Deel dit artikel
-

Nokia: 169 miljoen omzet uit digitale diensten

Het wil nog niet vlotten bij Nokia’s strategische omvorming van hardware naar dienstenbedrijf. Een kleine anderhalf procent van de omzet is afkomstig uit verkoop van internet- en reclamediensten.

Dat blijkt uit de financiële cijfers over het vierde kwartaal van 2009 die het bedrijf begin deze middag presenteerde.

Het bedrijf voelt nog steeds de naweeën van de economische crisis. De omzet daalde in een jaar met nog 5,3 procent tot 12 miljard euro. Tweederde daarvan is afkomstig uit de verkoop van telefoons, eenderde uit handel in netwerkapparatuur en Navteq (225 miljoen euro). Nokia verwacht dat de markt dit jaar weer zal aantrekken. Het schat dat de hele markt 10 procent meer telefoons zal verkopen. Nokia heeft een marktaandeel van 39 procent.

De afdeling Services, waar digitale diensten onder vallen, boekte een kwartaalomzet van 169 miljoen euro. Dat is een kleine 20 miljoen euro meer dan drie maanden geleden. De ‘internettak’ draagt voor 1,4 procent bij aan de concernomzet.

Al enige tijd voert bestuursvoorzitter Olli-Pekka Kallasvuo een strategische koerscorrectie door voor zijn organisatie. Zeker door de komst van de iPhone en Googles Android-platform beseft de telecombranche, waaronder Nokia, dat het niet meer om het verkopen van hardware gaat maar om de combinatie van hardeware, software en digitale diensten. Daartoe pleegde het bedrijf in vier jaar zestien overnames van gespecialiseerde digitale bedrijven. Nokia slaagt er slechts zeer gestaag in om die diensten om te smelten naar aanlokkelijke Nokia-producten.

De nettowinst groeide daarentegen wel goed, met 53 procent in een jaar tot 882 miljoen euro. Dat wijdt Nokia vooral de toegenomen verkoop van smartphones, dure telefoons met  hogere winstmarges. De Finnen claimen dat ze 40 procent van de smartphonemarkt in handen hebben. Apple claimt op zijn beurt dat het, gemeten naar omzet, de nummer één is in dit segment.

Deel dit bericht

1 Reactie

Stan Verhoeven

Nokia heeft wel aantal nieuwe mobiele telefoons op het programma staan die naar verwachting vrijwel allemaal scherp geprijsd zullen zijn, en daardoor wellicht ook succesvol. Een bijkomend voordeel is dat dit vrijwel allemaal zogenaamde smartphones zijn waardoor de omzet van software en digitale diensten ook omhoog zal gaan. Een typisch voorbeeld van zo'n mobiele telefoon die hier op doelt is de Nokia 5235 die ook al een eigen website heeft gekregen om ondere andere deze digitale diensten en software uit te leggen en te promoten. Zie dus http://www.nokia-5235.nl voor meer informatie

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond