Deel dit artikel
-

Nokia drukt Nav4All uit de markt

Nav4All stopt met zijn gratis mobiele navigatiedienst. Het Nederlandse bedrijf mag niet langer gebruik maken van de kaarten van Nokia-dochter Navteq.

De datalicentie van Nav4All met Navteq, werd niet verlengd. Nav4All heeft dit niet zien aankomen, het kwam ‘totaal onverwacht’. Voor verdere uitleg was Nav4All-CEO Hennie Groot Koerkamp niet bereikbaar voor commentaar.

De navigatie van Nav4All en de Dienst Tracking & Tracing, gaan beide offline in drie dagen. Het is te kort dag om data te implementeren van een andere partij. Het systeem van het Nederlandse bedrijf is volgens eigen zeggen ooit ontwikkeld rondom de data van de Nokia-dochter.

Het is niet duideljik wat de precieze reden is van Navtec voor het niet verlengen van de licentie. Bij Nokia was men niet direct in de gelegenheid om een uitspraak te doen.

Nav4All breidde de gratis mobiele navigatiedienst binnen vijf jaar uit naar een wereldwijd product in 56 talen en had 27,5 miljoen gebruikers; een grote leverancier als het aankomt op navigatie. De dienst werkte op verschillende mobiele telefoons als onder meer de Blackberry en de iPhone, maar ook op telefoons van Sony Ericsson, Samsung, Motorola, HTC, Nokia, LG en voor telefoons die op Android draaien.

De snelle groei die het bedrijf de afgelopen twee jaar meemaakte werd doorgegeven aan Navteq in de licentierapportage.

Nokia, dat probeert de omslag te maken van hardware naar softwarebedrijf, maakte onlangs nog bekend de eigen mobiele navigatie gratis aan te bieden. De Finse telefoonfabrikant stelt de navigatiedienst beschikbaar voor 10 van zijn telefoons, in 74 landen, 46 talen en met verkeersinformatie voor meer dan 10 landen. De gesproken navigatiedienst binnen Ovi Maps was al eerder te gebruiken, maar tegen betaling. Google lanceerde voor de Verenigde Staten ruim voor Nokia een gratis mobiele navigatiedienst met spraakherkenning.

Daarnaast bevindt de Finse telefoonfabrikant zich momenteel in een wedstrijdje juridisch touwtrekken met Apple. Nokia klaagde Apple aan voor het schenden van patenten. Nokia diende daarnaast een klacht in bij de internationale handelscommissie. Apple ging in de tegenaanval door te stellen dat de concurrerende telefoonfabrikant 13 octrooien illegaal gebruikt en eist een importverbod in de Verenigde Staten voor de Nokia-telefoons.

Deel dit bericht

4 Reacties

richard

de reactie van Nokia snap ik. De reactie van Nav4All verbaast mij. Als er sprake was van "niet verlengen" is er dus ook sprake van een afloop van een contract. Ik snap de verbasing dan ook niet bij de CEO van Nav4All en wat ik helemaal niet snap is je een bedrijf met 27,5 mio gebruikers afhankelijk maakt van 1 licentie van een "partner die tevens je concurrent is "…..

jan

Als we nu eens alle 27 miljoen stoppen met de aanschaf van Nokia apparatuur? Dit is echt te gek voor woorden.

David

Woorden…. Feit is dat ik mijn Nav4All niet meer kan gebruiken. Iemand had dit kunnen voorkomen, maar iemand heeft de stekker er uit getrokken. De eerste los je op door overleg, de tweede is een besluit dat ten uitvoer wordt gebracht na een directe opdracht. Nokia kiest er voor om 27 mio gebruikers te duperen. Onbegrijpelijk besluit. Ze hadden op z'n minst een alternatief kunnen aanbieden.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond