Deel dit artikel
-

Beeld en Geluid partnert met universiteiten

Het Instituut voor Beeld en Geluid gaat samenwerking met Nederlandse universiteiten om technologie voor het doorzoeken van beeld en geluid te verbeteren.

Het instituut uit Hilversum tekende gisteren in Rotterdam tijdens het ICTDelta-congres een convenant met de Universiteit van Amsterdam, de Universiteit Twente en de Vrije Universiteit. Daarmee formaliseren de partijen de reeds bestaande verbintenissen. "Het doel is om de toegankelijkheid van het rijke Nederlandse audiovisuele erfgoed de komende jaren sterk te verbeteren", aldus de toelichting.

Het effectief doorzoeken van grote hoeveelheden digitaal beeld en geluid is een uitdaging waar zelfs Google zijn tanden nog op stuk bijt. Eén oplossing bestaat niet. "We hebben 700.000 uur aan beeld- en geluidsmateriaal in onze archieven", zegt de woordvoerster van Beeld en Geluid. "De universiteiten kunnen nu via ons hun technologieën toetsen en verfijnen".

De samenwerking streeft niet naar de ontwikkeling van een bepaald product. Het is echter niet uitgesloten dat een wetenschappelijk product op termijn op enige manier zijn weg vindt naar Beeld en Geluid. "Dat zou vooral voor de professionals geschikt zijn die onze archieven gebruiken om iets te vinden".

Door deze directe verbinding tussen onderzoekers en Beeld en Geluidt kan ervaring worden opgedaan met het gebruik van nieuwe technologie, zodat het beter op bruikbaarheid kan worden beoordeeld en nieuwe, praktijkgerichte onderzoeksvragen geïdentificeerd kunnen worden. 

Informatieanalysetechnieken, zoals beeld- en spraakherkenning, maar ook semantisch-webtechnologie spelen hierbij een grote rol

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond