Deel dit artikel
-

Mobiele app laat Facebook-gebruikers mobiel bellen

Vonage, een provider van VoIP in de Verenigde Staten heeft een mobiele applicatie gelanceerd waarmee Facebook-gebruikers die het programmaatje op de mobiel hebben geïnstalleerd met elkaar kunnen praten via wifi en het 3G-netwerk. Met een flat fee-abonnement kunnen gebruikers hiermee in principe zonder verdere kosten mobiel met elkaar bellen.

Het is mogelijk om gesprekken te voeren met gebruikers over de hele wereld, zolang ze een Facebook-account hebben, de applicatie geïnstalleerd hebben en Vonage laten draaien in de achtergrond op de telefoon. Heeft de gebelde de applicatie niet geïnstalleerd, dan is het wel mogelijk te bellen, maar kost de dienst geld.

De applicatie is gratis te downloaden in de meeste landen voor iPhone- en Android-bezitters. Voor Blackberry-toestellen en het Windows mobiele platform zijn nog applicaties in ontwikkeling. Na installatie moet eenmalig de Facebook gebruikersnaam en wachtwoord worden ingevoerd. Wanneer er gebeld wordt, dan verschijnt de profielfoto en Facebook-naam van de beller op het scherm.

Bellen via een 3G-netwerk werd begin dit jaar door de Amerikaanse tegenhanger van OPTA goedgekeurd. Apple en AT&T moesten toen de toegang tot de Skype-applicatie openstellen voor de iPhone.

Operators in Nederland staan het gebruik van voip-diensten toe bij een internetabonnement en een extra betaling per gebelde minuten met bijvoorbeeld Skype. Klanten zonder een internetabonnement kunnen voor een bepaald bedrag een afgemeten tijd voip gebruiken. Klanten van KPN kunnen voor een smartphone een abonnement afsluiten dat eigenlijk is bedoeld voor mobiel internet op de laptop. Hierin is het gebruik van bijvoorbeeld Skype toegestaan.

"Russ Shaw, general manager Mobile and EMEA operations bij Skype pleit voor het gratis maken van een VoIP-dienst. Hij zich afvraagt waarom in Nederland ‘telco’s voip-spelers discrimineren’. "Nederlandse telecomaanbieders laten kansen op omzetgroei liggen door Skype niet voor te installeren op telefoons. Bovendien, door een voip-dienst gratis te maken, trek je nieuwe klanten aan", aldus Shaw eerder tegen Emerce.

Deel dit bericht

1 Reactie

Martijn

Meneer Russ Shaw begrijpt waarschijnlijk niet dat het hebben van een mobiel netwerk miljoenen euro's kost aan investeringen en service en dat de 'tikken' o.a. deze investeringen moeten terugverdienen.  Als steeds meer mensen de beschikking krijgen over gratis bel-applicaties over voip, zal uiteindelijk het internetabbonement flink duurder worden. "Niet linksom, dan rechtsom" De nabije toekomst zal het ons leren … PS: begrijpelijk dat Russ Shaw dit predikt … voor eigen parochie …

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond