Deel dit artikel
-

Stichting auteursdomein vreest piraterij ebooks

De stichting Auteursdomein roept in een open brief op om ebooks tegelijk te laten verschijnen met het gedrukte boek. Eerder riepen enkele auteurs op om de elektronische editie van een boek een jaar na publicatie van het papieren boek te laten verschijnen. Stichting auteursdomein vreest dat dit piraterij in de hand werkt.

Dat schrijft de stichting in een open brief op Boekblad. Het papieren boek wordt ‘een groot veiligheidsrisico’ genoemd voor de digitale exploitatie. Vandaar de oproep om de legale verspreiding van ebooks goed op orde te hebben. De stichting voorspelt dat bij een latere verspreiding van het digitale boek, de consument zal uitwijken naar illegale aanbod. "In de boekenwereld zal zich dan hetzelfde drama voltrekken als eerder in de muziek."

Reden om de digitale versie later te verspreiden zou zijn dat het omzetverlies tegengaat. Dit zou impliceren dat de verkoop van ebooks het papieren boek benadeelt. De stichting stelt dat hier geen bewijs voor is.

Een centrale distributie van beveiligende ebooks, die tegelijkertijd uitkomen met het papieren boek, zou piraterij in de kiem moeten smoren. Beveiliging is noodzakelijk om verspreiding van kopieën te voorkomen. Daarom pleit de stichting voor DRM-beveiliging.

Opvallend, want in de brief wordt gerept over het ‘drama dat zich eerder in de muziekwereld voltrok’. Dat drama was deels te danken aan de veel bekritiseerde DRM-beveiliging. Kritiek omdat de consument DRM-beveiligde muziek niet meer af kon spelen op andere muziekspelers dan bijvoorbeeld iTunes.

Nadat digital rights management (DRM) genoeg kritiek ontving vanuit de muziekindustrie door de beperkingen die hiermee aan consumenten werd opgelegd, deed Apple-baas Steve Jobs, na zelf de eigen DRM-beveiliging op te heffen, eindelijk een oproep aan de muziekindustrie om DRM te dumpen. en dit werd opgevolgd door EMI en Universal. Andere grote platenmaatschappijen haalden ook al de kopieerbeveiliging van hun muziek. Onder meer Warner, Vivendi en Sony BMG lieten de DRM vallen. Amazon bijvoorbeeld verkoopt alleen DRM-vrije muziek en ook Apple sloot een overeenkomst met EMI om muzieknummers DRM-vrij aan te bieden op iTunes.

Deel dit bericht

2 Reacties

Kjeld

Denk dat ze wel gelijk hebben.. Zie deze post van Vincent Everts. http://www.vincenteverts.nl/?p=2611 Ik betwijfel dat hij die 2.000 Nederlandse boeken eerlijk heeft gekocht a ? 19,95 per stuk.Vraag het hem anders even. 😉

Koos Koets

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond