Deel dit artikel
-

Nederlander vanuit China met Enterprise 2.0 en tablet

Vanuit het Chinese Chengdu komt Nexocial van Nederlander Hugo Leijtens eind deze maand met een Enterprise 2.0-platform Revolution, dat ‘in een kwartiertje’ is te installeren bovenop Microsoft Sharepoint. Emerce interviewde Hugo Leijtens over Revolution, China en zijn tablet.

Waarom ben je naar Chengdu gegaan?

Na negen prijzen te hebben gewonnen voor mijn werk voor Microsoft OEM EMEA wilde ik aan een nieuwe fase beginnen. Anderhalf jaar geleden was ik mee met een China-reis georganiseerd door onder meer Vincent Everts. Shangai vond ik verschrikkelijk, maar toen we in Chengdu aankwamen, voelde ik dat ik daar iets wilde doen. Dit is een erg moderne stad: veel wolkenkrabbers en een westerse sfeer.

Nexocials eerste product is bijna klaar. Wat is het?

Een Enterprise 2.0-platform dat is te installeren bovenop Sharepoint. In vijftien minuten heb je het draaiend. Het product heet Revolution en is eind deze maand af. Dan beginnen we met de invoering van het systeem bij een grote Nederlandse bankverzekeraar. De naam mag ik nog niet noemen. De bank wil zijn medewerkers in verschillende Centraal- en Oost-Europese landen met Revolution meer met elkaar contact laten maken, zodat een nauwere samenwerking ontstaat.

Wat is Revolution?

Het is een soort Facebook-in-a-box met een social network, Twitter-feeds, blogs, wiki’s, discussiefora, een vraag-en-antwoord-gedeelte en een takensysteem. Je kunt er ook vanaf mobieltjes bij. Het werkt allemaal met Microsoft-technologie. We zijn een echt Microsoft-powerhouse.

Wat is het voordeel van de Sharepoint-integratie?

De opslag van alle informatie gaat ook via Sharepoint. IT-afdelingen hebben daardoor veel minder zorgen om de beveiliging. Ook voldoen we volledig aan alle IT-standaarden.

Wat is het doel?

We willen een massamarkt bereiken. Enterprise 2.0 wordt een commodity. Sharepoint heeft al 100 miljoen licenties wereldwijd en draait bij zeventig procent van de grote bedrijven wereldwijd. Daar ligt dus een grote kans.

Je hebt ook een eigen tablet laten ontwikkelen. Waarom?

Ik probeer hardware, software en services met elkaar te combineren. Dat gaat in de komende maanden gebeuren met onze ‘nPad’. Dit is een 10 inch tablet die werkt met Windows 7. We hebben een speciale Touch-interface voor Windows 7 ontwikkeld. Ook zijn we al begonnen met bouwen van applicaties in de Microsoft Cloud, Windows Azure. Ik zie wel het nut in van iPad-achtige apparaten binnen bedrijven. Maar de iPad zelf heeft als probleem dat hij lastig is te integreren binnen zakelijke it-omgevingen.

Hoe heb je Nexocial zo snel van de grond gekregen?

Ik heb geluk gehad dat ik de juiste mensen tegenkwam. De eerste medewerkster die ik aannam was meteen een kei. Zij heeft aan Oxford gestudeerd en haar vader is vice-burgemeester van een stad in de buurt. Zij regelt alles voor me als er problemen zijn met overheden en regelgeving. Ook mijn eerste programmeur was een toevalstreffer. Hij bleek een geboren leider te zijn.

Hoe anders is werken in China?

Je moet rekening houden met de Chinese cultuur. Als mensen je respecteren zijn ze bereid heel ver voor je te gaan. Maar dat vergt wel dat je soms een strenge leider bent. Dat is men hier gewend en dat is wel totaal anders dan hoe het in Nederland binnen organisaties gaat. Bovendien werken Chinezen erg hard. Soms te hard. In de eerste maanden sliepen meerdere programmeurs hier op het werk. Dat heb ik nu verboden.

Nexocial is een van de eerste Chinese bedrijven die principes van het Nieuwe Werken toepast. Hoe valt dat bij de Chinezen?

Het is totaal nieuw voor ze. We hebben een model ontwikkeld om medewerkers stap voor stap te laten wennen. Gelukkig werken we hier met allemaal jonge mensen. Van de 15 man is niemand ouder dan 35. Het duurt wel even voordat ze het echt snappen. Ik denk dat we hier nu op ongeveer 20 procent zitten. Sollicitanten kijken altijd verbaasd als ze hier een huiskameromgeving zien met een Xbox (foto’s kantoor). Ja, je mag hier gamen als je dat wilt, maar daar draait het natuurlijk niet om. Het besef komt wel, maar langzaam.

Heeft men buiten jouw bedrijf interesse voor Het Nieuwe Werken?

Dat komt nu ook op gang. Ik presenteer op 18 en 19 maart over Het Nieuwe Werken op twee Chinese universiteiten.

*) Hugo Leijtens is dinsdagavond 2 maart te gast tijdens een speciale IPAN-bijeenkomst over China in café restaurant Dauphine te Amsterdam

 

 

Foto: gtknj (cc)

Deel dit bericht

3 Reacties

Vincent Heidinga

Go Hugo. Je gaat erg hard, lekker doorgaan! 🙂

Hugo Leijtens

Hi Vincent, Dank je wel 🙂 Het gaat inderdaad allemaal erg voorspoedig. Komende tijd wordt een extreem spannende tijd! Nog een week of 4 en dan is Revolution af. Ik heb daar hoge verwachtingen van!!

Ton Vingerhoets

Beste Hugo, Met plezier heb ik het artikel gelezen over je nog jonge, succesvolle onderneming in Chengdu. Als designer/fotograaf woon en werk ik sinds vijf jaar in Beijing en zou het leuk vinden om contact met je te hebben. Reageer even met een mail als je dat op prijs stelt. tonv3112@gmail.com

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond