Deel dit artikel
-

Mediabedrijven reageren op lancering Apple iPad

Gisteren presenteerde Apple zijn nieuwe product, de iPad. Dat apparaat moet het gat vullen tussen smartphone en laptop. De bijbehorende versie van iTunes bevat ook een boekenwinkel. Selexyz, Bol.com en De Telegraaf reageren tegenover Emerce.nl.

Matthijs van der Lely, directeur van boekwinkelketen Selexyz: “Het is een mooi apparaat, maar ik heb er mijn bedenkingen bij. Een belangrijk verschil tussen de ‘traditionele’ ereaders en de iPad is dat ereaders een E ink-scherm hebben en het Apple-product een LED-scherm. De ervaring leert dat lezen van een LED-scherm vermoeiend is op de ogen.

Natuurlijk kijk ik ook met angst en beven naar wat de Ibook Store voor effect zal hebben op onze boekwinkels. Maar vlak niet uit dat wij nu al 15 procent van onze omzet realiseren met online verkopen. We zijn druk bezig met het leggen van de fundamenten om daar nog een forse groei in te realiseren.

Ik denk dat vooral Amazon.com zal lijden onder de Ibook Store. Amazon hanteert namelijk een andere documentformat, Mobipocket. Alle andere winkels en verkopers, ook Apple, ondersteunen daarentegen het Epub-format”.

Daniël Ropers, directeur van Bol.com, stelt: “De tablet is een mooi product dat het gat tussen de mobiele telefoon en de laptop opvult. We verwachten dat deze nieuwe generatie computers een nieuwe markt creëren. Anderen zullen in 2010 volgen zodat de consument tegen de kerst echt wat te kiezen heeft. Wij streven ernaar om ook voor tablets maximale keuze aan de klant te bieden.

Het is geen verrassing dat Apple zijn gesloten iTunes Store uitbreidt met boeken. Daar verdient Apple zelf aan.

Dat nu ook Apple voor ePub kiest, bevestigt dat het formaat dat Bol.com in 2009 groot in Nederland introduceerde inderdaad de wereldstandaard voor digitale boeken en kranten is.

Het is nog even wachten op de details op dit vlak, maar onze verwachting is dat Nederlandse boekenlezers ook alle bij Bol.com gekochte digitale boeken op Apple hardware kunnen lezen. Dat is ook logisch. Als Apple zou besluiten, haar apparaten ongeschikt te maken voor digitale boeken die bij andere boekwinkels zijn aangeschaft, zullen consumenten de iPad waarschijnlijk niet al te aantrekkelijk vinden. Je wilt als consument immers vrij kunnen kiezen welke winkel jij het prettigst en het best vindt voor het ontdekken en kopen van de boeken. Daarbij wil je je niet laten beperken door de fabrikant van de hardware. Het zou toch ook raar zijn, als je bij aankoop van een Philips TV alleen naar de RTL-zenders zou kunnen kijken?”

Sjors Kroon, commercieel directeur bij dagblad De Telegraaf vooral kansen nu de iPad is gelanceerd. “Het is een nieuwe manier om content naar de lezers te brengen. De truc voor krantenuitgevers is altijd al geweest om op een bepaalde manier een interface te scheppen om informatie te brengen.”

Kroon wil eerst onderzoeken wat er allemaal mogelijk is, al lijkt hij positief gestemd. “Ik denk dat er verdienmodellen in te vinden zijn.” Maar hij ziet nog wel wat beren op de weg. “Uiteindelijk zorgen we dat de content die we hebben geschikt is voor de iPad. Of er geld aan verdiend gaat worden, dat zal op termijn moeten blijken. Er moet wel genoeg massa zijn.”

“Als uitgever volgen wij dit initiatief. De grootste krant moet aanwezig zijn op dit soort platforms.”

Demonstratie Apple iPad (10 minuten):

 

Deel dit bericht

4 Reacties

JHV

Mijn vraag: hoe 'lanceer' je zo'n apparaat? 🙂

Erwin Boogert - Emerce

Katapulten schijnen heel goed te werken 😉

danny at easyconcepts dot kom

snap niet helemaal waarom mensen zo blij zijn met een device dat t zelfde kan hun telefoon/laptop, app le zou er naar mijn id beter aan doen te investeren in betere adapters zodat ze net zo lang kunnen werken als niet apple users of in compatibility om beter te kunnen samen werken met niet appels, of koeling want de mobile apppels in mijn omgeving hebben allemaal ovenhandschoenen nodig hittebestendige kleding nodig om een dagje mobiel te kunnen werken … maar ik ben niet he-le-maal objectief vrees ik, maar eerlijk is eerlijk die appels zien er wel lekker uit maar daar betaal je ook voor natuurlijk, die ipad staat trouwens wel vet op de leestafel of aan de wand t/o me wcpod, wordt er ook bevestigingmateriaal geleverd om m aan de wand te schroeven eigenlijk?

santos francisco

De iPad zal zeker aanslaan bij senioren. Die deneken niet in multitasking. Die willen webbrowsen, emailen, boek lezen, films en foto's bekijken, maar niet allemaal tegelijkertijd en zonder dat ze het gevoel hebben met een computer te werken. Met de wetenschap dat in de developer kit iets van een fotocameravoorziening al is ingebouwd, zal die er binnenkort wel inzitten en dan kunnen ze ook nog eens handig via internet telefoneren. Voor scholieren zou de iPad hun manier van studeren wel eens kunnen wijzigen. Want met de iPad kan de schooltas met vele kilo's boeken en schriften de bomen in.  Over het mogelijke succes voor zakelijk gebruik moet ik nog even nadenken. Daar moeten nog een paar dingen aan de huidige hard-/software wijzigen, voordat ik daarvan echt overtuigd ben. Zelf ga ik er een aanschaffen, want met al het cloudgebeuren hoef ik niet langer een MacBook Pro mee te zeulen langs de hel van luchthavencontroles. Ik neem de beperkingen van de iPad in dat geval graag voor lief.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond