… bijna een wegwerp prijs

Beau ter Ham

@11.57 uurwordt gewoon 499 Euro, maak je geen illusies!

Maretta

Zelf ben ik razend enthousiast over mijn Iliad/I-rex die ik inmiddels al 3 jaar in mijn bezit heb. Super mooi groot scherm in vergelijking met de huidige nieuwe E-books. En ook heel handig voor als je onderweg bent. Het lezen van mijn NRC handelsblad is helemaal top; nooit meer dat gedoe met krantpapier en omslachtig geblader. enige nadeel is dat je alleen mobipocket formaat boeken kunt downloaden daarom ben ik wel erg benieuwd naar de versie van Apple.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond