Deel dit artikel
-

Bewaarplicht mogelijk uitgebreid met zoekopdrachten

De kans dat persoonlijke zoekopdrachten in zoekmachines worden opgenomen in de Europese bewaarplicht van verkeergegevens is groter geworden. Er zijn genoeg handtekeningen verzameld onder de Europarlementariërs om over dit onderwerp te debatteren in het Europees Parlement.

Onder het mom van veiligheid voor de burger wordt privacygevoelige informatie over diezelfde burgers verzameld en uitgewisseld. Ot van Daalen, van burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom, noemt dit een valse tegenstelling. "Als het zo wordt gepresenteerd, dan kiezen de meeste mensen voor veiligheid. Wij zijn juist voor gerichte bestrijding van criminaliteit in plaats van deze ongerichte symboolpolitiek. Als je er beter over nadenkt, dan zie je dat er al veel informatie beschikbaar is die in specifieke gevallen ook opgevraagd kan worden."

Op dit moment is het mogelijk om de verkeersgegevens van Europeanen op te vragen. Dat houdt in: data over het gebruik van telefonie en internet. Wie legde met wanneer met wie contact via welk kanaal en voor hoe lang. Van iedere burger worden die gegevens in Nederland voor een jaar bewaard. Een groep Europarlementariërs ziet graag dat dit uitgebreid wordt met informatie die voortkomt uit zoekopdrachten.

Op de lijst met verzamelde handtekeningen van Europarlementariërs die voor het debat zijn, prijken vijf Nederlandse afgevaardigden. Wim van de Camp (CDA), Lambert van Nistelrooij (CDA), Corien Wortmann-Kool (CDA), Peter van Dalen (CU) en Bastiaan Belder (SGP).

Het debat dat dankzij de Schriftelijke Verklaring wordt opgezet, gaat om ‘een Europees alarmsysteem tegen pedofielen". Burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom meldt op de site dat op de tweede pagina onder nummer 2 de Raad en de Commissie opgeroepen wordt ‘de toepassingssfeer van Richtlijn 2006/24/EG uit te breiden tot zoekmachines’.

De verklaring is geen bindende regelgeving, maar enkel een mogelijkheid om een debat in het Europees Parlement richting te geven.

Dat de bewaarplicht uiteindelijk zal worden uitgebreid, vindt Van Daalen ‘niet realistisch’. "De bewaarplicht voor telecomgegevens staat al onder druk. Er zijn binnen de Commissie mensen die de bewaarplicht willen herzien. Verschillende grondrechters hebben de wet ook in hun land niet grondwettig verklaard. Dus er klinken geluiden, zowel nationaal als op Europees niveau om die bewaarplicht te herzien. Om het nu uit te breiden zou wel heel apart zijn."

De eurocommissaris van Justitie, Viviane Reding, liet al weten te onderzoeken of de Europese bewaarplicht van verkeersgegevens wel proportioneel en evenwichtig is. Tegenstanders van de bewaarplicht hebben zich bij herhaling afgevraagd wat de nut en noodzaak van dit systeem zijn. Verscheidene burgerrechtenorganisaties en politieke partijen vinden dat er te weinig bewijs was, en is, dat speurders met bestaande middelen niet dezelfde resultaten kunnen bewerkstelligen. In de nasleep van de aanslagen in New York in 2001 vonden dergelijke kritische argumenten op het wereldtoneel echter te weinig voedingsbodem.

Deel dit bericht

4 Reacties

kees

wat een land is dit toch, lijkt steeds meer op een politie staat, ze willen alles van je weten, wat je doet, wat je zegt, waar je bent, wat je koopt, waar je wat koopt, waar ga je heen op vakantie, hoe betaal je dat, hoe woon je, hoe leef je, man 0 man, echt tijd om te verhuizen naar een vrij land Waar gaat dit heen???

Soldaat

@Kees: Kan je idd aub even de genoemde gegevens in die volgorde hier online plaatsen. En als je zoals je aangeeft gaat verhuizen willen we idd graag weten waarheen. Dank, er zal je dan niks overkomen.

marc

Ongelooflijk. Hoe onder het motto " als je niets te verbergen hebt" we maar alles van je mogen weten. En wij, burgers, staan dat toe! Kennelijk geloven we nog steeds in een anonieme overheid die louter het goede met zijn burgers voor heeft. In plaats dat we snappen dat er MENSEN achter schermen en knoppen zitten die plots voordeel kunnen doen met de zomaar, gratis verstrekte gegevens. Big Brother is er, het heeft even geduurd. (2010-1984= 26)

dennis

stel flikkers. beetje over de schouder van iedereen meekijken.wat ik me wel kan voorstellen is dat er een filter komt en zodra er veel op kindedrporno wordt gezocht of op al jazeera dat je dat soort IPs in de gaten gaat houden. maar NIET bij iedereen meekijken waar ze surfen.Dat is achterlijk!daarnaast kan dat denk ik toch wel omzeild worden als je een ebetje handig bent

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond