Deel dit artikel
-

Mobiele aanbieders maken concurrent iTunes App Store

Vodafone en T-Mobile behoren tot de groep van 24 mobiele aanbieders die samen een vuist willen maken tegen Google en Apple.

Ook de telefoonmakers LG, Samsung en Sony Ericsson sluiten zich aan bij het pact dat tegengas moet geven aan de nieuwe toetreders op de mobiele markt. Dat maakten de groep zojuist bekend tijdens het Mobile World Congress dat vanaf vandaag tot en met donderdag gaande is in Barcelona.

De zogeheten ‘Wholesale Applications Community’ moet een groothandel worden waar ontwikkelaars hun applicaties kunnen aanbieden. Welk gezicht deze groothandel naar de consumentenmarkt krijgt, is nog niet bekend. Wellicht kunnen onafhankelijke derde partijen hiermee een eigen downloadwinkel openen, maar het kan ook zijn dat enkel de operators en telefoonmakers bepalen welke applicaties op welke toestellen verschijnen.

Het initiatief verkeert nog in een prille fase. De partijen moeten het nog eens worden over te gebruiken basistechnologie. Waar Apple, Google, Nokia en RIM al een herkenbaar gezicht hebben richting ontwikkelaars levert het operators-initiatief meer vragen dan antwoorden op.

Het uitgangspunt voor de nieuwe groothandel, voor ontwikkelaars, zijn de JIL- en OMTP BONDI-specificaties. Die moeten komende twaalf maanden evolueren tot een algemeen geaccepteerde, nieuwe standaard.

Tot de deelnemende operators behoren behalve Vodafone en T-Mobile ook China Unicom,  Telefónica, Telecom Italia, TeliaSonera, Sprint, Verizon en Wind. Deze groep bedient naar eigen zeggen rond de 3 miljard mobiele bellers ter wereld.

Foto: apesara (cc)

*) Op donderdag 1 april organiseert Emerce samen met CM de Mobile Convention Amsterdam. In de Beurs van Berlage te Amsterdam duiden deze topsprekers de nieuwe mobiele markt.

 

Deel dit bericht

1 Reactie

klaas

Ik snap dat het de operators niet zint, maar de waarheid is simpel: het zijn gewoon bittenschuivers. De consument wil en verwacht geen Vodafone app store. Je PC applicaties haal je toch ook niet in de KPN store? Daarnaast klinkt dit als net zo'n wanhoopsinitiatief als al die mislukte muziekwinkels die de industrie heeft bedacht om de wind uit de zeilen te nemen bij eerst Napster en later de iTune store.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond