Deel dit artikel
-

Onderzoek: omzet affiliatenetwerken is 97 miljoen euro

Nederlandse affiliatenetwerken hebben een gezamenlijke omzet van 97 miljoen euro geboekt over 2009. Ze verwachten ook dit jaar weer met tientallen procenten te groeien.

Dat is een van de conclusies uit een onderzoeksrapport dat IAB Nederland liet uitvoeren door Blauw Research (PDF, via Twinkle) . De resultaten werden gisteren gepresenteerd op de Affiliatedag in Utrecht.

Affiliatenetwerken spelen een groeiende rol voor online verkopers van producten en diensten in het aanbrengen van betalende klanten.

Affiliatenetwerken plaatsen reclameuitingen voor hen binnen hun netwerk van aangesloten sites. Zodra een consument naar een site klikt, informatie aanvraagt of daadwerkelijk iets koopt dan krijgt het netwerk een vergoeding. Daarvan gaat 72 procent naar de oorspronkelijke aanbrenger van de bezoeker. Het netwerk vangt gemiddeld 28 procent, constateerde Blauw.

De onderzoeker achterhaalde ook hoeveel omzet de affiliatenetwerken gezamenlijk genereren voor digitale ondernemers: maximaal 1,3 miljard euro.

De verdeling over de branches:

De meeste netwerken verwachten dat ze ook in 2010 een belangrijke bijdragen zullen leveren aan de totale Nederlandse e-commercemarkt van 6,4 miljard euro. De meesten gaan ervan uit dat hun eigen bedrijf met tussen de 10 en 30 procent zal groeien. De totale markt zal minder hard groeien:

Begin dit jaar zei Remko Nugteren van het internationale affiliatenetwerk Tradedoubler tegen Emerce dat hij verwacht dat de lokale markt zal consolideren. “Het wordt tijd voor overnames. In grotere landen als Engeland en Frankrijk bestaat de top ook maar uit hooguit twee à drie spelers".

Deel dit bericht

1 Reactie

geen

Goed dat er onderzoek is, maar beide cijfers zijn maar deel-cijfers en of schattingen:   http://www.reis-affiliate.nl/nieuws/942/1,3-miljard-omzet-via-affiliate-marketing  en ook het aangehaalde onderzoek over de omvang van de totale Nederlandse e-commercemarkt is "enkel gebaseerd" op de leden van de de thuiswinkel.org niet op de gehele markt. Kortom een hele goede aanzet, maar er is meer onderzoek en meer transparantie over de grondslag van de cijfers nodig.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond