Deel dit artikel
-

Facebook onder vuur vanwege privacyissues

Met de nieuwe API, ‘Open Graph’, zet Facebook een grote stap richting het semantische web. Inmiddels hebben Amerikaanse senatoren hun bezorgdheid uitgesproken over de privacyissues die dit met zich meebrengt.

Ook de Federal Trade Comission (FTC), de Amerikaanse toezichthouder, is van de privacyzorgen op de hoogte gebracht.

De ‘Open Graph‘ integreert externe sites in de zogenoemde ‘social graph’. De sites worden als het ware een object in de ‘graph’, waarmee gebruikers een connectie kunnen leggen tussen de site en Facebook. In de praktijk betekent dit dat een site als bijvoorbeeld NU.nl, afhankelijk van de data die de uitgever zou delen, terugkomt in gebruikersprofielen, zoekresultaten en feeds op het sociale netwerk. Facebook hoopt een spin te worden in het sociale web.

Data van gebruikers wordt automatisch aan derde partijen gegeven, zodra een Facebook-lid een externe site bezoekt. Hiervoor hoeft de gebruiker op dat moment geen toestemming te geven.

Vier Amerikaanse senatoren waarschuwen voor de privacygevaren die dit met zic mee kan brengen. Ze roepen Facebook op hun beleid hierop aan te passen.

Punt van zorg is onder meer de persoonlijke data van gebruikers die wordt vrijgegeven. Bijvoorbeeld waar een gebruiker woont, studiegegevens, werkgegevens, interesses en vrienden. De senatoren pleiten voor een opt in op dit gebeid. Sommige delen van publieke informatie moeten de gebruikers verplicht vrijgeven, anders wordt het weggehaald van het profiel. Gebruikers zouden zelf moeten kunnen beslissen wanneer ze deze informatie met de gemeenschap zouden willen delen.

Verder wordt het bewaren van data door externe partijen benoemt als zorgelijke factor. Op dit moment mag data van profielen niet langer dan 24 uur worden bewaard. De senatoren zijn bezorgd dat hier met de huidige veranderingen wel eens geen maximum op gezet gaat worden, dus dat de data voor in de eeuwigheid bewaard wordt.

Met de veranderingen kunnen derde partijen met de data die ze krijgen van gebruikers, ook data verkrijgen van de vrienden van de gebruiker. Terwijl de laatste groep hier niet voor heeft gekozen. Facebook biedt hiervoor wel een opt out, maar de senatoren zien liever dat dit op basis van opt in gebeurt.

Facebook biedt genoeg opties om de privacyinstellingen via opt out aan te passen. Dit is echter zo uitgebreid dat het voor vele gebruikers niet altijd even duidelijk is waar ze wat moeten zoeken.

Bron foto: ulikleafer (CC)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond