Deel dit artikel
-

Verkoop e-boek valt in niet bij verkoop papieren boek

De 15 internetboekhandels die zich in 2009 hebben aangesloten bij de het Centraal Boekhuis, hebben in datzelfde jaar 51.000 e-boeken verkocht. Er gingen in die periode 49 miljoen papieren boeken over de toonbank.

Dat blijkt uit het jaarrapport dat de Koninklijke Boekverkopersbond dinsdag publiceerde.

Gemeten door GfK zijn er op de gehele markt, dus niet enkel de boekhandels aangesloten bij het Centraal Boekhuis, 110.000 e-boeken verkocht en 37.000 e-readers. Het jaar 2009 wordt ook wel genoemd als het jaar waarin het e-boek is doorgebroken. Uit deze cjifers blijkt dat er nog volop mogelijkheden voor groei zijn.

Bol.com verkocht in 2009 de e-reader van Sony en wist daarmee de belangstelling van de e-reader aan te wakkeren bij het grote publiek. De standaardisering van het formaat van het e-boek droeg tevens bij aan de beschikbaarheid van de titels op de Nederlandse markt.

In aantallen boeken daalde de verkoop van papieren boeken met 2 procent ten opzichte van 2008. De omzet steeg wel met 2 procent naar 642 miljoen euro.

Deel dit bericht

6 Reacties

Alex

We staan nog in de beginfase van het e-book als commercieel produkt. In de VS zijn er alleen al door lancering van de Apple Ipad 1,5 miljoen e-books verkocht. In NL moet de Ipad nog officieel gelanceerd worden. Het is een enorme groeimarkt. Kijk maar eens naar het grote aantal e-readers die momenteel op de markt worden gebracht.

Jeroenw

Wat, denk ik, ook niet meehelpt is dat prijzen voor ebooks zo ongeveer gelijk liggen aan die van echte boeken. Dat is niet uit te leggen aangezien de produktie en distributiekosten beduidend lager lijken te liggen.

Stefan Smit

We staan idd aan de beginfase. Interessant zou het zijn om volgend jaar nog eens te kijken (en te vergelijken) wat de stand van zaken dan is. Dan kunnen we pas betere conclusies trekken.

Roy

Prijzen zijn nog te hoog voor zo'n investering. Niet dat het duur is voor een e-reader of e-book maar in verhouding hebben mensen nog liever het klassieke boek. En btw, je kan misschien boeken lezen op de ipad maar dat maakt het geen e-reader. Wel fijn dat het de e-book markt stimuleert.

Andrei

Wat geloof ik ook een probleem is dat voor een e-book 19,5% BTW geldt en voor een papieren boek 6%, althans dat was het een paar maanden geleden.  Dat is natuurlijk niet gunstig voor de consument en al helemaal niet 'milieuvriendelijk' als je de verhouding papier vs bites en bits ziet. Wellicht dat de politiek hier al mee bezig is.

yvonne

Ik vraag me af hoe het komt dat diverse sites gratis e-boeken kunnen aanbieden, zelfs nieuwe boeken.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond