Deel dit artikel
-

Nederlandse techbobo verklaart succes Silicon Valley

[Video] Volgens Janpieter Scheerder is Silicon Valley zo succesvol omdat ‘Amerikanen producten durven te maken die nog lang niet af zijn’. Toch ziet hij ook voor Nederland kansen: “Er is zoveel talent, alleen is er weinig geduld om echt goede producten te maken.”

Scheerder is met zijn 30 jaar in Silicon Valley al bijna geen Nederlander meer te noemen. Bij Sun Microsystems klom hij ooit op tot baas van Sunsoft, de softwaredivisie van Sun. In die functie kreeg hij veel Sun-aandelen in handen, die hij tijdens de technologieboom van eind jaren 90 goed verkocht zodat hij in 2001 met pensioen kon gaan. “Genoeg is genoeg”, aldus Scheerder. “In Silicon Valley ga je dan niet vissen, biljarten of achter de geraniums, maar betekent pensioen een nieuw leven als investeerder en adviseur van startups.”

Een van zijn eerste investeringen was gelijk raak: softwarebedrijf VMware werd gekocht, door storagegigant EMC, voor 635 miljoen dollar. Als kleine aandeelhouder werd Scheerder gedwongen zijn aandelen te verkopen. “Ik dacht dat het bedrijf veel meer waarde had.” Hij kreeg gelijk toen EMC in 2007 VMWare naar de beurs bracht in wat Fortune de meest intrigerende beursgang sinds Google noemde.

Scheerder investeert gemiddeld in 10 bedrijven tegelijkertijd. Op dit moment zit hij onder andere in Black Duck, software voor software-ontwikkelaars, Virtuallogix, een soort VMware voor de mobiele telefoon en Collectrium, een marktplaats voor kunst.

Elke dinsdag vanaf 10 uur: True Tuesdays. Gepresenteerd door Michiel Frackers, ondermeer medeoprichter van Planet Internet en 925 en aandeelhouder in Flabber. Camera en montage: Godfried de Vries.

Deel dit bericht

3 Reacties

soboer

Wat zou ik graag met deze man aan tafel willen zitten. Inspirerend!

peter

leuk dit soort verhalen!

Patrick

De video stopt er een paar keer mee, ook wordt er geen buffer ingeladen.Ondanks dat, een inspirerend filmpje.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond